Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Armeijan uudistus nostattaa ristiriitoja Saksassa



Kaavailut varusmiesten määrän huomattavasta vähentämisestä ovat synnyttäneen Saksassa kriisitunnelman hieman yllättävällä taholla: sosiaaliviranomaisten piirissä.


Sosiaaliviranomaiset pelkäävät, että varusmiesten määrän supistaminen johtaisi myös siviilipalvelumiesten määrän putoamiseen, mikä puolestaan tietäisi kriisiä sairaaloissa, vanhainkodeissa ja muissa hoitolaitoksissa.

Saksan entisen liittopresidentin Richard von Weizsäckerin johtama komitea on valmistellut ehdotusta asevoimien uudistamisesta. Komitean ehdotus on määrä julkistaa vajaan kahden viikon kuluttua, mutta siitä on jo vuotanut tietoja Saksan viestimiin.

Lehtitietojen mukaan komitea ehdottaa, että Saksan asevoimien miesvahvuus supistetaan 320 000:sta 240 000:een. Tästä joukosta olisi ammattisotilaita peräti 210 000 ja asevelvollisia vain 30 000.

Aseellista palvelua suorittavia nuoria miehiä on Saksassa nykyisin vuosittain noin 130 000 ja noin 140 000 valitsee siviilipalvelun. Esimerkiksi Suomessa valitsi siviilipalvelun viime vuonna noin kahdeksan prosenttia ikäluokasta.

Saksassa varusmiesten palveluaika on nykyisin kymmenen kuukautta, kun taas siviilipalveluaika on kolmetoista kuukautta.

Jo aiemmin on sovittu, että siviilipalveluaika lyhennetään heinäkuun alusta yhteentoista kuukauteen. Tämänkin on jo ennakoitu johtavan vaikeuksiin, kun hoitoalalla toimivien siviilipalvelumiesten määrä supistuu.


Hätätila hoitoalalla

Mutta varusmiesten määrän putoaminen 30 000:een johtaisi asiantuntijoiden mukaan jopa "hätätilaan hoitoalalla".

- Asepalvelusta ei kieltäydyttäisi enää heti kutsuntojen jälkeen, vaan asevelvolliset odottaisivat armeijan suorittamaa arvontaa. Jos heitä ei kutsuttaisi asepalvelukseen, ei heidän tarvitsisi kieltäytyäkään aseellisesta palvelusta. Tämä olisi kuolinisku siviilipalvelulle, sanoo vapaisiin demokraatteihin (FDP) kuuluva kansanedustaja Ina Lenke.

Saksassa on jo ehditty vaatia ainakin keskustelua siitä, olisiko nykyisenlainen varusmiespalvelu korvattava jonkinmuotoisella yhteiskuntapalvelulla.

- Nuoret ihmiset on velvoitettava palvelemaan vuosi yhteiskuntapalvelussa, vaatii vammaisjärjestö VdK:n puheenjohtaja Walter Hirrlinger.

Saksan sosiaalidemokraattinen puolustusministeri Rudolf Scharping on ilmoittanut ottavansa kantaa von Weizsäckerin komitean ehdotuksiin vasta kun ne on julkistettu.

Sen sijaan kristillisdemokraattinen oppositiopuolue CDU on jo ehtinyt julistaa vastustavansa Saksan armeijan muuttamista nykyisestä asevelvollisarmeijasta ammattisotilaiden armeijaksi.

STT-IA
12.5.2000


Ulkomaat -sivulle