Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







"Laitosvalinta tehdään puhtaasti taloudellisin perustein"

Seitsemän voimalatyyppiä tarjolla uudeksi ydinvoimalaksi



Suomen viidenneksi ydinvoimalaksi on tarjolla kuusi tai seitsemän eri voimalatyyppiä. Ne kaikki ovat kevytvesireaktoreita samoin kuin Olkiluodon ja Loviisan nykyiset ydinvoimalatkin. Teollisuuden Voima on tehnyt soveltuvuustutkimuksia uudesta voimalasta kaikkien merkittävien voimalatoimittajien kanssa.


TVO:n toimitusjohtajan Mauno Paavolan mukaan ydinvoimamarkkinoilla vallitsevat ostajan markkinat. Kilpailevia voimalatoimittajia on useita ja voimalavaihtoehtoja lukuisia. Uuden voimalan tyypin ja sen sijoituspaikan valinnan ratkaisevat hänen mukaansa puhtaasti taloudelliset tekijät.

- Loviisa ja Olkiluoto ovat täysin samassa asemassa päätöstä tehtäessä. Laitostyypin valinta ratkaisee samalla viidennen ydinvoimalan sijoituspaikan, sanoi Paavola. Molemmilla nykyisillä ydinvoimaloilla on valmiina paikka kolmatta voimalayksikköä varten.

Soveltuvuustutkimuksissa olleiden laitosvaihtoehtojen sähkötehot vaihtelevat 977 megawatista 1 550 megawattiin. TVO on selvittänyt sekä uusien painevesi- että kiehutusvesireaktoreiden rakentamista Suomeen. Tutkimuksissa ovat olleet mukana kuuden eri ydinvoimalaitosten valmistajan laitosvaihtoehdot.

Kiehutusvesireaktoriksi on kolme vaihtoehtoa. Ne ovat aakkosjärjestyksessä, kuten Paavola korosti, tyyppimerkinnöiltään ABWR, BWR 90+ ja SWR 1 000.

Laitosten valmistajat ovat yhdysvaltalainen General Electric, ruotsalainen Westinghouse Atom ja saksalainen Siemens. Voimalaitosten sähkötehot ovat 1 360 megawattia, 1 500 megawattia ja 1 000 megawattia.

Painevesireaktoreiksi ovat vaihtoehtoina AP 1 000 ja EP 1 000, EPR ja VVER 91/99. Amerikkalaisen Westinghouse Electricin EP 1 000:n sähköteho on 1 000 megawattia.

Framatomen ja Siemensin valmistaman EPR:n sähköteho on 1 550 megawattia. Venäläisen Atomstroyexportin VVER91/99:n sähköteho on 1 000 megawattia. Fortum on osallistunut tämän tyypin kehittämiseen ja kaksi yksikköä on rakenteilla Kiinassa.


Suomalaista osaamista hyödynnetään

Uuden ydinvoimayksikön rakentamisessa ja käyttämisessä hyödynnetään Paavolan mukaan korkeatasoista suomalaista ydinvoimaosaamista ja olemassa olevien voimaloiden valmiita rakenteita.

Ydinjätehuollossa käytetään samoja menetelmiä ja laitoksia kuin nykyisillä voimalaitoksilla. Nämä kaikki alentavat osaltaan uuden yksikön investointi- ja tuotantokustannuksia, hän totesi.

- Tutkittujen laitostyyppien turvallisuutta on lisätty entisestäänkin korkeasta turvatasosta. Niiden suunnittelussa on varauduttu myös pahimman arvioitavissa olevan onnettomuuden eli reaktorin sydämen sulamisen varalta, kertoi TVO:n tekninen johtaja Ami Rastas.

Soveltuvuustutkimuksissa mukana olleet laitostyypit edustavat Rastaan mukaan uutta turvallisuusajattelua. Laitosten rakennetta on yksinkertaistettu ja varsinainen rakennusaika lyhennetty neljään vuoteen. Turvallisuuden lisäksi laitosten suunnittelussa on Rastaan mukaan kiinnitetty erityistä huomiota niiden taloudellisuuteen.

STT-IA
17.11.2000


Talous -sivulle