Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Palkansaajilta toivomuslista HVK:lle



Palkansaajien keskusjärjestöt vaativat EU:n hallitusten väliseltä konferenssilta määräenemmistökäytännön laajentamista, perusoikeuksien vahvistamista sekä Euroopan kilpailukyvyn vahvistamista.


Suomen, Euroopan unionin ja hakijamaiden ammattiyhdistysliike odottaa hallitusten väliseltä konferenssilta kestäviä tuloksia, joiden varassa voidaan rakentaa poliittisesti vakaata, taloudellisesti tehokasta ja yhteiskunnallisesti oikeudenmukaista Eurooppaa.

SAK:n, STTK:n ja Akavan yhteisessä kannanotossa muistutetaan, että sisämarkkinoiden syveneminen ja talous- ja rahaliitto EMU:n luominen edellyttävät unionin rakenteiden muuttamista.

- Päätöksenteon tehokkuutta on kyettävä lisäämään. Tavoitteena on Euroopan kilpailukyvyn varmistaminen ja yhteiskuntamallin turvaaminen nopeasti globalisoituvassa kansainvälisessä taloudessa, palkansaajajärjestöt vaativat.

SAK, STTK ja AKAVA tukevat Suomen hallituksen tavoitetta varmistaa kaikkien jäsenmaiden edustus EU:n komissiossa.

- Pienten jäsenmaiden kannalta tämä on olennainen tavoite. Näiden edut on otettava huomioon myös neuvoston sisäistä äänimääräjakaumaa uudistettaessa, kannanotossa sanotaan.

Hallitusten välisen konferenssin tulosten on järjestöjen mielestä kyettävä varmistamaan myös se, että unionin kehitys kohti suurempaa demokraattisuutta ja avoimuutta vauhdittuu. Tätä pidetään välttämättömänä etenkin laajentuvan unionin uskottavuuden kannalta.


Määräenemmistökäytäntöä laajennettava

Hallitusten välisen konferenssin keskeistä työsarkaa on tehdä esityksiä määräenemmistöpäätöksistä ja niiden alan laajentamisesta.

Palkansaajajärjestöjen mielestä määräenemmistökäytäntöä pitää laajentaa työllisyys- ja työmarkkina-asioissa, ympäristöpolitiikassa sekä työntekijöiden vapaaseen liikkuvuuteen ja siirtotyöntekijöiden sosiaaliturvaan liittyvissä kysymyksissä.

- Tietyistä lähinnä sisämarkkinoiden toiminnalle läheisistä veroasioista tulee myös voida päättää määräenemmistöin epäterveen verokilpailun ehkäisemiseksi, järjestöt edellyttävät.

Jos palvelujen kaupassa siirrytään määräenemmistöön, sen ei palkansaajien mielestä tulisi kuitenkaan koskea kulttuurikysymyksiä, koulutusta, sosiaali- ja terveyspalveluita eikä lakisääteiseen sosiaaliturvaan kuuluvia vakuutuspalveluita.


Perusoikeudet osaksi perustamissopimusta

Ammattiyhdistysliikkeen mielestä hallitusten välisen konferenssin toistaiseksi rajatulle asialistalle on otettava perusoikeudet. Se voi tapahtua Portugalin Feirassa pidettävän huippukokouksen päätöksellä.

Parhaillaan istuu EU:n perusoikeuksien vahvistamista suunnitteleva valmistelukunta, jossa jäsenmaiden ohella ovat edustettuina kansalliset parlamentit ja Euroopan parlamentti.

- Tavoitteena on oltava perusoikeuksien sitova kirjaaminen osaksi perustamissopimusta, palkansaajajärjestöt vaativat yhtyen Euroopan Ammatillisen Yhteisjärjestön edustajakokouksen kantaan.

Ay-liike pitää keskeisinä perusoikeuksina rajat ylittävää järjestäytymis-, sopimus- ja työtaistelu-oikeuksia. Niitä edellyttävät palkansaajien mukaan kiihtyvä yhdentymisvauhti, lisääntyvät yritysfuusiot ja työntekijäin yhä vilkkaampi liikkuvuus. EU:n parlamentti otti tätä tukevan kannan maaliskuussa.


Päätökset Nizzassa joulukuussa

Euroopan unionin hallitusten välinen konferenssi aloitti työnsä helmikuussa, ja tarkoituksena on käsitellä työn tulokset joulukuussa Ranskan Nizzassa pidettävässä Eurooppa-neuvostossa eli huippukokouksessa.

Konferenssin asialistaa käsitellään myös kesäkuussa Portugalin puheenjohtajakauden huipentavassa Feiran Eurooppa-neuvostossa.

Konferenssi pyrkii EU:n perustamissopimusten ja rakenteiden muuttamiseen siten, että unionin laajentaminen olisi mahdollista parhaillaan käytävien jäsenyysneuvottelujen pohjalta. Unionin jäsenyydestä neuvottelee peräti 12 maata, eivätkä nykyiset sopimukset sovellu 27 maan tai vielä suuremmalle - unionille.

IKK
12.5.2000


Politiikka -sivulle