Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon verovinkki

Nyt on aika tarkistaa ennakonpidätysNyt on oikea aika tarkistuttaa ennakonpidätys kohdalleen. Verokorttiin merkitty ennakonpidätysprosentti on laskettu vuoden 1998 tulojen ja vähennysten pohjalta.


Laskennan perusteena olevat tiedot löydät alkuvuonna verokortin mukana tulleesta laskelmasta, jos se on vielä tallella.

Jos tulot jäävät tänä vuonna arvioitua pienemmiksi tai vähennykset ovat kasvaneet, ennakonpidätystä kannattaa pyytää alennettavaksi.

Jos sen sijaan ansaitset enemmän kuin mitä on arvioitu, verokortissa oleva lisäprosentti useimmiten pitää huolen siitä, että maksat veroja riittävästi.

Jos vähennyksiä ei tulekaan arvioitua määrää, ennakkoon maksamasi verot jäävät liian pieniksi ja joudut maksamaan veron jälkikäteen mätkynä eli jäännösverona.

Näin käy esimerkiksi silloin, kun asuntolaina on maksettu pois ja korot jäävät arvioitua pienemmiksi.

Ennakonpidätysprosentin alentamista on aina haettava verotoimistosta. Prosentin tarkistaminen onnistuu usein myös puhelimitse.

Verottaja tarvitsee tiedot kaikista tänä vuonna tähän mennessä ansaitsemistasi tuloista sekä maksetun veron määrästä markkoina. Palkan osalta saat nämä tiedot viimeisestä palkkanauhasta.

Sinun täytyy myös pystyä arvioimaan loppuvuoden tulosi. Jos haet muutosta esimerkiksi uuden asuntolainan takia, tänä vuonna maksettavan koron määrä on lisäksi selvitettävä. Mitä tarkemmat ovat antamasi tiedot sitä oikeampi on lopputulos.

Veronmaksajain Keskusliitto, Verotieto Oy
1.9.2000


Talous -sivulle