Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lääkeabortti on perinteistä "luonnollisempi" vaihtoehto



Abortti on kiivaiden keskustelujen kestoaihe. Viime aikoina puhuttanut pilleriabortti jakaa kannanotot kahtia: toiset tuomitsevat tabletit jyrkästi, toiset taas toivottavat ne tervetulleiksi kauan kaivattuna vaihtoehtona kirurgiselle kaavinnalle.


Moni potilas asettuu pillereiden puolelle. Lääkkeellisessä raskaudenkeskeytyksessä käytettävälle mifepristonille myönnettiin Suomessa myyntilupa tammikuussa. Sairaala-apteekkeihin lääke tuli kuitenkin vasta alkukesästä ja toistaiseksi se on ehditty ottaa käyttöön vain muutamassa sairaalassa.

Helsingissä vaihtoehtoinen menetelmä tulee rutiinikäyttöön lähiviikkoina. Lääkeabortista on kuitenkin jo kokemuksia, sillä vuosina 1998-1999 sitä tutkittiin kliinisesti Helsingin naistenklinikalla ja Kätilöopiston sairaalassa.

Sairaalalääkäri Helena Honkanen Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Naistenklinikalta kertoo kirurgisen toimenpiteen ja nukutuksen pelottavan usein potilaita. Normaalia keskenmenoa muistuttava lääkeabortti onkin hänen mielestään yhtäältä perinteistä keskeytystä luonnollisempi ratkaisu.

- Pilleriabortista puhuminen saa kuitenkin toimenpiteen kuulostamaan aivan liian helpolta. Todellisuudessahan kysymys ei ole pelkästä tabletin nappaamisesta vaan melko paljon pitemmästä ja monimutkaisemmasta prosessista, Honkanen huomauttaa.


Lääkeabortti leikkaa kuluja

Koska lääkeabortissa ei tarvita kirurgista toimenpidettä ja nukutusta, vältetään myös mahdolliset komplikaatioriskit. Honkanen muistuttaa, että menetelmä tulee myös yhteiskunnalle edullisemmaksi, koska kalliilta leikkaussalikustannuksilta vältytään.

Hän ei kuitenkaan usko, että menetelmä itsessään voisi lisätä aborttien määrää.
- Psyykkisesti aborttipäätös on niin raskas, ettei sitä varmasti tehdä vain sen vuoksi, että se on nyt näennäisesti helpompaa. Oikeastaan se ei edes ole sitä.

Honkanen huomauttaa, että lääkeabortissa raskauden keskeytyminen on varsin konkreettista ja siten myös potilaalle henkisesti rankempaa. Kirurgisessa abortissa potilas nukutetaan toimenpiteen ajaksi ja hänen herätessään kaikki on jo ohi.

- Osa potilaista haluaa päästä tilanteesta mahdollisimman nopeasti. Toiset kuitenkin haluavat olla tapahtuman aikana tajuissaan ja tietoisia siitä, mitä tapahtuu.

- Jotkut potilaat ovatkin todenneet, että kun raskaus keskeytetään hitaasti lääkkeillä, luonnolliseen tapaan, myös surun läpikäyminen ja abortin henkinen käsitteleminen on helpompaa, Honkanen kertoo.

Aborttia harkitsevia huolestuttaa usein, miten keskeytys vaikuttaa jatkossa raskaaksi tulemiseen. Kaavinnassa kohdunsuu avataan instrumenteilla, jolloin se saattaa vaurioitua. Pahimmassa tapauksessa kohtu saattaa jopa puhjeta.

- Kirurgisessa toimenpiteessäkin vauriot ovat kuitenkin varsin harvinaisia. Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys ei vaikuta myöhemmin raskaaksi tulemiseen millään tapaa, Honkanen rauhoittelee.

Lääkkeellisen keskeytyksen jälkeen vuoto kestää pari viikkoa eli noin kaksi kertaa niin kauan kuin kirurgisen operaation jälkeen. Alle prosentilla potilaista jälkivuoto on lääkeabortin jälkeen niin runsasta, että heidät joudutaan ottamaan sairaalahoitoon.


Ehkäisyvalistuksen taso on heikentynyt

Honkasen mukaan suomalaiset gynekologit ovat toivoneet lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen käyttöönottoa jo vuosia. Tähän asti mifepristonia valmistava ranskalaisyritys ei ole kuitenkaan markkinoinut lääkettään laajemmin.

Suomessa lääkkeelliselle raskaudenkeskeytykselle on myönnetty lupa raskausviikkoon seitsemän saakka. Kirurgisesti abortti voidaan tehdä vielä 12. raskausviikolla.

Honkasen mukaan suomalaisnaiset hakeutuvat aborttiin kiitettävän aikaisin. Lääkeabortti onkin sitä tehokkaampi mitä aikaisemmassa vaiheessa se tehdään: riskit ovat pienemmät ja vuoto vähäisempää.

- Jos potilas valitsee kirurgisen keskeytyksen, abortti tehdään mieluiten vasta, kun raskaus on kestänyt seitsemän viikkoa. Tällöin on varmempaa, että kohtu todella tyhjenee kokonaan.

Ennen yhdeksättä raskausviikkoa tehdyistä keskeytyksistä onnistuu lääkkeellisellä menetelmällä 95 prosenttia. Jos lääkeabortti epäonnistuu, raskaus keskeytetään perinteiseen tapaan kirurgisin menetelmin.

Suurin osa Naistenklinikan tutkimukseen osallistuneista naisista valitsi lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen perinteisen menetelmän sijaan. Kyselyjä lääkeabortin mahdollisuudesta tuli jo tuolloin runsaasti eri puolilta Suomea.

Niissä maissa, joissa mifepristoni on ollut käytössä jo pitkään, lääkeabortilla ei ole kuitenkaan huomattu olevan vaikutusta raskaudenkeskeytysten määrään.

Kansainvälisesti vertaillen Suomessa tehdään varsin vähän abortteja. Honkanen toteaa kuitenkin, että viime vuosina ehkäisyvalistuksen määrä on kouluissa vähentynyt huolestuttavasti.

- Valistukseen pitäisi panostaa kotona ja kouluissa selvästi nykyistä enemmän, jotta keskeytysten määrä saataisiin vähenemään. Klinikalle tulee toisinaan hämmästyttävän tietämättömiä nuoria naisia, Honkanen huokaa.

STT-MH
11.8.2000


Kotimaa -sivulle