Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Näytehutilointi voi viedä EY-tuomioistuimeen

EU-raporteissa Suomen uimavedet eivät näytäkään puhtailta



Vaikka Suomi onkin tunnettu puhtaista vesistään, eivät täkäläiset uimarannat sijoitu EU-tilastojen puhtaimpien joukkoon.


Syynä on komission merkillinen kirjaustapa, joka rankaisee pienimmästäkin puutteesta näytteenotossa. Pahimmillaan puutteet voivat johtaa EY-tuomioistuimeen ja sakkoihin.

- Komission raporteissa näytteenottotiheys ja laatuvaatimus kytketään yhteen. Eli jos yksikin näyte puuttuu, komissio tulkitsee tilanteen ikäänkuin kyseessä olisi vaatimukset täyttämätön näyte, yli-insinööri Leena Hiisvirta sosiaali- ja terveysministeriöstä selvittää.

Komission raportissa ei kuitenkaan kerrota todellisia bakteeripitoisuuksia, ainoastaan raja-arvon ylitykset.

- Siellä ei näy ollenkaan, että meillä bakteeripitoisuudet ovat hyvin pienet ja kaukana raja-arvoista. Rankkasateen tai linnunkakan takia yksi näyte saattaa ylittää raja-arvon. Tämä yksi näyte riittää panemaan koko rannan luokkaan 'ei täytä vaatimuksia', Hiisvirta puhisee.

Hänen mukaansa viime kaudella Suomen 450:stä ns. EU-rannasta ainoastaan 5 näytettä ei täyttänyt vaatimuksia.


Suomi liipasimella

Hiisvirran mukaan Suomi on nyt liipasimella saada haasteen EY-tuomioistuimeen. Myös Ruotsi ollaan aikeissa haastaa samaisesta asiasta.

- Ruotsilla ja meillä on molemmilla sama tilanne. Valvontavastuu on kunnilla, ja ne eivät ole ymmärtäneet, miten tärkeää on että kaikki kuusi näytettä on otettu.

Vesien laadunvalvontaa säätelevä direktiivi on vuodelta 1976. Vaikka vanhoilla EU-mailla on ollut enemmän aikaa harjoitella näytteenottoa, myös niillä on ollut vaikeuksia pykälien noudattamisessa: neljää maata lukuunottamatta kaikki ovat joutuneet jonkinasteiseen tuomioistuinkäsittelyyn.

Aiempien valvontamääräysten mukaan Ruotsissa ja Suomessa otettiin näytteet kerran kuussa. EU:n takia näytteenotot lisääntyivät kahteen kertaan kuukaudessa.

Mikäli haaste tulee ja Suomi häviää juttunsa, se joutuu myös maksamaan oikeuskulut. Toisen tuomioistuinkerran jälkeen seuraa sakko, joka voi Hiisvirran mukaan olla jopa miljoonia markkoja.

Näytteenoton parantamiseksi lääninhallitukset järjestävät neuvottelupäiviä kuntien ja kuntayhtymien terveydensuojeluviranomaisille. Uimavesien lisäksi tietoutta jaetaan talousvesien laatuvaatimuksista. Torstaina Helsingissä järjestettyyn tilaisuuteen osallistui 120 alan viranomaista.

STT-MH
13.10.2000


Kotimaa -sivulle