Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Nuoret japanittaret turvautuvat plastiikkakirurgiin löytääkseen töitä



Japanittaret turvautuvat yhä useammin plastiikkakirurgiin menestyäkseen pitkällisen laskukauden kiristämillä työmarkkinoilla.


Japanin yksityisten plastiikkakirurgien vastaanotoille onkin ilmaantunut ennennäkemätön määrä uusia asiakkaita samaan aikaan, kun yhä useampi heistä joutuu kärsimään tökerösti tehdyn kauneusleikkauksen ikävistä seurauksista.

- Varsinkin nuoret naiset turvautuvat kauneusleikkauksiin, koska he uskovat ulkonäön muutoksen parantavan mahdollisuuksia löytää hyvä työpaikka laman oloissa, Japanin plastiikkakirurgian yhdistyksen puheenjohtaja ja maan tunnetuimman yksityisen plastiikkakirurgiaan erikoistuneen sairaalan Jujinin johtaja Fumihiko Umezawa sanoo.

Hän arvioi, että kauneusleikkausten määrä on seitsenkertaistunut sitten 1980-luvun. Tokion Jujin-sairaalan potilaista 45 prosenttia on teini-ikäisiä tyttöjä tai hieman yli 20-vuotiaita nuoria naisia, jotka korjauttavat kasvojaan ennen työnhakuun ryhtymistä.

- Aiemmin suuri osa asiakkaista oli kolme- tai nelikymppisiä baariemäntiä, minkä takia plastiikkakirurgialla oli hämäräperäinen maine, Umezawa kertoo. Aina 1980-luvulle asti Japanissa ajateltiin yleisesti, että vain rumat naiset tarvitsevat kauneusleikkausta.

Nyt useimmat asiakkaat haluavat muuttaa japanilaisille tyypillisten silmäluomien muotoa leikkauksessa, joka maksaa noin 100 000 jeniä eli vajaat 6 500 markkaa. Japanissa naisten silmäluomia ja neniä on muotoiltu parafiinin avulla jo 1800-luvun lopulta lähtien.


Boomin kääntöpuoli

Kauneusleikkausboomin kääntöpuoli on se, että moni potilas kärsii kiusallisista oireista tai joutuu turvautumaan uuteen leikkaukseen huolimattomasti tehdyn kauneusleikkauksen jälkeen.

Tokion yliopistollisen Showa-sairaalan plastiikkakirurgian osaston asiakkaista kymmenes kärsii huonosti tehdyn leikkauksen aiheuttamista vaivoista ja näiden potilaiden määrä kasvaa kuukaudesta toiseen.

- Yksityiset klinikat palkkaavat kokemattomia lääkäreitä tienatakseen markkinoilla, joilla kysyntä kasvaa koko ajan. Jotkut lääkärit tekevät kauneusleikkauksia ilman minkäänlaista erikoistumista, apulaisprofessori Kazuhisa Haraguchi valittaa.

Japanissa ainoastaan hammaslääkäreiltä vaaditaan erikoistumista, ennen kuin he voivat ottaa vastaan potilaita. Muutoin lääketieteen loppututkinnon suorittanut lääkäri voi ryhtyä harjoittamaan mitä tahansa erikoisalaa, ja plastiikkakirurgia houkuttelee monia alaan perehtymättömiä sen tuottoisuuden takia.

Showan yliopistollisen sairaalan plastiikkakirurgit ovat joutuneet muun muassa onkimaan kirurginsahanterän kappaleen nelikymppisen naisen nenästä sen jälkeen, kun hänelle tehtiin nenän korjausleikkaus yksityisellä klinikalla.

Alkuperäisen leikkauksen tehnyt lääkäri väitti jättäneensä sahankappaleen ompeleiden alle tarkoituksella tukemaan nenän uutta muotoa.

Harva huono-onninen potilas tohtii vaatia korvausta kärsimyksistään oikeusteitse, ja useimmat vahingonkorvausvaateet hylätään oikeudessa.

Japanilaistuomarit tapaavat pitää potilasta itse syypäänä onnettomuuteensa, koska he ovat antautuneet puukotettavaksi perehtymättä leikkaukseen sisältyviin riskeihin.

STT-VT
17.11.2000


Ulkomaat -sivulle