Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Hallituksen ja alueiden suhde hiertää

OECD: Venäjän ahdingolle ei nopeaa loppua



Venäjän taloudellinen kehitys kymmenen viime vuoden aikana ei tarjoa suuria kiitoksen aiheita, vaikka maa onkin edennyt markkinatalouden suuntaan, arvioi teollisuusmaiden järjestö OECD tuoreessa katsauksessaan.


Toissakesäinen talouskriisi romutti toiveet siitä, että Venäjän taloudessa olisi käsillä pysyvä muutos parempaan. Myllerrykset iskivät erityisen rajusti palveluihin ja vientiin keskittyneeseen yritystoimintaan. Myös rahoitusmarkkinat ottivat kovasti takapakkia.

OECD katsoo Venäjän hallituksen toimineen kriisin keskellä varsin hyvin. Syöksykierteeseen ajautunut ruplan kurssi saatiin vakautettua ja hyperinflaatio pystyttiin taltuttamaan. Tämä onnistui, kun hallitus piti kiinni budjettikurista ja keskuspankki vastusti kiusausta painaa lisää ruplia.

Kriisivuonna 1998 Venäjän kokonaistuotanto supistui viisi prosenttia ja inflaatio nousi 84 prosenttiin. Viime vuonna OECD arvioi Venäjän talouden kasvaneen kolme prosenttia ja inflaation hidastuneen 37 prosenttiin.

Numeroiden valossa Venäjän talous siis alkoi elpyä varsin pian kurimuksen hellitettyä. Näkymien kirkastumiseen vaikutti OECD:n mukaan ratkaisevasti ruplan heikkeneminen, joka pönkitti teollisuutta.

Mutta vaikka Venäjän talous onkin tasapainottumassa, OECD ei maalaa ruusuista tulevaisuudenkuvaa. Toiveet paremmasta huomisesta sortuvat, ellei Venäjän hallitus kykene toteuttamaan välttämättömiä talousuudistuksia.


Alueet ovat huolenaihe

Uudistuksista kiireellisimpiä ovat verojärjestelmän toimivuuden parantaminen, elinkelvottomien yritysten karsiminen konkurssisäädöksillä ja kannustinten poistaminen rahatalouden ulkopuolella rehottavalta vaihtokaupalta.

Venäjän hallituksen talouspoliittinen liikkumavara on käytännössä olematon, koska makrotalouden tasapaino on edelleen kiikkerä. OECD valittelee hallituksen huomion suuntautuneen liikaa lyhyen ajan pulmiin kauaskantoisten ongelmien kustannuksella.

Perustavanlaatuisista huolenaiheista merkittävimpiä ovat OECD:n mukaan hankalat suhteet Venäjän hallituksen ja alueiden välillä.

Toisin kuin monessa siirtymätaloudessa, Venäjällä alueviranomaiset suhtautuvat yleisesti ottaen keskushallitusta nuivemmin kilpailuun, vapaaseen yrittäjyyteen ja kurinalaiseen taloudenpitoon.

Alueilla rehottava korruptio ja veroepäselvyydet ovatkin OECD:n mukaan yksi vaikeimmista talousuudistusten esteistä.

STT-VT
10.3.2000


Talous -sivulle