Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Useat venäläisyritykset viranomaissyyniin



Venäjän suurin riippumaton mediayhtymä Media-Most on joutunut jälleen viranomaistutkinnan kohteeksi, kun syyttäjänvirasto takavarikoi yhtymän kirjanpitoa. Venäjän veroviranomaiset puolestaan ilmoittivat tutkivansa maan suurimpaan öljy-yhtiöön LUKoiliin ja alumiinijätti Norilsk Nikkeliin liittyviä rikosepäilyjä.


Venäjän presidentti Vladimir Putin vannoi viikonvaihteen linjapuheessaan lopettavansa oligarkeiksi kutsuttujen suurliikemiesten etuoikeudet. Viranomaisiskujen arvioitiinkin olevan vakavin yritys puuttua Neuvostoliiton romahduksen vanavedessä syntyneiden bisnesimperiumien epäiltyihin väärinkäytöksiin.

Aiemmat yritykset vetää oligarkeja oikeudelliseen vastuuseen epäillyistä värinkäytöksistä ovat kuivuneet kokoon.

Venäjän viranomaiset epäilevät nyt Media-Mostin johtajaa Vladimir Gusinskia kavalluksesta, ja Vagit Alekperovin johtamaa LUKoilia veronkierrosta.

Norilsk Nikkelin suuromistajalta Vladimir Potaninilta vaaditaan puolestaan 140 miljoonan dollarin korvausta siitä, että hän vuonna 1995 kaappasi 38 prosenttia yhtymän osakkeista keinotekoisen alhaiseksi arvioituun 170 miljoonan dollarin hintaan.

Potanin, joka oli itse järjestämässä Norilsk Nikkelin yksityistämistä, on ilmoittanut vievänsä maksuvaatimuksen oikeuteen.


Pörssi kääntyi laskuun

Moskovan pörssissä tieto ratsioista johti pörssikurssien laskuun, mutta tarkkailijat arvioivat viranomaisten tiukkojen otteiden kohentavan vähitellen Venäjän mainetta sijoituskohteena.

- Ennen pitkää tämä saattaa parantaa sijoitusilmastoa, Troika Dialogue -yhtiön analyytikko Sylvie Armand-Lelille arvioi.

NIKoil-sijoituspankin pääanalyytikko Eric Kras arveli, että Venäjän markkinoita kartelleet ulkomaiset sijoittajat saattaisivat palata huomattuaan liike-elämässä tapahtuneen "muodonmuutoksen".

Venäjällä on kuitenkin epäilty, että viranomaiset ovat ryhtyneet perkaamaan viestintäyhtymä Media-Mostia poliittisista syistä. Syyttäjänviraston operaatio siivittikin jälleen arvelua, että sen takana on pyrkimys vaientaa Kremliä kärkkäästi arvostelleita viestimiä.

Yhtymän viestimet ovat suomineet Putinia Tshetshenian sodan takia, ja kertoneet korruptioepäilyistä Venäjän turvallisuuspalvelussa FSB:ssä, jonka johtaja Putin oli.

Gusinski on sanonut aiemmin uskovansa Kremlin olevan hänen taannoisen pidätyksensä takana. Media-Most joutui myös toukokuussa hankaluuksiin salakuunteluepäilyn takia.


Ratsia myös NTV:hen

Syyttäjänviraston tutkijat takavarikoivat tiistaina asiakirjoja Media-Mostin päämajasta, yhtymään kuuluvan televisioyhtiö NTV:n tiloista sekä Media-Mostin suurimmalta osakkeenomistajalta, kaasuyhtiön Gazpromilta. Viranomaiset tekivät nyt ensimmäistä kertaa ratsian myös NTV:n tiloihin.

Gusinski oli viime kuussa pidätettynä kavallussyytteiden vuoksi, mutta hänet vapautettiin. Gusinski on kuitenkin matkustuskiellossa.

Syyttäjänvirasto sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan, että enimmäkseen yhtiön talouteen liittyvien asiakirjojen tutkinta liittyy Gusinskin tapaukseen, eikä sen takana ole poliittisia motiiveja. Syyttäjät selvittävät pietarilaisen Russkoje Video -televisioaseman yksityistämiseen liittyviä epäselvyyksiä.

Verotarkastajat penkoivat LUKoilin kirjanpitoa, koska yhtiötä epäillään mm. tulojen pimittämisestä vuosina 1998 ja 1999. Vielä keväällä LUKoil sai veroministerin palkinnon mallikelpoisena veronmaksajana.


Veropoliisi penkoo myös Lada-valmistajan tilejä

Veropoliisi ilmoitti aloittaneensa rikostutkinnan myös Lada-autoja valmistavan autojätti AvtoVAZ:in epäillyistä talousväärinkäytöksistä, uutistoimisto Interfax kertoi keskiviikkona.

Venäjän veropoliisin päällikkö Vjatsheslav Soltaganov kertoi uudesta rikostutkinnasta vain päivää sen jälkeen, kun syyttäjänvirasto ja verotarkastajat tekivät tutkintaiskun melkein samanaikaisesti öljy-yhtiö LUKoiliin, kaasujätti Gazpromiin ja viestintäyhtiö Media-Mostiin.

AvtoVAZ omistaa Togliattissa sijaitsevan jättimäisen autotehtaan, joka valmistaa muun muassa Lada-henkilöautoja.

Soltaganovin mukaan veropoliisi penkoo myös öljy-yhtiö Jukosin väärinkäytösepäilyjä.

- Olen syvästi vakuuttunut siitä, ettei vapaa markkinatalous ole mahdollista ilman demokratiaa. Mutta demokratiaa ei pidä sekoittaa anarkiaan, Putin sanoi uutistoimisto Reutersille sekä Japanin ja Venäjän televisiolle antamassaan haastattelussa.

STT-IKK
14.7.2000


Ulkomaat -sivulle