Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kansallinen murhenäytelmä sarjakuvina: "Oli veljeä vastassa veli nyt"



Talvella ja keväällä 1918 Suomessa vajottiin kauhun ja terrorin syövereihin. "Oli veljeä vastassa veli nyt, ja he kumpikin kaatuivat puolesta maan", kuten Tauno Palo myöhemmin laulussaan osuvasti kiteytti kansallisen murhenäytelmän taudinkuvan. Nyt kansalaissotaa kuvailee myös Korkeajännitys-sarjakuvalehden kaksi teemalle omistettua numeroa.


Kansalaissodan valkoinen Korkeajännitys: Vapauden tulikaste ja Kansalaissodan punainen Korkeajännitys: Taistoon työkansan puolesta! ovat hassu lisä lähinnä toisen maailmansodan tunnelmissa piehtaroineelle Korkeajännitys-sarjalle.

Tällä kertaa Korkeajännityksen sivuilla ei tarvitse törmätä ikuisesti "donnerwetteriään" karjuviin hölmöihin saksalaisiin, eikä edes loputtomasti "natsisikoja" manaaviin vähemmän hölmöihin engelsmanneihin.

Nyt ollaan Suomessa. On suorastaan hellyttävää nähdä "Korkkarin" sivuilla valkokaartilainen Vilho Hannula ja punakaartin poika Pekka Haapanen telmimässä kotimaisessa jylhänkarussa metsämaisemassa ja Tampereen taisteluissa.


Lahtarit ja punaryssät

Pohjoishämäläisen Sahanpään kartanonpoika Vilho ja saman pitäjän muuten vain poika Pekka ovat hyviä kavereita, kunnes historian pyörremyrsky sinkoaa velikullat vastakkaisiin leireihin.
- Suojeluskunnat Suomen maassa järjestystä vaalii, pikkuryssä maasta pois ja alas punakaarti, lauleskelivat vuoden 1918 vilhohannulat.

- Riistäjä ruoskaansa selkäämme soittaa, vastasivat "lahtareille" saman vuoden pekkahaapaset sun muut "punaryssät".

Vilho ja Pekka käyvät omat sotansa, mutta kohtaavat jälleen mittelön surullisenkuuluisassa jälkiselvittelyssä. Korkeajännitys tarjoaa kaverusten tarinalle loppuratkaisun, joka vihjaa Korkkarin lähteneen vallan kansallisen eheytyksen tielle.

Vilho haluaa henkilökohtaisesti teloittaa Pekan:
- Tämän toverin henki on minun verivelkani. Tulen mukaan perimään sen, mikä minulle kuuluu, Vilho sanoo ja hosuu pyssyllään malttamattomasti kohti Pekkaa, joka toljottaa Vilhoa vähintäänkin hämmästyneenä.

Pekka kun muistaa pikkupoikana vetäneensä Vilhon ylös jäisestä jorpakosta, johon Vilhon tarina oli päättyä jo vuosia ennen kansalaissodan syttymistä. Teloitushetkellä Vilho kuitenkin osoittaa olevansa varsinainen yllätysten mestari.


"Nyt Tampereen hangilla taisteltiin"

"Satakymmenen vuotta kun meni niin, nyt Tampereen hangilla taisteltiin", laulaa Tauno Palo edelleen Suomen kansalaissodasta. Ja tunnelmoipa hän vielä niinkin, että "lumi valkoinen heillä vain peittona on, ja kummankin hauta on tuntematon", viitaten murhenäytelmän jakautumisen sekä valkoisten että punaisten leiriin.

Kansalaissota-korkkareiden sivuilla murhenäytelmää tarjoavat lähinnä piirtäjät, sillä kuvitus on parhaimmillaankin vain keskinkertaista. Toisaalta suttuisuus sopii harvinaiseen korkkariteemaan, sillä eivät ne punakaartilaisten vermeetkään aina niin kaksiset olleet.

Ja mitä piirroksissa häviää, sitä sopii korvata tekstillä. Kansalaissota-sarjoissa Korkkari lähestyy paitsi korkeajännitystä myös korkealentoisuutta.

- Edessä oli uusi elämä uuteen muottiin soditussa Suomessa, jossa sisällissodan vihollisuuksiin yllyttäneet vastakkaiset aatteet tulisivat jatkamaan taistelua politiikan ja arkielämän kentillä. Kivääreihin, kranaatteihin ja kuularuiskuihin tartuttaisiin kuitenkin tästedes yksissä tuumin, kun seuraavan maailmanpalon lieskat nuolivat entisten lahtarien ja punikkien sisukasta kansakuntaa, kuuluu mahtipontinen Korkeajännitys-määritelmä kansalaissodan jälkeisestä Suomesta.

Sehän sopii, sillä parin viime vuoden aikana Korkeajännitys-lehti on julkaissut Suomen sotiin perustuvat erikoisnumerot Suomi taistelee! ja Ylivoimaa vastaan.

STT-IA
17.11.2000


Ajassa -sivulle