Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Täysraittius tavoitteena Viron liikenteessä



Viro yrittää tiukennettujen tieliikennemääräysten avulla parantaa liikennekulttuuria. Maan parlamentti on hyväksymässä liikenteeseen täysraittiuden periaatteen.


Myös nopeusrajoituksia ollaan alentamassa, käsipuhelimen käyttö kielletään ja ajokortin saantia on jo tiukennettu.

Parlamentti hyväksyi tiistaina toisessa lukemisessa lainmuutosesityksen, jonka mukaan autoa ei saa ajaa alkoholin vaikutuksen alaisena. Raja-arvoksi on määritelty 0,1 promillea hengityksessä ja 0,2 promillea veressä.

Uudet päätökset merkitsevät uuden tekniikan hankkimista poliisin käyttöön ja useiden miljoonien markkojen menoja. Vastapainona ovat lisääntyneet rattijuopumukset, joiden seurauksena maassa kuolee vuosittain 70-100 ihmistä.

Parlamentti näytti vihreää valoa myös uusille nopeusrajoituksille. Suurimmaksi sallituksi nopeudeksi maanteillä esitetään 90 kilometriä ja taajamissa 50 kilometriä tunnissa. Tielaitos voi erityisistä syistä korottaa kattonopeuksia.


Ajaessa ei puhuta

Riigikogu hyväksyi lisäksi ehdotuksen käsipuhelimen käyttökiellosta ajon aikana, ellei puhelin ole varustettu handsfree-systeemillä. Ensi vaiheessa asetus tulisi voimaan vain taajamissa, mutta laajenee myöhemmin koskemaan myös maantieliikennettä.

Parlamentin toimet ovat jatkoa Viron yrityksille saada liikennekuri paremmaksi. Nyt hyväksytyt esitykset menevät lausuntokierrokselle ja asian kolmas käsittely on viikon kuluttua.

Viro on jo tämän syksyn aikana tiukentanut ajokortti-tutkinnon suorittamisvaatimuksia. Uudistuksen seurauksena on ajokokeessa reputtamisprosentti kahden ensimmäisen viikon aikana kasvanut kuudella prosenttiyksiköllä.

Uudet teoria-oppikirjat tulivat käyttöön syyskuun alussa ja ensimmäiset uuden systeemin mukaiset teoriatutkinnot aloitettiin marraskuun alussa. Vanhassa tutkinnossa oppilas sai vastattavakseen 15 kysymystä; uudessa tutkinnossa on vastattavia kysymyksiä peräti 30.

STT-IA
17.11.2000


Ulkomaat -sivulle