Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Amnesty: Naiset yhä toisen luokan kansalaisia monissa maissa



Kansainvälisillä forumeilla pidetyt puheet ja annetut lupaukset naisten aseman parantamisesta ovat ristiriidassa todellisuuden kanssa monissa maissa.


Kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön Amnesty Internationalin mukaan naisia pidetään vielä nykyäänkin monesti toisen luokan kansalaisina, joiden syrjintä perustuu maan lakiin ja perinteisiin tapoihin.

Amnestyn mukaan jatkuvat epäonnistumiset naisten oikeuksien suojelemisessa heijastavat sitä tosiasiaa, että monilta hallituksilta ei löydy poliittista tahtoa puuttua epäkohtiin.

Kansainvälisissä yhteyksissä annetut sitoumukset unohdetaan ja syrjintää jatketaan vetoamalla uskonnollisiin tai kulttuurisyihin.

Amnesty muistuttaa kansainvälisen naistenpäivän viestissään, että vastuu naisia vastaan tehdyistä rikoksista siirtyy hallituksille, jos ne eivät onnistu tuomaan syyllisiä oikeuden eteen tai suhtautuvat välinpitämättömästi naisten suojelemiseen.

Naisia ja tyttöjä kuolee eniten juuri sellaisen syrjinnän ja ihmisoikeusloukkausten - raiskausten, sukupuolielinten silpomisen, seksiorjaksi myymisen jne. - seurauksena, jotka johtuvat vain heidän sukupuolestaan.

Amnesty muistuttaa, että esimerkiksi Pakistanissa surmataan vuosittain satoja naisia niin sanotusti "kunnian tähden". Teot ovat laittomia, mutta viranomaisten välinpitämättömyyden tai epätasa-arvoisen suhtautumisen vuoksi veriteot jatkuvat.

Myös sukupuolielinten silpominen jatkuu monissa maissa, missä laki nimenomaan kieltää tämän tytöille usein kohtalokkaan seremonian.

Ranskalaisen Plan International -järjestön mukaan noin kuuden tuhannen tytön sukuelimet silvotaan päivittäin eri puolilla maailmaa. Yli 90 prosenttia naisten ympärileikkauksista tehdään Afrikassa.


Naiset heikoilla aseellisissa konflikteissa

Amnestyn mukaan naiset ovat myös erityisen uhattuina aseellisten selkkausten yhteydessä. Pakolaisiksi joutuneet ja sukulaisiaan hoivaavat naiset ja tytöt ovat vaarassa joutua seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi valtion rajoilla ja pakolaisleireillä.

Amnestylle raportoitiin viime vuonna tällaisista tapauksista muun muassa Burundin ja Länsi-Timorin pakolaisleireiltä.

Erääksi harvoista naisten asemaa kohentaneista kansainvälisen yhteisön saavutuksista Amnesty International arvioi kansainvälisen rikostuomioistuimen perustamisen.

Tässä yhteydessä raiskaukset ja muut seksuaalisen väkivallan muodot määriteltiin rikoksiksi ihmiskuntaa vastaan ja aseellisten konfliktien yhteydessä sotarikoksiksi.

Toisaalta monet hallitukset eivät ole edelleenkään ratifioineet YK:n naisten oikeuksia koskevaa yleissopimusta. Mikäli sopimusta ei ratifioida eikä omia sitoumuksia kunnioiteta, naisten ihmisoikeudet jäävät saavuttamatta, Amnesty sanoo.

STT-IA
10.3.2000


Ulkomaat -sivulle