Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys


Haku Verkkouutisista:






Pääkirjoitus


Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi

12.5.2000


… pettää aina!


Suomen eduskunnassa on vahva porvarillinen enemmistö. Enemmistö Suomen kansalaisista myös ajattelee porvarillisesti: tukee markkinataloutta, yksilöllisiä arvoja ja yksilön vapautta.

Esko Ahosta (kesk.) piti tulla porvarillisilla äänillä maahan porvarillinen presidentti. Siksi presidentinvaalien toisen kierroksen alla kohuttiin paljon niin sanotusta porvarillisesta yhteistyöstä, käytännössä Kokoomuksen ja keskustan läheisemmästä kanssakäymisestä.

Aho ei kampanjassaan itse käyttänyt kertaakaan määreenään porvarillisuutta. Enimmillään hän omien sanojensa mukaan on ei-sosialisti. Keskusta ei löytänyt tuekseen tarpeeksi porvareita. Ahon organisaatio sen sijaan onnistui karkottamaan riittävän määrän porvarillisia äänestäjiä toisaalle ja tyrimään vaalivoiton Tarja Haloselle (sd.).

Sen koommin porvariyhteistyöstä ei vakavasti olekaan puhuttu. Ilmeisen rehellisen syyn tähän kertoi Kokoomuksen entinen puheenjohtaja, ministeri Ilkka Suominen jo Verkkouutisten helmikuisessa haastattelussa. Suomisen mukaan yhteistyötä useimmin perustellaan demarien ylivallalla, useimmiten se nousee keskusteluun keskustan ollessa oppositiossa ja useimmiten keskustan tarvitessa apua.

Kuvaava ja oivallinen osoitus yhteistyön "kauaskantoisuudesta" saatiin Etelä-Pohjanmaalta.

Pohjalaiset kansanedustajat ja puoluepiiriensä puheenjohtajat Jukka Vihriälä (kesk.) ja Petri Salo (kok.) solmivat presidentinvaalien toisen kierroksen alla sanomalehti Ilkan (kesk.) suosiollisella myötävaikutuksella sopimuksen porvariyhteistyöstä.

Sopimuksessa Kokoomus lupasi tukea Esko Ahon valintaa tasavallan presidentiksi. Vastapalveluksena Kokoomus sopimuksen mukaan saisi kunnallisvaalien tuloksen edellyttämän määrän ylikunnallisia luottamustehtäviä.

Vihriälän ja Salon sopimus syntyi enteellisesti lapualaisella huoltoasemalla salamavalojen räiskeessä. Lapuaa käytettiin esimerkkinä tuloksellisesta puolueiden välisestä yhteistyöstä.

Tämänviikkoiset uutiset kertovat, että keskusta solmii Lapualla kunnallisvaaleihin vaaliliiton kristillisten kanssa. Vaaliliiton tavoitteena on yksinkertaisen enemmistön saaminen Lapuan valtuustoon. Tähän saakka Lapuan kristilliset ovat olleet kolme kunnallisvaalikautta vaaliliitossa Kokoomuksen kanssa.

Kokoomus voi lohduttautua sillä, että se Pohjanmaalla saa edelleen sopimukseen sisältyvät, kunnallisvaalien tuloksen mukaiset luottamustehtävät. Siinä oma apu on paras ja ainoa apu eikä siihen porvarisopimuksia tarvita.

Miksi sitten uhrata pääkirjoituksen verran tilaa yhdessä maakunnassa tapahtuneelle episodille? Siksi, että se on kirkas helmi siinä sopimusmitätöintien nauhassa, josta kumpuaa epäluulo keskustan kanssa tehtäviä sopimuksia ja niiden pitävyyttä kohtaan yleisemminkin.

Lienevätkö nämä politiikan pöytätavatkin kännykkäkasvatuksen tulosta?

ILPO KIURU


Valtiomiehille on kysyntää


Presidentti Martti Ahtisaari lähtee Pohjois-Irlantiin valvomaan asetarkastuksia yhdessä afrikkalaisen kansalliskongressi ANC:n entisen johtajan Cyril Ramaphosan kanssa. Ahtisaari vastasi myönteisesti pääministeri Tony Blairin viime perjantaina esittämään pyyntöön.

Ahtisaaren ja Ramaphosan avulla pyritään avaamaan Pohjois-Irlannin erittäin pahoin jumiutuneita aseistariisuntaneuvotteluja. Heidän tehtävänään on valvoa osapuolten sopimuksen mukaisesti, että osapuolet poistavat käytöstä kaikki aseensa "täydellisesti ja lopullisesti".

Vaikka tämä on ensimmäinen entisen presidentin saama merkittävä kansainvälinen tehtävä, ei ole suinkaan sanottu että se jää viimeiseksi.

Asiaan ei myöskään näytä mitenkään vaikuttavan se, että tavalliset suomalaiset eivät juuri nyt arvosta entistä presidenttiä kovin korkealle mm. tämän yritystoimintaan kohdistuvan rahastuksen ja optioiden vuoksi.

Toinen maailmalla jälleen tarvittava konkari on entinen Pohjois-Irlannin neuvottelija, valtioneuvos Harri Holkeri. Holkerihan lähtee kevätkaudeksi YK:n yleiskokouksen puheenjohtajaksi.

On hienoa, että Suomi voi tarjota valtiomiehiään myös kansainväliseen käyttöön.

TIMO KERVINEN


Sivun alkuun