Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







"Hornet-hanke on menestystarina"

Hornetit ilmavoimien pääkalusto 30 vuotta



Viimeinen Suomen tilaama Hornet-hävittäjä luovutettiin Ilmavoimille tiistaina Kuorevedellä. Ilmavoimilla on sen jälkeen käytössä kaikkiaan 64 Hornetia, joista 57 yksipaikkaista on koottu Suomessa.


Hornetien on määrä olla ilmapuolustuksemme perustana pitkään, 30 vuotta. Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Jouni Pystynen arvioi, että Hornet-hanke on ollut menestystarina.

- Tärkeä syy hankkeen onnistumiselle on ollut se, että Ilmavoimat sai sen järjestämiseen varsin vapaat kädet. Projektissa ei ollut käsiä sitovia poliittisia tai kauppapoliittisia syitä, joita kenties on ollut aiemmin, kenraalimajuri Pystynen vertaa.

Puolustusministeriön osastopäällikkö Eero Lavonen korostaa hänkin, että Hornet-kauppoja on syytä luonnehtia määreellä "success story" (menestystarina).

- Se, mitä Hornet-hankkeella on lähdetty hakemaan, on voitu tehdä sovitulla tavalla - osin jopa etuajassa. Myös vastaostot ovat toteutuneet.

- Ainoa asia johon ei ole voitu vaikuttaa, on ollut Hornetien hintaa nostanut dollarin kurssi. Kun koneet tilattiin, dollarin kurssi oli noin 4,4 markkaa, Lavonen muistuttaa.

Koska dollarin kurssi on noussut jo lähelle 6,6:ta markkaa, Hornetien kokonaishinta kipusi 14:stä 18:aan miljardiin markkaan.

Hornet-kauppaa koordinoi toisella puolen Atlanttia Yhdysvaltain Merivoimat. Vantaalla vieraillut Yhdysvaltain Merivoimien edustaja on samaa mieltä siitä, että Suomen hävittäjäkauppaa on täysi syy pitää menestyksekkäänä.

Kauppa jopa auttoi Yhdysvaltoja ratkaisemaan joitakin omia Horneteihin liittyneitä pulmiaan.


Päättäjillä oikeat tiedot

Puolustusministeriön Lavonen muistutti, että Hornet-kauppaan on liittynyt myös jälkispekulaatiota.

- On kyselty, ovatko kansanedustajat tienneet mistä (Hornet-kaupoissa) päättivät. Olemme sitä mieltä, että Horneteille vuosina 1992 ja 1994 annettuja tilausvaltuuksia varten saadut tiedot olivat oikeita ja riittäviä.

Ilmavoimien komentaja Pystynen mainitsee Hornetin erääksi vahvuudeksi sen, että se on pääosin softaohjattu eli ohjaus perustuu tietokoneohjelmistoihin.

- Horneteja voidaan kehittää muuttamalla softaa. Näille koneille on tiedossa ainakin yksi nk. midlife update (koneen keski-iässä tehtävä päivitys) ja muitakin päivityksiä. Lähitaisteluun käytettävät infrapunaohjukset on uudistettava jo siksikin, että ne vanhenevat vuosikymmenessä, Ilmavoimien komentaja kertoo.

Hornetien kunnossaoloprosentti on Suomessa nyt 60.
- Sitä on pidettävä loistavana suorituksena, koska Suomessa lasketaan kyseinen prosenttiarvo varsin ankaralla tavalla, Pystynen korostaa.

Suomen ja Yhdysvaltain ohella Hornet F-18 -hävittäjät ovat käytössä muun muassa Australiassa, Kanadassa, Sveitsissä ja Espanjassa.

STT-MH
11.8.2000


Kotimaa -sivulle