Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Homoja, lesboja ja muita erilaisia

Seksuaalivähemmistöt haaste koulun seksuaalikasvatukselle



Homot ovat ihan ok, mutta on oikein, että homopareilla ei ole mahdollisuutta lapsen adoptoimiseen. Näin tuntuu ajattelevan moni Suomen lukiolainen.


SETA on vastikään julkaissut kirjan Yhtä tavallisia kuin muut, joka käsittelee lukiolaisten käsityksiä seksuaalivähemmistöistä. Kirjan anti pohjautuu aihetta ruotiviin ylioppilaiden ainekirjoituksiin.

Nuorten kirjoituksissa suhtaudutaan suvaitsevasti homoseksuaaleihin, mutta vanhemmuutta pohdittaessa suvaitsevaisuus saakin yllättävän lopun.

Homoseksuaalien vanhemmuutta ei kuitenkaan täysin tyrmätä kaikissa aineissa. Vanhemmuuden tärkeimmäksi kriteeriksi nähdään rakkaus lasta kohtaan eikä sitä rajoita "isän ja äidin" yhteinen sukupuoli.

Aihetta tutkineen Anna Bruunin mukaan vanhemmuusteeman kiinnostavuus ylioppilasaineissa kertoo jotain siitä, että ei ole enää yleisesti vallitsevaa vanhemmuuden mallia ja yhtä hyvää perhettä.

Yksilöitymisen ei välttämättä tarvitse tuhota avioliittoa ja perhesuuntautuneisuutta. Se ainoastaan laajentaa perinteistä perhekäsitystä ja luo tilaa uusille ja erilaisille perhemuodoille.


Normi kyseenalaiseksi

Tekijät heittävät aineiden pohjalta haasteen koulujen seksuaalikasvatukselle. Nuorten asenteet ovat usein opittuja, ja kodin ohella vastuun asennekasvatuksesta kantaa koulu.

Teos neuvoo kouluja opettamaan nuorille uutta näkökulmaa ottamalla huomioon, että kouluistakin löytyy seksuaalisiin vähemmistöihin lukeutuvia ihmisiä mitä erilaisimmissa tehtävissä.

Ei myöskään olisi pahitteeksi, jos normi heteroseksuaalisuuden paremmuudesta tai itsestäänselvyydestä asetettaisiin kyseenalaiseksi.

Aineissa lukiolaisten oli ylipäänsä hankalaa sijoittaa seksuaalista poikkeavuutta koulumaailmaan. Koulua käsiteltiin vain alle kolmanneksessa kirjoituksista. Monet olivat kohdanneet homottelua, joka tosin kohdistui ilkkumisen muodossa lähes keneen tahansa.

Todellisia homo- ja biseksuaaleja oli koulun yhteydessä tavannut vain muutama. Yleensä seksuaalisesti poikkeavia olivat oppilaiden vanhemmat. Suurin osa kirjoittajista tyytyi puhumaan vain kuvitteellisella tasolla seksuaalivähemmistöön kuuluvista opettajista tai oppilaista.


Homot ja heterot

"Ihmisten asenne ei ole kuitenkaan muuttunut vuosien aikana homoja kohtaan. Homoja väheksytään ja syrjitään edelleen. Heterot ja homot eivät ole tasa-arvoisia", kirjoittaa yksi lukiolainen.

Ainekirjoittajat käsittivät seksuaalivähemmistöt ennen kaikkea homoiksi ja lesboiksi. Muut seksuaaliryhmät mainittiin kirjoituksissa vain ohimennen.

- Mahdollisesti tiedotusvälineissä käydyistä avioliitto- ja adoptiokeskusteluista johtuen homot ja lesbot ovat painottuneet seksuaalivähemmistökuvassa entisestään, aiheeseen perehtynyt Heidi Leino päättelee.

Trans-ihmiset ja bi-seksuaalit saattoivat unohtua myös siksi, ettei heidän oikeuksistaan ja ongelmistaan ole saatavilla tietoa siinä määrin kuin homoseksuaalien.

Julkisuuden ansiosta käsitys homoseksuaaleista tuntuu kuitenkin laajentuneen.
- Kirjoittajat kokivat homot ja lesbot harvoin ensisijaisesti seksuaalisiksi olennoiksi, ja homoseksuaalisuutta pidettiin enemmän elämäntapana ja identiteettinä, Leino toteaa.


Pääkaupunkiseudun naiset kiinnostuneimpia

Yhtä tavallisia kuin muut -kirjaa varten teoksen toimittaja Jukka Lehtonen luki läpi liki 300 ylioppilasainetta. Vuoden 1996 keväällä aihe oli suosittu julkisuudessa velloneen keskustelun ansiosta.

Kaikkiaan kyseisen kevään ylioppilaskirjoituksissa seksuaalisista vähemmistöistä kynäili lähes viidesosa kokelaista. Aihe kiinnosti eniten naisia ja erityisesti pääkaupunkiseudulla asuvia.

Lehtonen muistuttaa, että ylioppilasainetta ei saa missään nimessä sotkea mielipidekirjoitukseen. Ylioppilaskirjoituksessa nuori tavoittelee tietenkin hyvää arvosanaa, joten voi kuvitella hänen pyrkivän antamaan itsestään mahdollisimman valistuneen ja monipuolisen kuvan.

Siitä huolimatta nuorten mielipiteistä löytyi isojakin eroja. Yhden mielestä "isossa maailmassa homoihin ei juuri kiinnitetä huomiota ja rääpäle-Suomikin rämpii mahtavien perässä."

Toinen taas kannatti konservatiivisempaa linjaa ja pelkäsi poikkeavuuden uhkaavan koko yhteiskuntaa.

"AIDS-vaarasta huolimatta vapaat suhteet ja kokeilunhalu vain lisääntyvät. Internetin ja sähköisten postilaatikkojen ansiosta perheen pienimmätkin saavat uusimmat Playboy-kuvat kotiinsa kuumina ja tuoreina...lapsettomiksi jäävät poikkeavat massat uhkaavat jopa koko yhteiskuntaa väestöjakauman vääristymillä", huolestunut nuori päätteli.

STT-MH
11.2.2000


Kotimaa -sivulle