Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ylen vaalikone kysyy epärelevantteja



Onneksi Internetissä ei voi äänestää. Kunnallisvaaleissa korostuu paikallisuus, oikeiden kysymysten tunteminen ja nopea otos Itä-Savosta kertoo, että Ylen vaalikone kysyy väärin.


Yleisradio on rakentanut kunnallisvaaleihin massiivisen vaalikoneen, johon periaatteessa kaikki ehdokkaat voivat mankeloida mielipiteensä sisälle. Onneksi niin ei ole käynyt. Ei varsinkaan pienissä kunnissa.

Vaalikoneiden suurin ongelma ei nimittäin ole vastauksissa, vaan kysymyksissä. Olennaiset kysymykset ovat paikallisia, erilaisia kuin naapurikunnissa. Kyläkoulun kunnostus, metron rakentaminen, pula päivähoitopaikoista tai kuntaliitos voivat olla aidosti polttavia kysymyksiä tai sitten eivät.

Ylen vaalikoneen tekijöiden haasteena on ollut luodata tällaisia olennaisia kysymyksiä jo kauan ennen vaaleja. Ja se näkyy.

On nimittäin vaikeata ja asiantuntemusta vaativaa työtä arvioida, mitkä ovat pienehkön peräpohjalaisen kunnan viisi keskeistä kunnallisvaalikysymystä, jos ei kuntaa muutenkaan tunne kuin kuulopuheilta.

Vaarana tällöin on se, että valtakunnallinen valtamedia, arvostettu instituutio, tarjoilee vaalikampanjan kentälle aiheita, jotka eivät ole olennaisia. Pakottaessaan ehdokkaat ja äänestäjät niitä pohtimaan, syntyy mielikuvia hankkeista, joita kukaan ei aidosti ole ajamassa.

Vastaavasti on tietysti toinenkin puolensa. Kysymykset voivat tarjota keskusteluun aiheita, jotka odottavat pinnan alla, mutta joita ehdokkaat arkuudessaan mieluummin välttäisivät.


Tarpeettomia kysymyksiä

Otetaan esimerkki Itä-Savosta: Kerimäki, Savonlinna ja Savonranta ovat asukasmäärältään erilaisia - ongelmiltaan samanlaisia, mutta keskustelunaiheiltaan jälleen aivan toisistaan poikkeavia. Kaikki kärsivät poismuutosta ja kärvistelevät innovaatioiden tarpeessa.

Savonlinnan keskeinen keskustelunaihe on viime vuosina ollut ohitustiehanke, jota nykyinen valtuusto kannattaa. Maisemallisesti ja taloudellisesti haitallinen hanke ei nouse kuitenkaan vaalikoneen kysymyksiin.

Sen sijaan kysytään informaatioarvoltaan tyhjiä kysymyksiä siitä, ovatko päättäjät tehneet kaikkensa poismuuton vähentämiseksi. Tällaisia kysymyksiä keksii mistä tahansa kuka tahansa, mutta vastaukset vain eivät kerro mitään.

Kerimäellä puolestaan puheet jäähallin rakentamisesta on haudattu sitä mukaan kun kunnan käyttökate on painunut miinukselle. Silti jäähallihankkeeseen suhtautumista tiedustellaan, jolloin nekin harvat, jotka ilmaisevat myönteisyyteensä, myöntävät ettei kunnalla ole hallia varaa rakentaa.

Jälleen turha kysymys, kun olennaisempia jakoja olisi paljastunut kysymällä, pitääkö kunnan laskea jätevetensä Suomen kirkkaimpaan järveen, Puruveteen.

Savonranta on pieni ja syrjäinen tuhannen asukkaan kunta, joka on kuitenkin pitänyt taloutensa terveenä lähinnä supistuneen menopuolen ansiosta. Kunnan henkinen ilmapiiri on lisäksi kenties sisäänlämpiävä. Kummatkin ennalta nähdyt syyt tekevät mahdottomiksi kannattaa kuntaliitosta.

Ja näinhän onkin. Neljästätoista vastanneesta ehdokkaasta jokainen on jokseenkin tai täysin eri mieltä väitteestä, että Savonrannan, Kerimäen ja Enonkosken tulisi yhdistyä.

PETE PAKARINEN
13.10.2000


Politiikka -sivulle