Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - kotimaan talousuutisia lyhyesti



Ulkomaankaupassa uusi ennätys viime vuonna

Suomen ulkomaankaupan arvo kohosi viime vuonna ennätyksellisen suureksi.

Viennin arvo kasvoi prosentin edellisvuodesta ja nousi tullihallituksen torstaina julkistaman ulkomaankauppatilaston mukaan 232,6 miljardiin markkaan. Tuonnin arvo nousi 175,8 miljardiin markkaan eli kaksi prosenttia edellisvuotista suuremmaksi.

Kauppataseen ylijäämä oli viime vuonna 56,8 miljardia markkaa eli lähes kahdeksan prosenttia bruttokansantuotteesta. Ylijäämä jäi miljardi markkaa pienemmäksi kuin vuotta aiemmin. Viennin arvo oli 32,4 prosenttia bruttokansantuotteesta, kun vienti vuotta aiemmin oli 34,6 prosenttia kokonaistuotannon arvosta.

Loppuvuoden nopea kasvu nosti ulkomaankaupan arvon uuteen ennätykseen. Alkuvuonna viennin arvo supistui 7,0 prosenttia, mutta toisella vuosipuoliskolla kasvua kertyi ulkomaankauppatilaston lukujen mukaan 9,0 prosenttia.


Vienti kasvoi nopeasti tammikuussa

Viennin arvo kasvoi tammikuussa 19 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Vienti nousi tullihallituksen torstaina julkistamien ennakkotietojen mukaan tammikuussa 19,5 miljardiin markkaan. Viime vuoden tammikuussa se oli 16,3 miljardia markkaa.

Kauppataseen ylijäämä kohosi ennakkotietojen mukaan tammikuussa 4,8 miljardiin markkaan oltuaan vuotta aiemmin 4,0 miljardia markkaa. Tuonti kasvoi tammikuussa yhtä nopeasti kuin vienti. Sen arvo nousi 12,4 miljardista markasta 14,7 miljardiin markkaan.


Tekesin pääjohtaja: Tietotekniikan mukanaan tuoma markkinoiden uusjako alkanut

Teknologian kehittämiskeskuksen Tekesin pääjohtaja Veli-Pekka Saarnivaara sanoo tietotekniikan kehityksen yhdessä markkinoiden muutoksen kanssa muuttavan täydellisesti liiketoiminnan pelisäännöt seuraavien 5-7 vuoden aikana.

- Kansainvälisten markkinoiden uusjako on käynnissä. Tämä koskee kaikkia teollisuus- ja palvelualoja, hän sanoi Tekesin vuosipäiväseminaarissa viime keskiviikkona.

Hän lisäsi, että tietoliikenteen mukanaan tuoma mahdollisuus verkottumiseen ja ydinosaamiseen keskittymiseen näkyy myös Tekesin rahoituksessa. Lisää painoarvoa ovat saaneet myös ympäristö, terveydenhoito ja hyvinvointi.

Viime vuonna Tekes rahoitti 2 400:aa hanketta. Niiden kokonaisbudjetti oli 5 miljardia markkaa, mistä Tekesin osuus oli hieman vaille puolet.


Korkein hallinto-oikeus: Viinin ulosmyynti ravintolasta ei ole sallittua

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt helsinkiläisen Pane&Vino -ravintolan valituksen anniskeluluvan määräaikaisesta peruuttamisesta. Italialaistyyppinen ravintola oli myynyt tiloistaan ulos viinipulloja ja Tuotevalvontakeskus peruutti sen anniskeluluvan kuukaudeksi.

Suomen alkoholilain mukaan alkoholijuomien vähittäismyynnin harjoittamiseen on valtion alkoholiyhtiöllä yksinoikeus. Poikkeuksena tästä ovat kotimaiset tilaviinit, joita voidaan luvan perusteella myydä myös viinin valmistuspaikan yhteydessä.

KHO:n mukaan ravintolasta tapahtuvaa viinin ulosmyyntiä ei voi verrata viinitilojen oikeuksiin myydä tuotteitaan. Tilaviinkin vähittäismyynti edellyttää lupaa ja sen myyntiä koskevat useat rajoittavat määräykset, jotka edellyttävät muun muassa vähittäismyyntiliikkeen ja ravitsemusliikkeen pitämistä toisistaan erillään, perustellaan KHO:n päätöksessä.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi myös Pane&Vino -ravintolan vaatimuksen pyytää asiasta ennakkoratkaisua Euroopan yhteisöjen tuomioistuimelta.


Ormala: Suomi hyötynyt syrjäisestä sijainnista

Yksi syy Suomen nykyiseen kansainväliseen menestykseen on se, että Suomi lukeutuu reunamaihin - ei vain Pohjolassa vaan myös Euroopassa, arvioi Nokian johtoon kuuluva Erkki Ormala tiistaina Kööpenhaminassa Pohjoismaiden neuvoston konferenssissa.

Syrjäinen sijainti antaa Ormalan mukaan suuremmat mahdollisuudet luoda yhteistyöhenkeä. Ormala viittasi Islantiin toisena hyvänä esimerkkinä syrjäisestä kansasta, joka on ottanut tietotekniikan ja Internetin käyttöönsä ja sijoittunut sen myötä hyvin.

Oramla puhui konferenssissa, jossa käsiteltiin kasvua Pohjolassa. Tietoverkkojen rakentaminen edistää hänen mukaansa talouskasvua, yhteiskunnan kehitystä ja uusien työpaikkojen perustamista 2000-luvulla. Tärkeimpiä tekijöitä tässä yhteydessä ovat talouden globalisoituminen ja tekniikan edistysaskeleet.

Ormala tähdensi, että yhteiskunnan talousrakenteet muuttuvat, samoin valtion rooli sääntelemisestä ja valvonnasta pelisäännöistä sopimiseksi ja muutosten helpottamiseksi.

Pohjoismaissa on Ormalan mukaan hyvät mahdollisuudet hyödyntää maailmanlaajuista kehitystä. Hän tähdensi, että on välttämätöntä etsiä uusia keinoja, jotka ulottuvat yli perinteisten kansallisrajojen.

Jos Pohjoismaat yhdistävät voimansa, niillä voi hänen mukaansa olla riittävästi painoa vaikuttaa Euroopan ja koko maailman kehitykseen.


Pörssin toimitusjohtaja eroaa, Ruuska myös pörssin johtoon

Helsingin pörssin toimitusjohtaja Timo Laitinen eroaa tehtävästään 20:nnesta huhtikuuta alkaen siirtyäkseen uuden työnantajan palvelukseen.

Hex-konserni aikoo yksinkertaistaa toimintojaan, ja pörssin uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty konsernin toimitusjohtaja Jukka Ruuska.

Hexin johtopaikoilla on käynyt viime syksystä lähtien melkoinen vilske. Laitinen aloitti toimitusjohtajana elokuussa, kun Asko Schrey sai potkut.

Arvopaperikeskuksen toimitusjohtaja siirtyi samassa yhteydessä Nokialle töihin, ja koko konsernin toimitusjohtaja vaihtui vuodenvaihteessa.

Pörssin johdannaiskaupoista vastaava johtaja Jan Forsbom kertoi vastikään siirtyvänsä FIM-pankkiiriliikkeen toimitusjohtajaksi.


Hallitus hakee valtuutusta koko Soneran myyntiin

Liikenneministeriö hakee eduskunnalta valtuutusta luopumiseen koko valtion omistuksesta Sonerassa. Ministeriö kertoi tiistaina valmistelevansa pikaista kansainvälistä osakemyyntiä.

Valtio on lisäksi aloittanut valmistelut myydäkseen 12 miljoonaa Soneran osaketta kansainvälisessä tarjousmyynnissä suomalaisille ja kansainvälisille institutionaalisille sijoittajille Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Koonnut: IA-VT
10.3.2000


Talous-sivulle