Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Analyytikoiden ennuste pörssivuodesta:

Pörssissä puhkotaan ennätyksiä, rajut heilahdukset todennäköisiä



Hyvä tammikuu lupaa yleensä hyvää pörssivuotta, mutta suomalaisanalyytikot toppuuttelevat innokkaimpia. Helsingin Pörssi tuskin nousee viime vuoden käsittämättömään tahtiin kuluvanakin vuonna.


Piensijoittajien on syytä varautua 20-40 prosentin heilahduksiin, joita ennen sanottiin romahduksiksi. Nyt sahausliikkeet vain ovat tyypillisesti dramaattisempia. Ei siis kannata sijoittaa enempää kuin on varaa hävitä.

Yritysten, yrittäjien ja sijoittajien Vero 2000 -ammattitapahtuma Helsingin Wanhassa Satamassa keräsi odotetusti sankan joukon sijoituksen saloista kiinnostuneita kuuntelemaan analyytikkojen sanomaa siitä, voiko voittokulku yhä jatkua vai joko kupla puhkeaa.

Yhtä mieltä ollaan siitä, että olemme uuden teknologiavetoisen kehityksen alkupäässä, jossa Internetin ja langattomuuden yhdistäminen räjäyttää analyytikoiden käppyrät vielä nykyistä pystympään kohti taivaita. Samalla on käynnissä kuitenkin tiukka pudotuspeli, joka karsii osan suurta kakkua nuolevista. Mitä nämä yritykset ovat, onkin visaisempi kysymys.

Viesti piensijoittajille on selvä. Kahden kuukauden normaalituotto ei ole sata prosenttia. Sijoittaminen on aina pitkän tähtäyksen toimintaa. Hyvää ei saa halvalla on pitänyt paikkansa tässäkin huumassa. Ja tallella on vanha viisaus, että kaikkia munia ei pidä panna yhteen koriin. Hajauttaminen kannattaa, vaikkapa vain kilpailevan teknologiayrityksen osakkeisiin.


Peli kovenee

Toimitusjohtaja Lauri Rosendahl Aros Securities Oy:stä totesi, että suomalaisten teknologiayritysten mahdollisuudet menestyä maailmalla ovat todelliset, sillä Suomi tunnetaan jo kadehdittuna ja uskottavana teknologialaboratoriona. Jos täältä singahtaa uhoava yritys, siitä kiinnostutaan.

Rosendahl puhui uskomattomista mahdollisuuksista, joita tarjoavat suomalaisten ja ulkomaisten sijoittajien usko meikäläiseen osaamiseen yhdistettynä siihen, että Internet-yhteydet mahdollistavat todellisen markkinatalouden. Reaaliaikaiset yhteydet ja reagointimahdollisuudet ovat periaatteessa kaikkien valistuneiden sijoittajien ulottuvilla.

Kilpailu teknologiayritysten kesken on Rosendahlin mukaan aina vain kovenemassa. Johtavista kymmenestä yrityksestä on kymmenen vuoden kuluttua kärjessä enää pari kappaletta. Siis jos sijoittaa tänään Nokiaan, Ericssoniin ja Motorolaan, kaksi näistä häviää?
- Kyllä, väitti Rosendahl, ja myönsi, että väite on kova.


Uusia listautujia jonossa

Pitkällä aikajanalla pörssikurssien kehitys on jatkossakin nouseva, mutta väliin mahtuu sydämen rytmihäiriöitä aiheuttavia 30-60 prosentin heilahduksia.

- Heilahdukset voivat olla nopeita ja yllättäviä, seuratkaa, mitä New Yorkin pörssissä tapahtuu, neuvoi Fides Asset Management Oy:n analyytikko Hannu Angervuo. Yhdysvaltain talouskasvun hiljeneminen heijastelee epäröintiä meillekin.

Helsingin Pörssin nousu oli viime vuonna 162 prosenttia.
- Sivistyneen Euroopan pörssien keskiarvonousu oli 35 prosenttia, Angervuo sanoi. Helsingin Pörssin päälistalla on nyt 104 yhtiötä. Tänä vuonna odotetaan uusia listautujia päälistalle 10-15 kappaletta ja pikkulistoille lisää.

Pörssi saa maaliskuussa käyttöönsä uudet tietokoneet, jolloin kapasiteetin parantumisen myötä pörssierien odotetaan taas pienentyvän, mikä parantaa piensijoittajan kaupankäynnin mahdollisuuksia.

Osa analyytikoista myöntää, että mielessä on käynyt 1980-luvun euforia, koska vauhti pörssimaailmassa on sokaisevan kovaa. Varoituksen sana on siis paikallaan. Kuvaavaa lienee, että koko joukko 15-16 -vuotiaista nörteistä on vaihtanut tietokonepelit pelaamiseen oikeassa rahamaailman pörssissä, kun se on kuulemma paljon jännittävämpää.

Analyytikoista itsestään taas on tullut arvottajia, joiden roolia aletaan jo kummastella. Kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen ihmetteli julkisuudessa, miten kolmikymppisistä jupeista tai juipeista onkin kehittynyt moinen papisto, jota kuunnellaan.

MARGIT HARA
11.2.2000


Talous -sivulle