Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Vain neljännes suomalaisista hyväksyy paperilakon



Paperiteollisuuden tiistaina alkanut lakko ei käynnistynyt ainakaan kansalaismielipiteen tuella. Taloustutkimuksen Verkkouutisille tekemän mittauksen mukaan vain neljännes suomalaisista hyväksyy lakon ja kaksi kolmasosaa tuomitsee sen.


Taloustutkimus kysyi Verkkouutisten toimeksiannosta tämän viikon tiistaina ja keskiviikkona runsaalta 500:ltä suomalaiselta Hyväksyttekö paperiteollisuuden lakon?

Vastaajista vain 26 prosenttia hyväksyy lakkoilun. Kielteisesti siihen suhtautuu 64 prosenttia vastanneista. Kantaansa ei ilmaissut 10 prosenttia vastaajista.

Merkille pantavaa on, että työväestöstäkin runsaasti yli puolet, 58 prosenttia suhtautuu lakkoon kielteisesti. Samassa sosiaaliryhmässä lakko kuitenkin saa myös eniten ymmärrystä, sillä 33 prosenttia työväestöön lukeutuvista hyväksyy lakon.

Toimihenkilöiden ja johtavassa asemassa olevien piirissä lakko sen sijaan saa keskimääräistä vähemmän ymmärrystä. Lakkoa ei hyväksy 72 prosenttia näihin ammattiryhmiin kuuluvista. Yhtä kielteisesti siihen suhtautuvat eläkeläiset.


Nuorilta ymmärrystä

Nuorissa ikäluokissa paperityöläisiä ymmärretään yllättäen enemmän kuin varttuneissa. 15-24-vuotiaista 38 prosenttia ja 25-34-vuotiaistakin 29 prosenttia hyväksyy lakon. Nuoremmassa ikäluokassa 46 prosenttia, mutta seuraavassa ikäryhmässä jo 62 prosenttia vastustaa sitä.

Nuoret ovat kuitenkin myös kaikkein empivimpiä, sillä 16 prosenttia nuorimpaan ikäryhmään kuuluvista ei osaa sanoa kantaansa asiaan. Iältään 35 vuotta vanhemmista 69 prosenttia ei hyväksy lakkoa.

Miehet suhtautuvat lakkoon vähemmän hyväksyvästi kuin naiset. Miehistä 68 prosenttia ei hyväksy lakkoilua, kun naisten ryhmässä luku on 60. Miehet tuntuvat olevan myös naisia varmempia kannastaan, sillä heistä vain seitsemän prosenttia jättää kantansa ilmaisematta. Naisista 13 prosenttia empii kantaansa.


Porvarit kriittisimpiä

Puoluekannan perusteella ryhmiteltynä paperityöläiset saavat ymmärrettävästi eniten hyväksyntää perinteisiltä työväenpuolueilta.

Vasemmistoliittoa äänestävistä vajaa puolet, 49 prosenttia hyväksyy lakon, mutta melkein kolmannes, 31 prosenttia suhtautuu siihen kielteisesti. Vasemmistoliitossa on kuitenkin eniten empijöitä, joka viiden ei osaa sanoa kantaansa.

Sosialidemokraattien äänestäjistä paperilakon hyväksyy 39 prosenttia, mutta heistäkin melkein puolelta, 48 prosentilta tulee kielteinen palaute. Myös SDP:n äänestäjissä on epävarmoja keskimääräistä enemmän, sillä 13 prosenttia heistä ei osaa sanoa kantaansa.

Kokoomuksen ja keskustan kannattajista käytännössä neljä viidestä antaa paperityöläisille pakit. Kokoomuslaisista vain 17 prosenttia ja keskustalaisista 19 prosenttia hyväksyy lakon. Porvarillisia puolueita kannattavat ovat myös varmempia kannastaan kuin vasemmiston kannattajat.

Paperiteollisuuden lakko alkoi tiistaina. Taloustutkimuksen kysely ajoittui tiistaille ja keskiviikolle. Siinä haastateltiin 502 henkilöä. Tutkimuksen virhemarginaali on plus-miinus 3,5 prosenttiyksikköä.


Nämä asiat hiertävät

Paperiteollisuuden lakko alkoi viisi kuukautta käytyjen neuvottelujen ajauduttua umpikujaan tiistaita vasten yöllä. Näkemyserot olivat suuret etenkin periaatteellisella tasolla olevissa tekstikiistoissa.

Palkka- ja työaikakysymysten ohella alan vanhoja riidanaiheita ovat ulkopuolisen työvoiman käyttö ja työntekijöiden lomautusturva. Neuvottelupöydälle jäivät edelleen auki myös tulos- ja voittopalkkauksen pelisäännöt.

Metsäteollisuus on arvioinut, että Paperiliiton esittämä kaksivuotinen sopimus nostaisi työnantajan kustannuksia tänä vuonna 6,7 ja ensi vuonna 5,7 prosenttia. Päälle tulisivat vielä palkkaliukumat.

Paperiliitto on laskenut palkkojen osalta vaatimustensa kustannusvaikutukset tänä vuonna 4,6:ksi ja ensi vuonna 4,1 prosentiksi. Lisäksi työajan lyhentäminen nostaisi kustannuksia tänä vuonna 0,4 ja ensi vuonna 1,5 prosenttia. Paperiliitossa vaatimuksia on perusteltu alan poikkeuksellisen hyvillä suhdanteilla.

Työnantajapuoli on tarjonnut kolmivuotista sopimusta, jonka kustannusvaikutus olisi ensimmäisen vuoden osalta kierroksen yleisen linjan mukaiset 3,1 prosenttia.

ILPO KIURU
14.4.2000


Politiikka -sivulle