Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Valvontaviranomaiset panostavat neuvontaan

Uusi tupakkalaki tuli voimaan



Uuden tupakkalain valvonnassa lähdetään liikkeelle rauhallisesti. Lain sisäänajovaiheessa viranomaiset keskittyvät neuvontaan ja opastukseen.


Neuvotteleva virkamies Olli Simonen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että ravintoloissa ei lain voimaantulosta huolimatta ole tiedossa massiivista tarkastusaaltoa.

- Alkuvaiheessa sekä työsuojelu että kunnallinen terveystarkastus on trimmattu neuvontatyöhön. Uuden lain sisäänajovaiheessa ei ole syytä poliisitoimintaan, Simonen korostaa.

Ratsioita ei ole tulossa vielä pitkään aikaan. Simosen mielestä neuvontavaiheeseen voi vierähtää kuukausia, jopa vuosi. Simonen haluaa myös korostaa viranomaisvalvonnan sijaan ravintoloitsijan vastuuta lain toteutumisessa.

- Työsuojeluhan on työnantajan eli ravintolan omistajan tehtävä. Viranomainen puolestaan valvoo, että ravintoloitsija huolehtii lain noudattamisesta työpaikalla.


Rajattua tupakointia

Uusi tupakkalaki tuli voimaan 1. maaliskuuta. Huomattavin lain tuoma muutos on tupakoinnin kieltäminen kaikkien ravintoloiden baaritiskeillä.

Laki myös rajaa tupakoinnin ravintoloiden tarjoilutiloihin, muun muassa eteistiloissa ja vessoissa ei saa enää polttaa.

Tarjoilutila on ruoan ja juoman nauttimiseen varattu tila. Jokaisen ravintolan tarjoilutilat on määritelty anniskeluluvan hakuvaiheessa.

Tupakkalain uudistumisessa eletään nyt siirtymäkautta. Heinäkuusta 2001 lähtien kaikissa yli 50 tarjoilutilaneliön ravintoloissa puolet tarjoilutiloista on oltava savuttomia.

Nyt voimaantuleva laki velvoittaa suuria ravintoloita, joissa on yli 100 neliötä tarjoilutilaa, järjestämään 30 prosenttia anniskelutilastaan savuttomaksi.

Lain tavoitteena on taata ravintoloiden työntekijöille savuton työpaikka. Laki suojelee myös asiakkaan terveyttä.


Kaksi viranomaista

Tupakkalain valvonnasta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö ja sen alaiset työsuojeluosasto ja tuotevalvontakeskus. Lain toteutumisen valvominen jakaantuu kahdelle viranomaistaholle: työsuojeluviranomaiselle ja kunnalliselle valvontaviranomaiselle.

Kunnallisen valvontaviranomaisen saa kunta päättää itse. Useimmissa tapauksissa tehtävää hoitaa kunnan terveystarkastaja. Valvontatoimea ohjaavat lääninhallitukset.

Viranomainen tekee tarkastuskäynnin ravintolaan, josta on tehty ilmoitus. Lisäksi tarkastajat tekevät anniskeluravintoloihin säännönmukaisia käyntejä, joiden aikana todetaan tupakkalain noudattaminen. Myös työsuojeluviranomaiset tekevät rutiinitarkastuksia tietyllä aikavälillä.

Tässä vaiheessa tarkastajien tehtävänä on informoida ja neuvoa ravintoloiden omistajia tarvittavissa muutostöissä. Käytännössä ravintoloiden kannattaa uusia tilansa noudattamaan myöhemmin voimaantulevaa lakia, jossa 50 prosenttia tarjoilutilasta on savutonta.

Viranomaiset voivat asettaa ravintolalle määräajan, johon mennessä muutokset on tehtävä. Noudattamatta jättämisestä lankeaa sakko. Tarvittavat muutostyöt voidaan myös teettää viranomaisen toimesta ravintoloitsijan laskuun.


Siirtymäaikaa vuoteen 2003

Ravintolat, joissa on edessä erittäin suuria muutostöitä, voivat anoa siirtymäaikaa aina vuoteen 2003 asti.

Tarvittavat muutostyöt eivät välttämättä rasita ravintoloita kohtuuttomasti. Valmistelevissa tutkimuksissa Lappeenrannan aluetyöterveyslaitoksella todettiin alueen ravintoloiden muutoskustannusten nousevan korkeintaan 30 000 markkaan.

Monelle ravintolalle ainoa muutostyö voi olla ilmastoinnin huoltaminen. Vertailun vuoksi Simonen mainitsee, että pienen ravintolan oluthanoin varustettu baaritiski maksaa noin 100 000 markkaa.

- Täytyy myös muistaa, että ravintolat uusivat sisustuksensa yleensä kerran viidessä vuodessa, Simonen huomauttaa.

STT-IA
10.3.2000


Kotimaa -sivulle