Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kuvernöörit luovuttavat valtansa ilman taistelua

Putin on lannistanut tärkeimmät vastustajansa



Venäjän presidentti Vladimir Putin on lannistanut tärkeimmät vastustajansa, mutta venäläiset tutkijat eivät usko, että kaikki jatkuu syksyllä yhtä helposti.


Putinin edeltäjä Boris Jeltsin nimitti Putinin Venäjän pääministeriksi tasan vuosi sitten. Putinilla on varsin kunnianhimoiset tavoitteet.

Hän on sanonut haluavansa palauttaa Venäjälle suurvalta-aseman ja taloudellisen hyvinvoinnin. Venäläiset politiikan asiantuntijat huomauttavat, että tavoite on kova, eikä sitä ole helppo toteuttaa.

Putin on vuoden aikana saanut useita pikavoittoja, koska hän toimi nopeasti ennen kuin hänet voitettiin, arvioi Poliittisen tutkimuksen instituutin johtaja Sergei Markov uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Jos Putin nyt pysähtyy uudistuksissaan, hänen vastustajansa voivat yhdistää voimansa ja voittaa hänet, Markov arveli.


Kolme käytännön tavoitetta

Käytännössä Putin asetti itselleen kolme suurta päämäärää, joita hän on alkanut energisesti tavoitella, arvioi Politiikka-säätiön johtaja Vjatsheslav Nikonov Vremja-lehden haastattelussa.

Hän haluaa selvyyttä valtion ja talouselämän suhteisiin, selkiinnyttää vallanjakoa keskuksen ja alueiden välillä sekä luoda markkinataloudelle suotuisan ilmapiirin. Hän on päässyt hyvin pitkälle kaikissa tavoitteissaan, Nikonov arvioi.

Apunaan hänellä on jokaisessa tehtävässä eri laitos. Talouselämän ja valtion suhteita hoitaa käytännössä turvallisuusneuvosto, hallintouudistusta presidentin kanslia ja markkinatalouden ilmapiiriä hallitus, Nikonov sanoo.

Vastustajansa Putin on hoitanut hyvin nopeasti. Se ei Nikonovin mukaan kuitenkaan merkitse sitä, että vastustus olisi kokonaan loppunut.

Parlamentti on toiminut Putinin toiveiden mukaisesti, kun sinne tuli vahva ryhmä Putinin tueksi perustetusta Yhtenäisyys-liikkeestä.

Vaikeimmat vastustajat eli aluejohtajat kesytettiin ottamalla heiltä melkoinen määrä valtaa pois. Suurliikemiehet eli oligarkit ovat hiljaa, kun yleinen syyttäjä ja veropoliisi tekivät useita iskuja alkukesällä.


Suosio edelleen korkealla

Kaikki tämä on tuonut Putinille ennen näkemättömän kansansuosion. Mielipidetiedustelujen mukaan häntä tukee noin 70 prosenttia venäläisistä. Suuren suosion pitäminen edellyttää kuitenkin, että uudistukset jatkuvat, Nikonov toteaa.

Hänen mielestään Putin törmää viimeistään syksyllä vaikeuksiin. Parlamentti saattaa asettua vastahankaan ja aluejohtajat voivat sabotoida keskusvallan päätöksiä.

Putinin vaikein koetinkivi on ensi vuoden budjetti, jonka valmistelut ovat hallituksessa jo pitkällä. Lomakauden päätyttyä sen käsittely alkaa parlamentissa.

Indem-tutkimuslaitoksen Juri Korgunjuk epäilee, että Putinin suosio laskee syksyllä energiaongelmien vuoksi. Valtion energialaitos yrittää periä kovalla kädellä maksurästejä sekä yksityisiltä että yrityksiltä.

Se uhkaa lopettaa sähkön ja lämmön jakelun, ellei niistä makseta. Kansa odottaa presidentin puuttuvan asiaan, ellei energiahuolto toimi.


Kuvernöörit luovuttavat valtansa ilman taistelua

Venäjän aluejohtajat suostuvat ilman taistelua luovuttamaan valtansa liittovaltion huipulla. Parlamentin ylähuoneen, liittoneuvoston, puhemiesneuvosto taipui lähes kaikkiin presidentti Vladimir Putinin esityksiin aluejohtajien uudesta asemasta.

Putinin ajama hallintouudistus vie aluejohtajilta paikan parlamentin ylähuoneessa ja antaa presidentille myös oikeuden erottaa kuvernööri, jos tämä on rikkonut lakia.

Liittoneuvoston puheenjohtajat ja valiokuntien puheenjohtajat ovat keskustelleet Putinin esityksestä luoda uusi elin, valtionneuvosto. Sillä on kuitenkin vain neuvoa-antava asema.

Aikaisemmin kuvernöörit vaativat uudelle elimelle enemmän valtaa. He halusivat, että se olisi päättänyt mm. sodasta ja rauhasta sekä nimittänyt joitakin tärkeitä virkamiehiä, kuten yleisen syyttäjän ja korkeimman oikeuden puheenjohtajan.

Tämä olisi kuitenkin edellyttänyt perustuslain muutosta ja koko uudistus olisi lykkääntynyt vuosilla. Nyt kuvernöörit suostuivat siihen, ettei perustuslakia muuteta, vaan uudistus toteutetaan presidentin asetuksella.

Kuvernöörit ajoivat kuitenkin läpi vaatimuksen, että uudessa valtionneuvostossa ovat edustettuna kaikki Venäjän liittovaltion 89 yksikköä. Putin esitti aikaisemmin, että vain tärkeimmät ja voimakkaimmat olisivat voineet lähettää edustajansa.

Monet kokoukseen osallistuneet kuvernöörit tunsivat olevansa pakon edessä.

- Tämä on vain porkkana meille, sanoi Samaran kuvernööri Konstantin Titov.
- Me keskustelemme, mutta päätöksen tekee Putin yksin, hän jatkoi.

Uuden valtionneuvoston nimitysajankohtaa ei ole päätetty. Hallintouudistuksen mukaan kuvernöörit jatkavat liittoneuvostossa niin kauan kuin heidän nykyinen toimikautensa kestää.

Tänä vuonna valitaan kuitenkin yli 30 kuvernööriä, joilla ei enää ole pääsyä parlamentin ylähuoneeseen. He lähettävät sinne edustajansa.

Osa kuvernööreistä suhtautuu tulevaisuuteen kuitenkin optimistisesti. Novgorodin kuvernööri Mihail Prusak sanoi, että uudella valtionneuvostolla on käytännössä enemmän valtaa kuin entisellä liittoneuvostolla juridisesti.

Hän perusteli tätä sillä, että uutta valtaelintä johtaa itse presidentti ja sen suosituksilla on vaikutusta presidentin päätöksiin.

STT-MH-IA
11.8.2000


Ulkomaat -sivulle