Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kenestä Arafatin seuraaja?



Palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin on jo vuosia kerrottu kärsivän useista sairauksista, ja moni ihmetteleekin, kuinka hauraan näköinen palestiinalaisjohtaja jaksaa matkustaa jatkuvasti ympäri maailmaa puhumassa palestiinalaisten asiasta.


Arafatin on väitetty pyörtyneen uupumuksesta kokouksissa ja kärsivän ajoittaisesta muistinmenetyksestä, ja hänen käsiensä vapinan syyksi on arvioitu Parkinsonin tautia.

Arafatilla ei ole kakkosmiestä, josta tulisi ilman muuta hänen seuraajansa. Tästä 71-vuotias palestiinalaispresidentti ja Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n puheenjohtaja on itse pitänyt huolen: hän on aina halunnut pitää kaikki langat käsissään.

Monet palestiinalaiset ovatkin sitä mieltä, että Arafat on korvaamaton: jos ei muusta syystä niin ainakin siksi, että siihen hän on koko ajan pyrkinytkin.

Arvostelijat huomauttavat, että selkeän komentorakenteen puuttumisesta kärsivät niin palestiinalaishallinnon tehokkuus kuin taloudellinen kehitys, demokratia ja kurikin.

Gazassa kiertää tarina, jonka mukaan palestiinalaisten itsehallintoviranomaisten työ loppuu kokonaan, kun Arafat - alias Abu Amar - on poissa maasta tai vaikkapa vain päivän poissa toimistostaan.

Diktatuurista ei silti liene kysymys, vaan Arafatin sanotaan hakeneen johtajuusmallinsa naapurimaista, Egyptistä ja Jordaniasta. Ilmaisunvapautta kunnioitetaan, mutta ihan mitä tahansa ei voi lausua julki.

Arafatin kerrotaan selvinneen "kuin ihmeen kaupalla" hengissä useista murhayrityksistä. Vuonna 1992 hän oli mukana Libyan autiomaassa sattuneessa lentokoneen maahansyöksyssä, jossa hän loukkaantui pahoin.


Arafatin unelma

Arafat on jo varmistanut paikkansa historiassa itsenäisen palestiinalaisvaltion "isänä". Mutta on hänellä toinenkin unelma: johtaa rukouskulkuetta kohti Al Aksan moskeijaa Haram al-Sharifiin (Temppelivuorelle) ja nousta näin arabien ja islamilaisen maailman sankariksi. Haram al-Sharif olisi tuossa visiossa luonnollisesti palestiinalaisten hallussa.

Arafat ei itse ole millään tavalla rohkaissut palestiinalaisia pohtimaan seuraajakysymystä. Myös palestiinalaisten Helsingin-edustuston johtaja Zuheir al-Wazir vahvistaa, ettei asia ole ollut esillä esimerkiksi palestiinalaisten korkeimmassa päättävässä elimessä, keskusneuvostossa. Kulissien takana asiasta käydään sen sijaan vilkasta keskustelua.

Vaihtoehtoja arvioidaan olevan useita:
Kilpailevien poliittisten ryhmien tai palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen kesken voi syntyä verinen valtataistelu. On myös mahdollista, että rauhanpyrkimyksiä katkerasti vastustava Hamas-järjestö käyttää tilaisuutta hyväkseen ja yrittää horjuttaa palestiinalaishallintoa.

Vallan siirtäminen ainakin ylimenokaudeksi kollektiiviselle johdolle on niin ikään yksi vaihtoehto.

Tiedotusvälineissä Arafatin seuraajaehdokkaina on mainittu erityisesti Mahmoud Abbas alias Abu Mazen, joka kuuluu Arafatin johtaman PLO:n suurimman jäsenjärjestön, Fatahin, perustajiin. Abu Mazen, 65, on ollut parikymmentä vuotta tiiviisti mukana rauhanneuvotteluissa. Häntä on kutsuttu myös Arafatin sijaiseksi.

Kerrotaan, että Abu Mazen laatii käsikirjoituksen ja ohjaa, kun taas Arafat on se, joka nousee esiintymislavalle ja ottaa vastaan suosionosoitukset.

Zuheir al-Wazir kiistää tiukasti, että Arafat olisi nimittänyt Abu Mazenin seuraajakseen.


Israel kiinnostunut

Toinen viestimissä mainittu ehdokas on Ahmed Qure'a eli Abu Ala, joka myös oli tiiviisti mukana Oslon sopimukseen johtaneissa rauhanneuvotteluissa.

Muita esiin nousseita nimiä ovat palestiinalaisten Jerusalem-ministeri Faisal Husseini, joka on suosittu nimi tavallisten palestiinalaisten keskuudessa, ja turvallisuusasioista vastaava Mohammed Dhahalam.

Näkyviä hahmoja ovat niin ikään palestiinalaisten ulkoministeri Farouk Khaddoumi ja eturivin naispoliitikko Hanan Ashrawi. Seuraajakysymys kiinnostaa suuresti myös Israelia ja Yhdysvaltoja sekä Egyptiä ja Jordaniaa.

Israel yrittää varmasti vaikuttaa kaikin keinoin siihen, että Arafatin seuraaja on sille ainakin yhtä hyväksyttävä vaihtoehto kuin Arafat. Palestiinalaisten perustuslaki määrää, että uusi presidentti on valittava kansanvaalilla, mutta on selvää, että myös Arafatin seuraajan on tultava Fatahin riveistä.

STT-IKK
17.11.2000


Ulkomaat -sivulle