Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Suomalainen naapuri on kärkäs käräyttäjä

Loma-asunnon luvaton laajennus ei kannata



Naapurin asiat tunnetusti kuuluvat kovastikin suomalaiselle. Tämä on hyvä pitää mielessä myös kesämökkiä laajentaessa. Lupa-asioiden on parempi olla kunnossa - suomalainen on naapurina kärkäs käräyttäjä.


- Kyllä se naapurilta tahtoo kuulua, sanotaanko tyyliin 'onkohan tähän rakentamiseen lupa', vahvistaa Kuopion kaupungin rakennustarkastaja Esa Koponen.

Ja jos luvaton rakennuksen laajennus välttääkin naapurin alati valppaan silmän, asia tulee Koposen mukaan ilmi viimeistään asuntoa myytäessä. Vilppi ei kannata.

Koponen kylläkin arvioi, että useimmiten laiton rakennuksen laajennus ei ole syntynyt vilppimielessä. Viranomaisia ei kovin usein yritetä jujuttaa, kyseessä on pikemminkin tiedon puute.

- Kyllä tällaiset virheet johtuvat yleensä tietämättömyydestä, kun vaikkapa kuisti muutetaan sisätilaksi.

Kesämökkien laajennukset ovat Koposen mukaan parin viime vuoden aikana yleistyneet. Laajennusten ohella vasara paukkuu mökeillä tiiviisti peruskorjauksissa.

Mökkiremonttien yleistymisen syyksi on tarjoiltu mökkiväen sukupolvenvaihdosta. Nousukauden jälkeen monella nyt myös liikenee varoja remonttiin.


Kaava selkeyttää

Jos kesämökin tontilla ei ole rantakaavaa tai vahvistettua yleiskaavaa, mökin laajentaminen on yleensä poikkeuslupa-asia.

- Asia on heti paljon selkeämpi, mikäli paikalla on kaava: siinä on jo ratkaistu, onko mökillä laajennusoikeutta.

Koposen mukaan loma-asunnon vähäinen laajentaminen on yleensä ollut mahdollista ilman kaavaakin, jos rakennusoikeus ei ylity.

- Pieneenkin laajennukseen pitää silti olla lupa. Kun tilaa tehdään lisää ulospäin, jo se vaatii rakennusluvan.

Kun taas sisätiloissa muuttaa esimerkiksi saunan makuuhuoneeksi, kannattaa Koposen mukaan varmistaa rakennustarkastajalta, tarvitaanko muutokseen lupa. Tällainen muutos ei sitä välttämättä tarvitse.


Mutta mikä on pienehkö?

Mitä siis saa mökkinsä tontille pystyttää ilman rakennuslupaa?

- Tavallinen laituri ei edellytä lupaa. Pienehkö lautapohjaterassi ei sekään yleensä tarvitse rakennuslupaa, Koponen listaa.

Savolaisena hän kuitenkin tietää lisätä, että määre "pienehkö" voi olla eri ihmisille hyvinkin eri asia.

- Jonkun mielestä pienehkö voi olla vaikka kuinka suuri. Eli on viisasta varmistaa rakennusvalvonnasta, onko kyseinen muutos sen tyyppinen että se luvan vaatii. Myöskään "pienehkö" grillikatos ei yleensä ole luvanvarainen, joskin se on kuntakohtaista.

Rantasauna sen sijaan edellyttää aina rakennusluvan. Saunan minimietäisyys vesirajasta on tavallisesti 15 metriä.

Varsinainen loma-asunto ja sen laajennukset ovat niin ikään luvanvaraisia. Meillä loma-asuntojen vähimmäisetäisyys rannasta on useimmin 25 metriä.

- Tämä etäisyys voi kuitenkin olla pienempikin. Perustelu voi olla esimerkiksi jyrkkä ranta tai se, että alueelle on jo muodostunut niin tiivis rantarakentaminen, että mökki ei häiritse ympäristöä, Esa Koponen muistuttaa.

Suojaava puusto voi sekin oikeuttaa mökin lähemmäksi rantaa. Minimietäisyys saattaa sitä vastoin olla luototyyppisellä, puuttomalla rannalla enemmän kuin 25 metriä.

STT-VT
14.7.2000


Kotimaa -sivulle