Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Liikasen lakipaketti velvoittaa vuokraamaan tilaajajohdon

EU:n komissio vauhdittaa telealan kilpailua



EU:n komissio antoi keskiviikkona esityksen telealan lakipaketista, jolla yhtenäistetään ja ajanmukaistetaan nykyisiä säädöksiä. Paketti sisältää myös asetuksen, joka kiirehtii avaamaan paikalliset puhelinverkot kilpailulle ja velvoittaa vuokraamaan tilaajajohdot.


Tilaajajohtojen vuokrausvelvoite hyödyttää kuluttajia mm. siten, että se mahdollistaa Internet-palveluihin pääsyn suoraan ilman erillistä modeemia ja liittymistä verkkoon keskuksen kautta. Myös hintojen uskotaan painuvan alas.

Komissio antoi asiasta huhtikuussa suosituksen, mutta nyt esitettävä asetus velvoittaisi jäsenmaita suoraan ilman muutoksia kansallisiin lakeihin. Esitys ja koko lakipaketti menee EU:n jäsenmaiden ja parlamentin päätettäväksi.

EU:n teollisuuskomissaari Erkki Liikanen toteaa, että suora pääsy kuparikaapeliin mahdollistaa mm. ADSL-yhteyden.

- Yhdysvalloissa on kolme miljoonaa ADSL-yhteyttä, mutta Euroopassa vain noin 200 000-300 000. Myös Singapore on Eurooppaa edellä, Liikanen sanoi keskiviikkona.

Niin sanotun "viimeisen kilometrin" avaamisen ansiosta Internet-operaattori voi vuokrata paikallisesta puhelinlinkistä osan datakäyttöön ja tarjota ADSL-yhteyden. ADSL nopeuttaa verkkoon pääsyä, on kiinteänä datayhteytenä jatkuvasti päällä eikä yhteysajasta veloiteta erikseen. Laajakaistainen Internet-linkki on 15-30 kertaa ISDN-yhteyttä tehokkaampi.

Kotitalouksien yhteystarpeet ovat lisääntyneet mm. liikkuvan kuvan myötä. ASDL:n yleistymisen esteenä ovat olleet korkeat kytkentä- ja kuukausimaksut, mutta esimerkiksi Saksassa on jo ollut tarjouksia noin 100 Saksan markan kuukausimaksulla.

Kilpailuvelvoite tarkoittaa sitä, että esimerkiksi HPY:n on vuokrattava tilaajajohto vaikkapa Soneralle. Periaatteessa lainsäädäntö on Suomessa kunnossa, mutta käytännössä vuokraus ei vielä toimi niin sujuvasti kuin EU:n komissio toivoisi.

Yhdysvallat on ollut edelläkävijä, sillä tilaajajohto on ollut siellä vapaasti vuokrattavissa vuodesta 1996 lähtien. EU:ssa edistyksellisiä maita ovat olleet Suomen lisäksi mm. Hollanti ja Saksa.


Entiset monopolit yhä hallitsevia

Komissaari Liikanen huomauttaa, että monissa valtioissa paikallisverkkoa ei ole täysin vapautettu. Lisäksi entiset monopolit hallitsevat 90-prosenttisesti markkinoita esimerkiksi matkapuhelinverkoissa.

Komission antama lakipaketti koostuu kuudesta osasta, ja se korvaa entiset 23 lainsäädäntöohjetta. Esitykseen sisältyy uudistettu liberalisointidirektiivi, kansallisten lainsäätäjien aseman määrittelevä puitedirektiivi sekä direktiivi siitä, millä ehdoilla operaattorit voivat liittyä yhteen ja käyttää toistensa palveluita.

Käyttäjäoikeuksien direktiivillä halutaan taata se, että liittymä on riittävän hyvätasoinen mahdollistaen yleispalvelut kuten Internet-yhteyden. Tietosuojadirektiivi laajentaa käsitteet kattamaan muutkin vastaanottotavat kuin puhelimet. Komission linjana on neutraliteetti.

- Sama tieto voi tulla esimerkiksi puhelimitse, faksilla tai e-mailina. On kuluttajan asia päättää käytettävä teknologia, siihen emme ota kantaa, Liikanen sanoi.

EU-maiden johtajat kehottivat maaliskuussa Lissabonin huippukokouksessa lisäämään kilpailua paikallisverkoissa. Tavoitteena on vapauttaa tilaajajohdot kilpailulle tämän vuoden loppuun mennessä. Yhtenäiset ja vapautetut telemarkkinat EU:ssa on määrä toteuttaa ensi vuoden aikana.

STT-IKK
14.7.2000


Talous -sivulle