Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Abu Sayyaf -sissit tunnettuja raakuudestaan



Sieppauksilla kyseenalaista mainetta niittäneestä Abu Sayyaf -sissijärjestöstä on asiantuntijoiden mukaan tullut aikaa myöten pelkkä terroristijoukkio, joka on tunnettu raakuudestaan.


Filippiinien oloista hyvin perillä oleva amerikkalainen asiantuntija ei keskiviikkona yllättynyt, kun sissit eivät vapauttaneet edes vakavasti sairasta saksalaisnaista Renate Wallertia.

- Eivät ne sitä tee. Nämä ihmiset eivät ole sellaisia; he haluavat rahaa ja pitävät siitä kiinni, nimettömänä esiintynyt amerikkalaisasiantuntija sanoi saksalaiselle uutistoimistolle DPA:lle.

Neuvottelijana toiminut Nur Misuari näytti tuntevan vastapelurinsa hyvin todetessaan heti länsimaalaisryhmän jouduttua sissien panttivangeiksi, että "sieppaajat pitävät kynsin hampain kiinni hallussaan olevista ihmisistä".

Ryhmän perusti 1990-luvun alussa islamilainen oppinut Abdurajak Abubakar, joka aikoinaan taisteli myös Afganistanissa ja palasi sittemmin kotimaahansa: aluksi saarnamieheksi ja lopulta sissiksi. Hän sai surmansa 1998 tulitaistelussa poliisien kanssa.


Toiminta rahoitetaan sieppauksilla

Filippiinien köyhimmässä osassa eli Mindanaon saarella toimiva ryhmä käyttää edelleen islamilaisia iskulauseita ja on usein vaatinut vankiloissa olevien "muslimiveljien" vapauttamista.

Monet epäilevät kuitenkin, onko ryhmä ylipäätään edes muslimialueiden itsenäisyyttä ajava järjestö vai käyttääkö se vain uskonnollisia tunnusmerkkejä verhotakseen toimintansa Filippiinien vuoristoisessa etelässä.

Ulkomaalaisten sieppauksista on tullut Abu Sayyafin tapa rahoittaa toimintansa. Lunnailla rahoitetaan taas seuraava sieppaus. Ryhmä itse ei puhu lunnaista, vaan sanoo kyynisesti haluavansa korvauksen "majoituksesta ja ruuasta".


Pitkä ja kiduttava vankeus

Ryhmän aiemmat sieppaukset antavat synkän kuvan ryhmän toiminnasta. Saksalainen liikemies joutui kolme vuotta sitten odottamaan 109 pelontäyteistä päivää vapautustaan.

Vuonna 1998 kaksi hongkongilaismiestä pääsi vapaaksi vasta 107 päivän vankeuden jälkeen. Tuolloin vapaus koitti vasta, kun miesten omaiset olivat saaneet kokoon 250 000 dollarin eli runsaan 1,5 miljoonan markan lunnaat.

Abu Sayyaf ei ole myöskään kaihtanut lähetyssaarnaajien eikä nunnien sieppaamista. Viisi vuotta sitten kaksi karmeliittanunnaa joutui ryhmän vangeiksi, ja pari vuotta myöhemmin amerikkalainen pappi Clarence Bertellsman sai surmansa asevoimien tulituksessa juuri kun hänet oli määrä vapauttaa.

Ryhmän jäsenet eivät myöskään tunnu olevan kovinkaan yhtenäisiä. Sairaan saksalaisnaisen mahdollista vapauttamista he ilmoittivat harkitsevansa kokonaisen vuorokauden.

Läheisessä Zamboangan satamakaupungissa liikkuu myös tavan takaa huhuja, joiden mukaan keskenään riitautuneet järjestön ryhmittymät olisivat tulittaneet toisiaan.

STT-IKK
12.5.2000


Ulkomaat -sivulle