Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys


Haku Verkkouutisista:






Pääkirjoitus


Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi

11.2.2000


Porvariyhteistyön tulevaisuus


Sosialidemokraattisen presidenttiehdokkaan valinnan jälkeisiin ilmiöihin kuuluu ei-sosialististien joukoista kumpuava kaipuu porvariyhteistyöhön. Tällä kertaa tämä kaipuu on erityisen suuri keskustassa, jossa juuri nyt tehdään surutyötä Esko Ahon niukan tappion vuoksi.

Keskustan johdon suunnalta kuuluu ääniä "nyt avautuneiden yhteistyömahdollisuuksien" hyödyntämiseksi jatkossa, joskin samaan aikaan Kokoomusta on keskustajohdon varoitteluista huolimatta ehditty syyttää Esko Ahon tappion aiheuttamisesta. Tätä syyttelyä on Aho sittemmin koettanut vaimentaa.

Osalle porvarikenttää Tarja Halosen valinta tasavallan presidentiksi antaa aihetta surutyöhön, mutta osassa taas ymmärretään, ettei Halosen valinta vienyt tai vie Suomea yhtään sosialistisempaan suuntaan.

Innokkaimmat uuden porvariyhteistyön kannattajat ovat ajatuksissaan edenneet jo konkreettisten yhteistyömallien asteelle ja vaikuttaa siltä, että jotkut olisivat jopa käyneet kabinettikeskusteluja, joissa erilaisia yhdistymiskannuja on valettu ilman, että kenelläkään on siihen mitään valtakirjaa ollut - omaansa lukuun ottamatta.

Näitä haihatteluja kenenkään ei ole syytä ottaa vakavasti.

Realistisemmat ovat ymmärtäneet, että mahdollisen yhteistyön täytyy Kokoomuksen ollessa samassa hallituksessa sosialidemokraattien kanssa alkaa kunnista, jos se on alkaakseen. Hallituksen ja opposition välinen valtakunnanpoliittinen raja-aita on päivänpoliittisista syistä hyvin helposti niin korkea, että sitä ei voi ylittää.

Kokoomuksen puolella on kokemus, että ollessaan esimerkiksi maan hallituksessa enemmistössä keskusta käyttää asemaansa häikäilemättä hyväkseen ja talloo kaikki muut jalkoihinsa. Vähemmistöasemassa tai muuten vallankäytöstä sivussa ollessaan puolue sen sijaan kärkkäästi tarjoaa yhteistyön kättä kenelle tahansa vastaantulijalle.

Yhteistyö alkaa siis "alhaalta" - jos on alkaakseen. Valtakunnan tasollahan puolueilla on esimerkiksi suhtautumisessa Eurooppa-politiikkaan tai vaikkapa verotukseen sellaisia eroja, joiden muodostamia aitoja on vaikea ylittää.

Pidemmällä tähtäimellä puolueiden taktiseen asennoitumiseen vaikuttaa myös se, että keskusta ja Kokoomus ovat porvarillisen puolen pääkilpailijat.

Yhteistyön todellista tiivistämistä ei tee todennäköisemmäksi sekään, että todellista painetta tähän ei SDP:n ja Vasemmistoliiton presidentinvaaliyhteistyön jälkeenkään ole.

TIMO KERVINEN


Sivun alkuun