Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kännykät ja Internet mullistivat nuorisokulttuurin

Nuoret eivät arkaile uuden tekniikan käyttöönotossa



Suomalaisnuoret ovat hanakasti hyödyntäneet uuden viestintäteknologian tarjoamat mahdollisuudet jokapäiväisessä elämässään. Kännykän ja Internetin avulla nuoret ovat luoneet oman maailmansa, josta vanhemmilla on enää vain hämärä aavistus.


Tuoreen tutkimuksen mukaan nuoriso ei kuitenkaan ole kiinnostunut teknologiasta sinänsä, vaan olennaista on tekniikan käyttö ja siitä saatavat hyödyt.

Vaikka tekniikkaa käytetään ahkerasti, nuoret eivät kritiikittömästi niele kaikkea, mitä palvelujen tarjoajat tuovat markkinoille. Esimerkiksi monet kännykkään saatavat palvelut tuomitaan tylsiksi ja tarpeettomiksi.

Nuorten kännykkä- ja Internet-kulttuuria koskevan tutkimushankkeen aloitti viime syksynä Nuorisotutkimusseura ry. Aloitteen teki Helsingin Puhelin Oyj:n ja sen tytäryhtiöiden muodostama Elisa Communications.

Maanantaina julkistettuun esitutkimukseen osallistui 30 nuorta kahdesta pääkaupunkiseudun lukiosta.
- Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kännykän ja Internetin käyttöä on tällä tavalla tutkittu rinnakkain, kertoo Teppo Turkki, joka on hankkeessa mukana yrityspuolen neuvonantajana.

Tutkimusjohtaja Tommi Hoikkala puolestaan painottaa, että pieni haastateltavien määrä mahdollistaa pääsyn syvemmälle uuden nuorisokulttuurin syövereihin.


Raha on halpaa alkuhuumassa

Kun nuoret aloittavat netin tai kännykän käytön, ensimmäinen kuukausi on yleensä varsin kiihkeän kokeilun aikaa. Käyttö kuitenkin järkevöityy sen jälkeen, kun ensimmäinen lasku on tukkinut postiluukun.

Tutkimus myös kertoo, että nuoret kantavat huolta kännykkälaskuista, vaikka eivät niitä itse joutuisikaan maksamaan.

Suhtautumisessa netin ja kännykän kustannuksiin on kuitenkin selvä ero. Nettiyhteydestä koituvat kulut koetaan riistoksi kun taas melko korkeatkin kännykän minuuttihinnat ovat hyväksyttäviä.

Arvostuksissa on muitakin eroja. Internet mielletään helpommin osaksi teknistä nörttikulttuuria, kun taas kännykkä on tietokoneeseen verrattavista ominaisuuksistaan huolimatta pikemminkin perinteisen puhelimen jatke.


Yhteys päällä koko ajan

Siinä missä Internetin käyttö on enemmän ajanvietettä ja seikkailua, kännykkään liitetään hyvin konkreettinen tarkoitus, nimittäin tavoitettavuus.

- Kun kännykkä on koko ajan päällä, nuoret tottuvat eräänlaiseen on line -olotilaan. Pitää joka hetki tietää, missä kaverit ovat ja mitä he tekevät, kertoo Kaisa Jokinen, joka yhdessä Sonja Kangaksen kanssa on ollut vastuussa varsinaisesta tutkimustyöstä.

Jos kännykkä on vaikkapa muutaman päivän korjattavana, nuori tuntee itsensä ulkopuoliseksi. Erään tutkimukseen osallistuneen tytön sanoin "en tietäis yhtään mistään mitään, et mis kaikki on ja millon pitää mennä minnekki".

Tekstiviestit ovat monille nuorille jopa tärkeämpi viestinnän muoto kuin varsinaiset puhelut. Tekstiviestit saattavat muodostaa laskusta 60-70 prosenttia.

- Tekstiviestit ovat terveisiä, onnitteluja, aforismeja tai spontaaneja kommentteja johonkin tilanteeseen. Niitä lähetetään myös koulussa oppitunneilla, Jokinen kertoo.

Tekstiviestien lähettelyyn ei tarvita mitään järkisyitä. Kavereilla saattaa olla tapana lähettää toiselleen tekstiviesti aina, kun jokin tietty kappale soi radiossa. Kännykän käytön mahdolliset terveysriskit eivät tutkimuksen mukaan nuoria juuri kiinnosta.


Netin tiedot tarkistetaan

Tutkimushankkeessa mukana olevan mediasosiologi Annikka Suonisen mukaan nuoret ovat hyvinkin kriittisiä silloin, kun Internetiä käytetään tietolähteenä.

- Nuoret tietävät, että nettiin voi kuka tahansa laittaa mitä tahansa, joten yleensä tiedon todenperäisyys varmistetaan.

Suonisen mukaan uusilla välineillä etsitään loppujen lopuksi samoja asioita, mitä nuoret etsivät entisaikaan muilla tavoin. Kaiken pohjalla on halu saada tietoa ja viihdettä sekä luoda sosiaalisia suhteita.

Joidenkin haastateltujen nuorten mielestä seurustelu onkin helpompi aloittaa verkossa kuin kasvotusten. Monesti orastava romanssi kuitenkin romuttuu, kun nettiprinssi- ja -prinsessa tapaavat ensimmäistä kertaa luonnossa.

STT-IA
12.5.2000


Ajassa -sivulle