Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







AKAVAn puheenjohtaja Risto Piekka:

Liittokierroksen jälkeen käynnistettävä neuvottelut työaikapankista



AKAVAn puheenjohtaja Risto Piekka esittää, että kevään työehtosopimusneuvotteluiden jälkeen työmarkkinakeskusjärjestöt käynnistäisivät neuvottelut työaikapankkijärjestelmän pikaisesta toteuttamisesta. Piekan mukaan järjestelmä kytkettäisiin omaehtoiseen säästämiseen perustuvaan sapattirahastoon.


- Työaikapankin ja sapattirahaston tarkoituksena on antaa palkansaajille mahdollisuudet pitkäaikaisiin vapaisiin ammattitaidon kehittämiseksi ja työssä jaksamisen edistämiseksi, Piekka sanoo.

Puheenjohtaja Piekka perustaa ehdotuksensa tänään julkaistuun AKAVAn työmarkkinatutkimukseen, jonka tulokset ovat hänen mukaansa suurta huolta herättäviä.

Useimmat akavalaiset tekevät edelleen viiden päivän työviikon sijasta käytännössä kuuden päivän työviikkoa. Vuodessa kertyy korvauksetonta ylityötä runsas kuukausi.

- Monilla työpaikoilla henkilöstöresurssit ja vaadittavat työsuoritukset ovat räikeässä epäsuhteessa. Työtä on liikaa suhteessa tekijöihin ja ylitöitä tehdään paljon, Piekka toteaa.

Keskimäärin akavalaisten viikkotyöaika on 43 tuntia ja ylitöitä tehdään 7 tuntia viikossa. Piekan mukaan akavalaisten työaika ei myöskään pääty työpaikalle, vaan töitä on pakko tuoda kotiin. Työssä jaksaminen on muodostunut siksi todelliseksi ongelmaksi.

Piekka näkee ongelman taustalla myös se, että yhä useamman akavalaisen työtehtävät edellyttävät kokonaisvaltaista sitoutumista työhön, jolloin työaikasidonnaisuus on suurta verrattuna muihin henkilöstöryhmiin.

- Yleinen harhaluulo on myös, että akavalaiset saavat ruhtinaalliset korvaukset tekemistään ylitöistä ja vastuunkannostaan, vaikka useimmiten he eivät saa mitään korvausta, ei ylitöistä, ei töiden tuloksellisesta suorittamisesta., Piekka oikoo.


Ratkaisuiksi tarvitaan yrityskohtaisia ratkaisuja ja ministeritason ohjelmia

Työssä jaksamisen edistäminen ei Piekan mukaan ratkea tempuilla tai yksiviivaisilla mekaanisilla ratkaisuilla. Tarvitaan monipuolisia, eri henkilöstöryhmille räätälöityjä malleja. Tarvitaan yhtä hyvin työpaikkakohtaisia omia ratkaisuja kuin ministeritason ohjelmia.

- AKAVA tukee kolmen ministeriön keskitettyä työssä jaksamisen tutkimus- ja toimenpideohjelmaa vuosille 2000-2002. Sen tavoitteena on yhteistyössä muun muassa työmarkkinajärjestöjen kanssa lisätä ihmisten mahdollisuuksia jaksaa työurallaan pitempään.

AKAVA on myös itse työstänyt keinovalikkoa työssä jaksamisen edistämiseksi. Järjestö kannattaakin asian ottamista jatkuvan neuvottelumenettelyn piiriin.

- Katson, että tarvitaan lukuisia keinoja. Työaikapankki olisi toteutettava, jotta työntekijä voisi säästää ylitöitään ja pitämättömiä lomiaan pitempiaikaisiksi vapaiksi. Sapattirahasto olisi myös toteutettava. Tähän työntekijä voisi säästää omin ja myös työnantajan panostuksin, Piekka ehdottaa.

Piekan mukaan lisäksi tarvitaan työpaikan omia toimia työaikojen ja työtehtävien organisoimisessa ja henkilöstöresurssien mitoituksessa. Työkyvyn ylläpitoa varten tarvitaan hänen mukaansä niin yksilöllisiä kuin yhteisiäkin toimenpiteitä.

- Jatkuva neuvottelu työssä jaksamisesta hyödyttää palkansaajia ja työnantajia. Työvoimamme henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin panostaminen tukee hyvinvointiyhteiskuntaamme ja myös Suomen menestymistä taloudellisesti, Piekka kommentoi.

VT
10.3.2000


Politiikka -sivulle