Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysKGB: Wallenberg oli vakooja, luultavasti teloitettiinRuotsalaisdiplomaatti Raoul Wallenberg oli vakooja ja todennäköisesti hänet teloitettiin, uskoo Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n eli entisen KGB:n arkiston varajohtaja Vladimir Vinogradov.


Vinogradov on tutkinut vuodesta 1988 lähtien Wallenbergin kohtaloa Neuvostoliitossa. Hän on avainhenkilö venäläis-ruotsalaisessa komissiossa, joka yhdeksän vuotta työskenneltyään antaa raporttinsa marraskuussa.

Ruotsalaistutkijat eivät ole sulkeneet pois sellaistakaan mahdollisuutta, että Wallenberg eli vuosia kauemmin kuin aiemmin on luultu.

Vinogradov kuvaili Wallenbergia kansalliseksi sankariksi muistuttaen kymmenien tuhansien juutalaisten pelastumisesta tämän toiminnan ansiosta toisen maailmansodan aikana Budapestissa. Wallenberg pelasti unkarinjuutalaisia kirjoittamalla näille Ruotsin passeja.

Wallenberg katosi tammikuussa vuonna 1945 mentyään tapaamaan neuvostojoukkoja.

Neuvostoliitto ilmoitti myöhemmin, että Wallenberg kuoli sydänkohtaukseen Ljubljankan vankilassa. Silminnäkijät kertoivat kuitenkin nähneensä hänet useaan otteeseen neuvostovankileireillä.

Vinogradovin mukaan Wallenberg luultavasti teloitettiin vuonna 1947. Yksi mahdollisuus on, että Wallenberg myrkytettiin - Ljubljankan vankilassa sijaitsi nimittäin myrkkylaboratorio Lab-X.

Wallenbergia koskevia asiakirjoja puuttuu ja Vinogradov arvelee, että ne on tuhottu.

STT-IKK
1.9.2000


Ulkomaat -sivulle