Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Silmukka Ahon ympärillä kiristyy



Kun keskustajohtaja Esko Aho ilmoitti presidentinvaalitappion pitävänsä sapattivapaan Harvardissa, vaikutti ensin siltä, että kenttä ottaisi hykerrellen vastaan minkä tahansa Ahon ilmoituksen yksinkertaisesti "ylhäältä annettuna".


Ensin Ahon hakemus juuttui pahaan vastatuuleen eduskunnassa ja nyt se näyttää ryhtyvän takkuilemaan yhä pahemmin myös oman puolueväen joukossa. Ensin ehättivät keskustanuorten ja -opiskelijoiden molemmat järjestöt torjumaan Ahon Harvad-hankkeen jopa silläkin uhalla, että puolueelle olisi etsittävä uusi puheenjohtaja.

Nyt TV2:n Mustan Laatikon selvitysten mukaan kuusi keskustan piirijohtajaa toivoo Esko Ahon eroa puoluekokouksessa kesäkuun puolessa välissä. Vaikka enemmistö eli 15 piirijohtajaa oli edelleen "virallisella kannalla", jossa puolueelle valittaisiin jonkinlainen varapresidentti, ei tulos ole Aho kannalta mairitteleva.

Keskusta on perinteisesti ollut johtajalleen lojaali puolue, jossa kielteistä arviota istuvasta johtajasta ei ole saanut esiin kaivamallakaan. Tämä muistetaan hyvin Paavo Väyrysen ajoilta, jolloin puolue ryhmittyi johtajansa taakse tekipä tämä mitä tahansa.

Keskustassa arveltiin, että puolueelle syntyi presidentinvaalien avittamana uutta Aho-potentialia, joka olisi helposti realisoitavissa suoraan keskustan puoluekannatukseksi kunnallisvaaleissa ja vuoden 2003 eduskuntavaaleissa.

Vaikka keskustan puoluekannatus on presidentinvaalien jälkeen säilynyt korkealla, voi uuden kannatuspotentiaalin odottaminen kolmen vuoden päähän osoittautua turvaksi etenkin jos puoluejohtaja odottaa sitä Harvardissa käsin.

Tiettävästi Esko Ahon haastajiksi on houkuteltu useampaakin keskustavaikuttajaa, mutta esimerkiksi Olli Rehn, vaikka onkin ilmaissut kiinnostuksensa puheenjohtajan paikkaan, on kieltäytynyt asettumasta tämän vastaehdokkaaksi.

Keskustan puheenjohtajuuden saattaakin ratkaista - ei niinkään Ahon suosio - vaan sopivan vastaehdokkaan puute.

TIMO KERVINEN
12.5.2000


Politiikka -sivulle