Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Britannia ei halua luopua verovetosta



Britannia ei hyväksy määräenemmistöpäätösten lisäämistä EU:n päättäessä verotuksesta tai sosiaalipolitiikasta, ilmoitti pääministeri Tony Blair tiistaina pääministeri Paavo Lipposelle.


Lipponen (sd.) vieraili Lontoossa keskustellakseen virkaveljensä kanssa EU:n päätöksenteon uudistuksesta, jonka pitäisi valmistua joulukuun alussa Nizzan huippukokouksessa.

Lipponen totesi vuorostaan, että Nizzassa on edistyttävä myös määräenemmistöpäätösten alalla. Lähes joka kysymykseen on jollakin maalla varauma, mutta ellei näistä tingitä, ei Nizzan sopimus tule täyttämään tehtäväänsä, Lipponen muistutti.

Britannialla ei ole omaa perustuslakia, joten ajatus EU:n perustuslaista ei ole maassa suosittu. Lipponen arveli kuitenkin, että Blair on myös kiinnostunut kirjaamaan tavalla tai toisella selkeästi ylös, mikä kuuluu EU:n ja mikä kansallisten valtioiden toimivaltaan.


Keskusteluun "laaja osanottajakaarti"

Lipponen puolusti Brüggen puheessa esittelemäänsä aloitetta nimenomaan pienten maiden kannalta. Huonoin tulevaisuuden näkymä olisi, jos EU jatkaa uudistumistaan nykyisten kaltaisten hallitustenvälisten konferenssien avulla, joissa aina uudelleen vaaditaan pieniä maita luopumaan ja tinkimään eduistaan.

Seurauksena on kansalaisten entistä pahempi vieraantuminen unionista, Lipponen sanoi.
- Sen takia on tärkeää, että kun EU:n tulevaisuutta pohditaan, keskustelua käydään laajalla osanottajakaartilla; mukaan on saatava myös hakijamaiden edustajia ja kansalliset parlamentit, Lipponen perusteli Lontoossa. Tämän valmistelutyön pitäisi alkaa jo ensi vuonna, Lipponen korosti.

Pääministeri sanoi tukevansa Blairin ehdotusta, että EU:n huippukokouksessa alettaisiin hyväksyä unionille vuosittainen työohjelma, jonka valmistelusta vastaisi komissio.

Myöhemmin tällä viikolla Blair ja Lipponen julkistavat yhteisen kannanoton, Lipponen kertoi, mutta ei vielä paljastanut sen aihetta. Kannanotto tulee julkisuuteen ilmeisesti torstaina ilmestyvissä sanomalehdissä. Ehdotus tuli Blairilta, joka on antanut vastaavia julkilausumia monien muidenkin kanssa.


Eri linjoilla

Suomi ja Britannia ovat eri linjoilla, mitä tulee määräenemmistöpäätösten lisäämiseen; Suomi haluaisi mennä selvästi brittejä pitemmälle, ja lisätä listaan myös maahanmuutto- ja turvapaikkakysymykset. Komission kokoonpanon sekä äänten painotuksen suhteen Britannia pysyy myös suurten maiden linjalla.

Britannian ulkoministeri Robin Cook sanoi Tanskassa vieraillessaan, että Britannian mielestä Saksan, Ranskan ja Britannian on voitava yhdessä estää määräenemmistöpäätöksen syntyminen, vaikka niillä olisi vastassaan kaikki muut jäsenmaat.

Nykysäännöillä ne pystyvät siihen, mutta tämä voi muuttua, kun EU saa lisää jäseniä. Äänimääristä odotetaan ratkaisua vasta Nizzan kokouksen loppumetreillä.

Lipponen sanoi ymmärtävänsä suurten maiden halun saada korvausta toisen komissaarin menetyksestä, mutta ei ylikorvausta.

- Ei tästä saa tulla mitään vallankumousta suurten maiden hyväksi, Lipponen sanoi.

STT-IKK
17.11.2000


Politiikka -sivulle