Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Maailman Helvetin Enkelit kokoontuvat Suomeen

Moottoripyöräjengeihin kytkeytyvä rikollisuus lisääntyy yhä



Poliisin rikollisiksi määrittelemiin moottoripyöräjengeihin kytkeytyvä rikollisuus on lisääntynyt merkittävästi. Viime vuonna jengien jäsenistä tehtiin lähes 400 rikosilmoitusta, kun edellisvuonna ilmoituksia tehtiin hieman yli 300. Myös jengien jäsenmäärä on kasvussa, ja yhä suuremmalla osalla jengiläisistä on rikosrekisteri.


Keskusrikospoliisin tuoreen seurantaraportin mukaan jengirikollisuuden kuva on pysynyt entisellään. Rikosepäilyistä valtaosassa on kyse huumausainerikoksista, pahoinpitelyistä tai ampuma-aserikoksista.

Väkivaltarikokset liittyvät usein kiristykseen tai epämääräisten velkojen perintään. Poliisin tietoon on tullut paljon myös lieviä pahoinpitelyitä ja muita järjestyshäiriötyyppisiä rikoksia.

Yhtään henkirikosta jengiläisten tilille ei viime vuonna kertynyt. Kuluva vuosi alkoi surullisemmin: Lahdessa alkaa maanantaina oikeudenkäynti, jossa puidaan kolmen moottoripyöräjengiläisen kuolemaan johtanutta ampumavälikohtausta.

Viitteitä löytyy siitä, että jengit olisivat laajentaneet toimintaansa myös prostituution pariin, mutta varmaa näyttöä tästä ei ole. Poliisi vahvistaa, että ainakin Cannonball-jengillä on vähintäänkin yhteyksiä tämän alan toimijoihin.

Samaten poliisilla on epäilyksiä siitä, että rikollista toimintaa harjoitettaisiin jengien jäsenten pyörittämien laillisten yritysten kautta. Myös talousrikollisuuden osalta näyttö puuttuu.


Kolmella neljästä jäsenestä rikostausta

Suomessa toimii kymmenkunta poliisin rikolliseksi luokittelemaa moottoripyöräjengiä, joiden yhteinen jäsenmäärä on noin 150. Määrä on poliisin mukaan ollut tasaisen lievässä kasvussa viime vuodet.

Lisäksi yhä useammalla jäsenellä on rikollinen tausta. Nykyään jo noin kolmella neljäsosalla jengiläisistä on rikosrekisteri. Tähän on vaikuttanut ennen kaikkea se, että uusien jäsenien värvääminen suoraan vankiloista on yleistynyt.

Kerhot ovat Suomessa olleet jakautuneet kolmeen "leiriin", jotka ovat Cannonball, Helvetin Enkelit ja Bandidos. Näistä ainoa puhtaasti kotimainen kerho eli Cannonball on suurin, ja lisäksi sillä on suhteellisesti eniten rikosrekisterin omaavia jäseniä.

Toiseksi suurin Helvetin Enkelit ja pienin Bandidos ovat kansainvälisiä organisaatioita, jotka ovat levittäytyneet eri puolille maailmaa. Suomessa enkeleiden jäsenistöllä on suhteellisesti puhtain rikostausta.


Neljäskin jengi tulossa Suomeen

Suomen markkinoille on hivuttautumassa kolmaskin kansainvälinen jengi, Outlaws. Se on tiettävästi hyväksynyt kannattajajäsenekseen helsinkiläisen Undertakers MC:n. Jos Outlaws rantautuu Suomeen, se on ainakin ensi alkuun leireistä selvästi pienin.

Kansainvälisesti Helvetin Enkelit on suurin ryhmä. Bandidos ja Outlaws tulevat seuraavina ollen suunnilleen samaa suuruusluokkaa.

Suomessa jengit kattavat maantieteellisesti melkein koko maan. Suurista asutuskeskuksista Tampere on poikkeus, jossa rikoksiin kytkeytyvää motoristitoimintaa ei ole.

Poliisin mukaan ryhmiä löytyy esimerkiksi suur-Helsingin alueelta ja muualta Uudeltamaalta sekä rannikoilta Porista, Pietarsaaresta ja Turusta. Jengien paikkakuntia ovat myös esimerkiksi idässä Lappeenranta, pohjoisessa Kajaani ja Oulu.


Maailman Helvetin Enkelit kokoontuvat Suomeen

Helvetin Enkelit -järjestö järjestää loppukesästä Suomessa kansainvälisen suurtapahtuman. Elokuun lopulla Hämeenlinnassa pidettävä World Run, "Maailmanajot", on järjestön vuotuinen kokoontuminen, joka pidetään ensimmäistä kertaa maassamme.

- Odotamme, että tapahtumaan tulee 500-700 vierasta, joskin tässä ovat mukana perheenjäsenet ja hangaroundit, rikoskomisario Rabbe von Hertzen keskusrikospoliisista arvioi.

Vastaavia kokoontumisia järjestävät myös muut kansainväliset kerhot, ja niissä käy jengiläisiä ympäri maailmaa. Esimerkiksi Helvetin Enkelit toimii Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Etelä-Afrikassa ja 16 Euroopan maassa. Pohjoismaissa osastot on Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Veljeilyä on muunkinmaalaisten motoristijengien kanssa. Esimerkiksi Suomen enkeleillä on suhteita venäläiseen Night Wolves -jengiin.

Kansainvälisyys tuo mukanaan omat ongelmansa, sillä esimerkiksi jengisodan syttyminen tai rauhan solmiminen ei riipu vain kerhojen paikallisista presidenteistä.

Helvetin Enkelit ja Bandidos kävivät 1990-luvulla Suomessa ja muissa Pohjoismaissa kuolonuhreja vaatinutta taistelua. Ne solmivat vuonna 1997 rauhan, joka on toistaiseksi pitänyt.
- Toivottavasti pitää jatkossakin, mutta tilanne voi muuttua, von Hertzen muistuttaa.

- Uskon, että heillä on periaatteessa pyrkimys pitää rauha, koska vihanpito haittaa kerhojen olemassaoloa ja toimintaa. Ryhmiä ei suinkaan johdeta Suomesta vaan muualta, joten kansainväliset suhdanteet voivat vaikuttaa tilanteeseen.

STT-IA
12.5.2000


Kotimaa -sivulle