Valvontaviranomaiset panostavat neuvontaan
Uusi tupakkalaki tuli voimaan
Uuden tupakkalain valvonnassa lähdetään liikkeelle rauhallisesti. Lain sisäänajovaiheessa viranomaiset keskittyvät neuvontaan ja opastukseen.
Neuvotteleva virkamies Olli Simonen sosiaali- ja
terveysministeriöstä kertoo, että ravintoloissa ei lain
voimaantulosta huolimatta ole tiedossa massiivista
tarkastusaaltoa.
- Alkuvaiheessa sekä työsuojelu että kunnallinen
terveystarkastus on trimmattu neuvontatyöhön. Uuden lain
sisäänajovaiheessa ei ole syytä poliisitoimintaan, Simonen
korostaa.
Ratsioita ei ole tulossa vielä pitkään aikaan. Simosen mielestä
neuvontavaiheeseen voi vierähtää kuukausia, jopa vuosi.
Simonen haluaa myös korostaa viranomaisvalvonnan sijaan
ravintoloitsijan vastuuta lain toteutumisessa.
- Työsuojeluhan on työnantajan eli ravintolan omistajan
tehtävä. Viranomainen puolestaan valvoo, että ravintoloitsija
huolehtii lain noudattamisesta työpaikalla.
Rajattua tupakointia
Uusi tupakkalaki tuli voimaan 1. maaliskuuta. Huomattavin lain
tuoma muutos on tupakoinnin kieltäminen kaikkien ravintoloiden
baaritiskeillä.
Laki myös rajaa tupakoinnin ravintoloiden
tarjoilutiloihin, muun muassa eteistiloissa ja vessoissa ei saa
enää polttaa.
Tarjoilutila on ruoan ja juoman nauttimiseen varattu tila.
Jokaisen ravintolan tarjoilutilat on määritelty anniskeluluvan
hakuvaiheessa.
Tupakkalain uudistumisessa eletään nyt siirtymäkautta.
Heinäkuusta 2001 lähtien kaikissa yli 50 tarjoilutilaneliön
ravintoloissa puolet tarjoilutiloista on oltava savuttomia.
Nyt voimaantuleva laki velvoittaa suuria ravintoloita, joissa on
yli 100 neliötä tarjoilutilaa, järjestämään 30 prosenttia
anniskelutilastaan savuttomaksi.
Lain tavoitteena on taata ravintoloiden työntekijöille savuton
työpaikka. Laki suojelee myös asiakkaan terveyttä.
Kaksi viranomaista
Tupakkalain valvonnasta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö
ja sen alaiset työsuojeluosasto ja tuotevalvontakeskus.
Lain toteutumisen valvominen jakaantuu kahdelle
viranomaistaholle: työsuojeluviranomaiselle ja kunnalliselle
valvontaviranomaiselle.
Kunnallisen valvontaviranomaisen saa kunta päättää itse.
Useimmissa tapauksissa tehtävää hoitaa kunnan
terveystarkastaja. Valvontatoimea ohjaavat lääninhallitukset.
Viranomainen tekee tarkastuskäynnin ravintolaan, josta on
tehty ilmoitus. Lisäksi tarkastajat tekevät anniskeluravintoloihin
säännönmukaisia käyntejä, joiden aikana todetaan tupakkalain
noudattaminen. Myös työsuojeluviranomaiset tekevät
rutiinitarkastuksia tietyllä aikavälillä.
Tässä vaiheessa tarkastajien tehtävänä on informoida ja
neuvoa ravintoloiden omistajia tarvittavissa muutostöissä.
Käytännössä ravintoloiden kannattaa uusia tilansa
noudattamaan myöhemmin voimaantulevaa lakia, jossa 50
prosenttia tarjoilutilasta on savutonta.
Viranomaiset voivat asettaa ravintolalle määräajan, johon
mennessä muutokset on tehtävä. Noudattamatta jättämisestä
lankeaa sakko. Tarvittavat muutostyöt voidaan myös teettää
viranomaisen toimesta ravintoloitsijan laskuun.
Siirtymäaikaa vuoteen 2003
Ravintolat, joissa on edessä erittäin suuria muutostöitä, voivat
anoa siirtymäaikaa aina vuoteen 2003 asti.
Tarvittavat muutostyöt eivät välttämättä rasita ravintoloita
kohtuuttomasti. Valmistelevissa tutkimuksissa Lappeenrannan
aluetyöterveyslaitoksella todettiin alueen ravintoloiden
muutoskustannusten nousevan korkeintaan 30 000 markkaan.
Monelle ravintolalle ainoa muutostyö voi olla ilmastoinnin
huoltaminen. Vertailun vuoksi Simonen mainitsee, että pienen
ravintolan oluthanoin varustettu baaritiski maksaa noin 100 000
markkaa.
- Täytyy myös muistaa, että ravintolat uusivat sisustuksensa
yleensä kerran viidessä vuodessa, Simonen huomauttaa.
STT-IA
10.3.2000
Kotimaa -sivulle
|