Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Toimittajat haastattelevat toimittajia - median valta kasvaa



Toisiaan haastattelevista toimittajista on tullut televisiossa yhä tavallisempi näky. Tämä on valtiotieteen kandidaatti Mats Nylundin mukaan johtanut siihen, että toimittajien valta kasvaa.


- Toimittajat eivät ainoastaan esitä kysymyksiä, vaan myös vastaavat niihin, sanoo Nylund, joka lauantaina väittelee Helsingin yliopistossa poliittisista mediakeskusteluista.

Radiossa ja televisiossa käytävien poliittisten keskustelujen merkitys on kasvanut. Suuri osa mediatarjonnasta perustuu keskusteluun, ja toimittajilla on entistä aktiivisempi rooli poliittisten tapahtumien luomisessa.

Kolmekymmentä vuotta sitten toimittajien kysymyksiin sisältyi selvästi vähemmän väitteitä. Tarkoittaako tämä myös, etteivät toimittajat ole objektiivisia?

- Se riippuu objektiivisuuden määritelmästä. Sanan varsinaisessa merkityksessä toimittajat eivät koskaan ole olleet objektiivisia, Nylund sanoo.

Toimittajien innolle haastatella toisiaan on selkeitä selityksiä.
- Se on seuraus siitä, että haastateltavilla toivotaan olevan tiettyjä ominaisuuksia. Toimittajat osaavat muotoilla sanottavansa iskevästi ja puhua nopeasti.

Haastateltavat toimittajat ovat myös helposti tavoitettavissa.


Journalismin vaikea määritelmä

Nylundin mielestä viime aikoina on tullut paljon vaikeammaksi määritellä, mitä journalismi on.
- Aikaisemmin tuohon kysymykseen voi vastata aika yksiselitteisesti, mutta nyt on vaikea vetää rajaa journalismin ja viihteen välille.

Toimittajan rooli on Nylundin mukaan muuttunut, nyt kun viihteen osuus vahvistui.
- Toimittajilla on perinteisesti ollut kansanvalistajan rooli, he ovat raportoineet asioita joita kansan pitää tietää. Nyt he ovat yhä enemmän siirtyneet raportoimaan sellaista, mitä ihmiset haluavat kuulla.

Presidenttivaalien alla ehdokkaat osallistuivat moniin viihdeohjelmiin. Tämä johtuu Nylundin mukaan siitä, että he katsoivat hyötyvänsä esiintymisestään.
- Poliitikot yrittävät hyödyntää yksityiselämäänsä ja elämäntyyliään, hän sanoo.


Erilaisia strategioita

Nylund on tutkinut, mitä strategioita toimittajat ja poliitikot käyttävät mediakeskusteluissa.

Toimittajien kysymykset vaikuttavat Nylundin mukaan poliittisiin ulostuloihin. Toimittajat voivat muun muassa ohjata poliitikkojen lausuntojen muotoilua käyttämällä erilaisia kysymysstrategioita.

- Toimittajilla on aika hallitseva asema mediakeskusteluissa. He määräävät keskustelunaiheen ja sen, kuka pääsee ääneen. Poliitikkojen rooli on yrittää vaikuttaa keskusteluun ja ajaa omaa agendaansa, Nylund sanoo.

Poliittisissa keskusteluissa toimittajat usein myös siirtää vastuun väitteestä jollekin muulle.
- Toimittaja sanoo, että se ja se sanoo sitä ja tätä - miten kommentoit tätä lausuntoa, Nylund kuvaa.


Poliitikko sanoo "me"

Nylund on myös tarkastellut, miten poliitikot käyttävät sanaa "me", joka hänen mukaansa on yleinen sana poliitikkojen puhuessa.

- Poliitikot käyttävät sanaa "me" kuvaamaan yhteisyyttä ja osoittaakseen yhteenkuuluvuutta erilaisten sosiaalisten ryhmien kanssa. Samalla ei silti ole selvää keitä "me" olemme. Joskus tuntuu siltä, että poliitikot hyödyntävät tätä monitulkintaisuutta argumentoinnissaan, Nylund sanoo.

Nylundin väitöskirjan nimi on "Iscensatt interaktion: Strukturer och strategier i politiska mediesamtal"

Pyrkimys on analysoida kanssakäymistä poliittisissa keskusteluissa. Toisaalta väitöskirja tutkii poliittisia keskusteluja osana modernin journalismin viestintää, toisaalta niiden osanottajien kysymys- ja vastausstrategioita.

STT-MH
11.2.2000


Politiikka -sivulle