Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysProfiilia nostetaan uudella nimellä

STTK-J pyristelee irti kiltin maineestaMuun muassa julkisen sektorin toimihenkilöitä edustava STTK-J hakee uutta terävyyttä edunvalvontaansa.


Osana tätä hanketta liitto saa jäsenistön nykyrakennetta paremmin kuvaavan uuden nimen edustajakokouksessa Jyväskylässä ensi viikon torstaina.

STTK-J perustettiin vuonna 1993 silloisen TVK:n konkurssin jäljiltä. Kankealta kuulostavan ja ainakin suurelle yleisölle vieraaksi jääneen nimen J viittaa julkiseen sektoriin. Nykyjäsenistä enää noin kaksi kolmasosaa työskentelee valtion budjettirahoituksen piirissä olevissa tehtävissä, loput ovat joko liikelaitosten tai yritysten palveluksessa.

Puheenjohtaja Matti Kratsin (sit.) mukaan uusiutuminen tietää paljon muutakin kuin nimenvaihdon. Liitto ei pärjää nykyisellä kesyllä linjallaan - 1990-luvun edunvalvonnan tulokset "eivät ole järin mairittelevia", hän arvioi tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.

Toisaalta liitto runnottiin kasaan liki väkisin ja suuri osa vuosikymmentä elettiin syvää lamaa, joten tuloksia voisi kuvata myös yllättävänkin hyviksi, Krats kiitteli edellistä puheenjohtajaa, STTK:n nykyvetäjää Mikko Mäenpäätä (sd.).

Lamavuosina järjestö keskittyi huolehtimaan ennen muuta työsuhdeturvasta, mutta nyt painopistettä halutaan siirtää palkkaedunvalvontaan ja työelämän paikalliseen kehittämiseen.

STTK-J kävi jo viime keväänä kovaa taistoa siitä, budjetoidaanko kevään palkankorotukset täysimääräisesti valtion talousarvioon. Kratsin mukaan järjestö ei lähde mukaan mahdolliseen tulopoliittiseen kokonaisratkaisuun, jos sopimukseen ei saada jonkinlaista kirjausta palkankorotusten budjetoinnista.


Varpusparvi yhteen

STTK-J:lla on noin kymmenen päätoimista toimihenkilöä. Jo muutaman vuoden muhinut terävöittämishanke ei tuo uutta väkeä, vaan tavoitteena on lisätä yhteistoimintaa järjestön 24 jäsenliiton kanssa. Yhteensä joukolla on noin sata toimihenkilöä.

Tavoitteena on myös saada Kratsin sanoin "varpusparvena" ympäri Helsinkiä olevat jäsenliitot saman katon alle. Vuokratiloissa majaileva STTK-J hakee parhaillaan uusia, omaksi hankittavia toimistotiloja.

Päätös nimenvaihdosta tehtiin viime keväänä, jolloin julistettiin nimikilpailu. Lähes 250 vastauksesta seuloutunutta ja ensi viikolla paljastettavaa nimiehdotusta testattiin myös mielipidetiedustelussa, missä kuulosteltiin "suurimmaksi osaksi suomea" olevan nimen herättämiä mielikuvia.

STT-MH
17.11.2000


Politiikka -sivulle