Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







USA ja Saksa käynnistivät hävittäjäsodan Unkarissa



Unkarin kesäpuheenaiheeksi ovat nousseet maan ilmavoimien hävittäjät.


Yhdysvaltain Budapestin-lähettilään Peter Tufon aloittamasta keskustelusta on nyt kehkeytynyt jo pieni hävittäjäsota, jonka osapuolina ovat Yhdysvaltain ja Unkarin lisäksi nyt myös Saksa ja Venäjä.

Sanasodan kohteena ovat Unkarin ilmavoimien MiG-29 -hävittäjät. Suurlähettiläs Tufon mielestä Unkari pistää rahansa hukkaan nykyaikaistaessaan hävittäjänsä. Tufon mukaan venäläisvalmisteiset MiGit eivät sovi yhteen Naton kaluston kanssa.

Tufo painostaa Unkaria ostamaan amerikkalaisia F-16 -hävittäjiä, joita amerikkalaisen Lockheed Martinin myyntimiesten väitetään kaupanneen vastikään innokkaasti ja suurin alennuslupauksin Unkarin pääministerille Viktor Orbanille.

Hallituksen tiedotustoimisto kiisti Orbanin tavanneen F-16 -kauppiaita. Hallituslähteistä ilmoitettiin kuitenkin samalla, että Orban tekee päätöksensä hävittäjäasiassa palattuaan lomalta elokuun alussa.

Saksa liittyi sanasodan osapuoleksi Budapestin suurlähettiläänsä Wilfried Gruberin suulla. Lähettiläs ilmoitti kannattavansa neljäntoista MiG-29 -hävittäjän modernisointia saksalaisten ja venäläisten yhteistyönä ja muistutti, että myös Saksan ilmavoimilla on MiGejä.

- Me käytämme samoja koneita, enkä ole koskaan kuullut, etteivät ne olisi Nato-kelpoisia, suurlähettiläs Gruber sanoi alkuviikosta Magyar Hirlap -sanomalehdessä.

Unkarin, Puolan ja Tshekin armeijoiden johtotasoa lähellä olevilta tahoilta saatujen tietojen mukaan amerikkalaiset lentokonevalmistajat ovat tehneet näille maille "hyvin edullisia koekäyttö- ja myyntitarjouksia", jotta ilmavoimat saataisiin luopumaan MiG-kalustostaan.

Unkarista, Puolasta ja Tshekistä tuli Naton jäseniä vuoden 1999 keväällä.

STT-IKK
14.7.2000


Ulkomaat -sivulle