Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







A-klinikkasäätiö:

Mystiikkaa huumeiden ympärillä voi purkaa keskustelulla nuorten kanssa



Mystiikkaa huumeiden käytön ympärillä voi purkaa myös keskustelemalla aiheesta lasten kanssa. A-klinikkasäätiö on tuottanut oppaan huumeista nuorten vanhemmille.


Oppaalla pyritään vastamaan huoleen, jota lasten ja nuorten vanhemmat tuntevat päihteitä, erityisesti huumeita kohtaan. Huumeiden lisäksi siinä kerrotaan myös muista päihteistä.

Ns. Prevnet-projektin tuottama opas eli Huolesta puheiksi, puheista teoiksi on käytännönläheinen ja antaa neuvoja varsinaisissa ongelmatilanteissa.

Päämääränä on myös rohkaista vanhempia juttelemaan lasten kanssa päihteiden käytöstä. Keskustelu ei oppaan kirjoittaneiden asiantuntijoiden mukaan altista kokeilemaan. Se suo lapselle tilaisuuden etukäteen puntaroida, miten toimia esimerkiksi tilanteessa, jossa huumeita on tarjolla.


Umpihumalassa kotiin

Käytännön neuvoja opas antaa mm. siihen, kun lapsi tulee ensimmäistä kertaa umpihumalassa kotiin. Kun se tapahtuu, viisainta on panna nuori nukkumaan. Sitä ennen tulee varmistua, ettei humala ole muuttumassa myrkytystilaksi ja tajuttomuudeksi ja että vaaraa tukehtua oksennukseen ei ole.

Itse pitää yrittää rauhoittua ja laskea vaikka sataan tai tuhanteen. Lapsen ensikänni ei tarkoita, että hän olisi alkoholisti.

On inhimillistä, että reagoit moittimalla ja räyhäämällä. Huutamisella on kuitenkin se negatiivinen puoli, että se tekee lapsen rauhattomaksi ja antaa hänelle kuvan tiestä, josta ei enää selviä.

Suhtautuminen ensikänniin pitää myös riippua siitä, missä iässä se hankitaan. Esimerkiksi 17-vuotiaalle voi ihmetellä, että ei jaksanut odottaa yhtä vuotta. 13-vuotiaan kohdalla taas tulee ihmetellä, mistä alkoholia on saatu, kenen kanssa sitä on juotu ja mitä siihen on liittynyt. Huoli aina nuorempien kohdalla kasvaa.


Huume-epäilyjä

Mistä sitten tietää, käyttääkö lapsi huumeita? Ensinnäkin, jos nuoresi mahdollinen huumeiden käyttö on satunnaista ja kokeiluluonteista, voi käydä niin, että et pysty sitä mitenkään huomaamaan.

Jos löydät hänen hallustaan pillereitä, joita ei hänellä pitäisi olla, tai piipun tai sätkäpaperia, vaan ei tupakkaa, tai nyssykän outoa ainetta, ruiskun tai neulan, kannattaa heti ihmetellä, mitä ne ovat.

Jos lapsi on sekavassa tilassa tai humalaisen oloinen tai äärimmäisen vauhdikas ja ylivilkas, mutta viina ei haise, epäile huumeita tai huumaavia lääkkeitä. Ennusmerkkejä ei kuitenkaan pidä pelkästään tuijottaa. Jos epäilet, ota huumeet puheeksi.


Järkytys ja shokki

On luonnollista, että ensireaktio lapsen huumekokeiluun on järkytys ja shokki. Sen päälle tulee kuitenkin pysähtyä ja miettiä. Eli pidä kiinni aikuisen roolistasi, säilytä ja ylläpidä tässäkin tilanteessa puheyhteytesi nuoreen. Keskustele asiasta.

Opas kertoo, että huumekokeilusta ei kannata tehdä suhteetonta numeroa. Siinä ei välttämättä ole kyse sen kummemmasta asiasta kuin hänen vanhempiensa ikäluokan tupakka- ja alkoholikokeilusta. Suhteellisen moni nuori nimittäin kokeilee, mutta harva ryhtyy käyttämään. Siitäkin voi päästä eroon.

STT-IA
12.5.2000


Kotimaa -sivulle