Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tuomiston eroilmoitus käynnisti Kelan johtajaspekulaatiot



Kansaneläkelaitoksen (KELA) pääjohtaja Pekka Tuomiston (kesk.) ilmoitus jättää tehtävänsä lokakuussa käynnisti välittömästi arvelut hänen seuraajastaan laitoksen johdossa. Tarjokkaita on useita, mutta poliittisen palapelin osaset eivät toistaiseksi ole loksahtaneet paikoilleen.


Ilmoituksensa mukaan Tuomisto eroaa virastaan lokakuun alussa. Hän jätti erokirjeensä viime perjantaina. Tuomisto oli jo aikaisemmin ilmoittanut jättävänsä tehtävänsä syksyn aikana ja siirtyvänsä eläkkeelle. Tuomisto on toiminut Kelan pääjohtajana syyskuusta 1993.

Kelaa ohjaavien nykyisten säädösten mukaan laitoksen hallituksen kuudesta jäsenestä yhden on oltava lainoppinut. Hallituksen istuvista jäsenistä vain Tuomisto on koulutukseltaan juristi.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on kuitenkin työn alla Kelaa koskevien uudistusten valmistelu, joka käynnistyi viimetalvisen eläkkeiden takaisinperinnästä syntyneen keskustelun seurauksena. Uudistuksiin sisältyy laitoksen johdon pätevyysvaatimusten muuttaminen.

Pätevyysvaatimuksia uudistettaessa juristin tutkinto mitä ilmeisimmin poistetaan vaatimuksista, mutta vastaavasti pääjohtajalta edellytettäisiin soveltuvaa korkeakoulututkintoa ja alan kokemusta. Uudistusten periaatteet hyväksyttäneen hallituksessa vielä tämän kuun aikana.

Jos hallituksen kaavailema aikataulu pitää, Kelan uusi pääjohtaja voitaisiin valita uusien pätevyysvaatimusten mukaan.


Keskustan ikimuistoinen läänitys

Kelan johto on vuosikymmenet ollut keskustan läänitys. Taustalla on puolueen pitkä sodanjälkeinen hallitustaival.

Kelan pääjohtajina ovat toimineet V.J. Sukselainen (kesk.) 1954-1971, Jaakko Pajula (kesk.) 1971-1993 ja Pekka Tuomisto (kesk.) 1993-2000.

Keskustalla on myös jo katsottuna uusien pätevyysvaatimuksien mukainen ehdokas jatkamaan Tuomiston työtä. Hän on Kelan valtuutettujen puheenjohtaja, kansanedustaja Jorma Huuhtanen. Hän toimi Esko Ahon (kesk.) porvarihallituksessa sosiaali- ja terveysministerinä ja on koulutukseltaan lääkäri.

Keskustalaisissa spekulaatioissa on esille nostettu myös Lapin läänin maaherran Hannele Pokan (kesk.) nimi. Pokka on juristi ja Ahon hallituksen oikeusministeri, jonka koulutus riittäisi siis nykyistenkin pätevyysvaatimusten mukaisesti pääjohtajan tehtävään, jos hallitukseen juristia tarvitaan.


Säilyykö vanha jako?

Tuomisto on ainoa keskustalainen Kelan hallituksessa, joten jos pääjohtajan paikka säilyy keskustalla, valituksi tulee henkilö laitoksen istuvan hallituksen ulkopuolelta.

Hallitus on vahvasti poliittisesti värittynyt, sillä Tuomiston lisäksi siellä istuvat politiikassa päivätyötä tehneet Matti Puhakka (sd.), Pekka Morri (sd.), Helena Pesola (kok.), Asko Apukka (vas.) ja Henry Olander (r.).

Jos Tuomiston seuraaja valitaan laitoksen istuvasta hallituksesta, katseet kohdistunevat lähinnä Puhakkaan ja Pesolaan. Puhakalla ei kuitenkaan ole uusien pätevyysvaatimusten mahdollisesti edellyttämää korkeakoulututkintoa. Jommankumman valinta merkitsisi lisäksi tähän saakka vallinneen poliittisen perinteen katkeamista sekä johtajiston täydentämistä keskustalaisella jäsenellä.

Sekä Puhakan että Pesolan noste pääjohtajaksi on kuitenkin toistaiseksi ollut syystä tai toisesta vaatimatonta.


Hallintomalliinkin muutos?

Jos hallituspuolueet päätyvät kaappaamaan paikan itselleen talon ulkopuolisen henkilön nimittämisellä, Kelan hallituksen poliittiset voimasuhteet muuttuvat. Tätä vaihtoehtoa enteilee demaripiireistä liikkeelle lähetetty tieto, että Kokoomuksen ehdokkaita paikalle olisivat kansanedustaja Paula Kokkonen tai vakuutustuomari Lea Kärhä.

Keskiviikon Demari tietää, että Kokkonen ja Kärhä ehdokkaina kävisivät puheenjohtaja Sauli Niinistölle paremmin kuin Pesola. Kyse lienee kuitenkin kuuluisasta hevosmiesten tietotoimiston uutisesta.

Kelan johtajiston pätevyysvaatimusten muuttamisen ohella toinen tärkeä kysymys on laitoksen hallinnon uudistaminen. Olennaisin kysymys on jo taannoin esitetty ajatus ulkopuolisen hallituksen nimittämisestä laitokselle.

Tiettävästi sosiaalipoliittisessa ministerityöryhmässä ensisijaisena pidetään ulkopuolisen hallituksen nimittämistä ja toissijaisena Kelan niin sanotun lisätyn hallituksen valtuuksien kasvattamista. Molemmissa tapauksissa nykyisen hallituksen rooli muuttuisi johtoryhmätyyppiseksi.

Paljon puhutusta Kelan sijoitustoiminnan uudistamisesta ministerityöryhmässä ollaan yksimielisiä samoin kuin siitä, että nykyisin hajallaan olevat Kelan hallintoa koskevat lait kootaan yhdeksi laiksi.


Presidentti lopullisesti ratkaisee

Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho (kok.) aikoo neuvotella pääjohtajan valintaan liittyvistä kysymyksistä Kelan valtuutettujen kanssa. Valtuutetuilla on suuri rooli, koska he tekevät pääjohtajan valinnasta ehdotuksen valtioneuvostolle.

Koska Kela on eduskunnan alainen laitos, valtioneuvoston on vietävä Kelan valtuutettujen esitys muuttamattomana tasavallan presidentille, joka lopullisesti nimittää pääjohtajan.

Sekä Perho että Kelan valtuutettujen puheenjohtaja Huuhtanen pitävät tärkeänä, että pätevyysvaatimusten muuttamisesta on selvyys, kun pääjohtajan valintaa aletaan ruotia.

ILPO KIURU
12.5.2000


Politiikka -sivulle