Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tungosta keskustan varapuheenjohtajaksi - puheenjohtajakisakin mahdollinen



Keskustan varapuheenjohtajaehdokkaita laskettaessa pitää pian ottaa varpaat avuksi. Kentällä halutaan uudistumista ja yhteistyökykyä, mutta pinnan alla hiertää myös Esko Ahon virkavapaus.


Nuoret varapuheenjohtajaehdokkaat Antti Kaikkonen ja Paula Lehtomäki pitävät mahdollisena sitäkin, että Keskustalle valitaan kesäkuun puoluekokouksessa uusi puheenjohtaja.

Keskustan varapuheenjohtajuus kiinnostaa. Yhdeksän ehdokasta on ilmoittautunut tavoittelemaan kolmea paikkaa ja lähes toinen mokoma on vakavissa puheissa mainittu kiinnostuneina ehdokkaina.

Istuvista varapuheenjohtajista Maria Kaisa Aula ja Seppo Kääriäinen ovat jo ilmoittaneet halunsa jatkaa ja myös Sirkka Liisa Anttilan uskotaan mielivän uudelle kaudelle.

Ehdolle ovat lisäksi asettuneet kansanedustajat Anneli Jäätteenmäki, Juha Korkeaoja, Paula Lehtomäki, Antti Rantakangas, Hannu Takkula, Matti Vanhanen sekä Nuoren keskustan liiton puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Mikäli puheenjohtaja Esko Aho lähtee Harvardiin, mutta jatkaa puheenjohtajana on hänen sijaisuudestaan kiinnostunut ainakin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen sekä ryhmän varapuheenjohtaja Matti Vanhanen.

Keski-Suomen keskustanuoret ovat lisäksi ehdottaneet varapuheenjohtajaksi Petri Neittaanmäkeä. Keskusteluissa ovat vilahtaneet myös Tanja Karpelan, Olavi Ala-Nissilän, Mirja Ryynäsen ja Jukka Vihriälän. Peräpohjolan piiri on esittänyt Paavo Väyrystä, mutta tämä kertoo kantansa julkisuuteen vasta myöhemmin.

Väyrysen ehdokkuus tuskin kaikkia keskustalaisia ilahduttaa. Kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä korosti Varsinais-Suomen piirikokouksessa, että entisen puheenjohtajan mukaantulo puoluejohtoon ei ole perusteltua, sillä puoluetta pitää uudistaa tulevaisuudesta, ei menneisyydestä.

Ala-Nissilä ehdotti lisäksi, että jos ja kun Aho jatkaa ja Harvardin-matka toteutuu, on puolueelle valittava kunnallisvaalit vetävä ykköspuheenjohtaja.


Teemana Keskustan uudistaminen

Puolueen uudistaminen näyttää olevan teema, jonka puolesta monet kandidaatit liputtavat. Anneli Jäätteenmäki, joka nyt ensi kertaa on ehdolla puolueen johtotehtäviin kertoi haluavansa olla mukana uudistamassa puoluetta ja sen toimintatapoja.

Kansanedustaja Anu Vehviläinen puolestaan pitää puolueen julkikuvaa tällä hetkellä liian miehisenä. Hänen mielestään puoluejohtoon olisi valittava tasapuolisesti naisia ja miehiä. Hän toivoi keskustan puoluehallituksen suosittavan puoluekokousedustajille, että he valitsisivat johtoon vähintään kaksi naista.

Samoilla linjoilla on ensimmäisen kauden kansanedustaja Paula Lehtomäki, vaikka naurahtaakin olevansa jäävi vastaamaan. Myös hänen mielestään puolueesta on liian miehinen kuva ulospäin.

Lehtomäen mukaan uudistushalu yhdistää ennen kaikkea puolueen kenttäväkeä. Eri alueilla on erilaisia ajatuksia, mutta yhteistä on se, että kun politiikka on henkilöitynyttä niin viesti ei ole uskottava ellei vaihdeta kasvoja. Eritoten yhteistyöhalua ja kykyä pitäisi löytyä enemmän.

Mahdollisuuksia linjavaaliinkin on olemassa.
- Varsinkin Väyrynen on arvostellut linjaa ja jos hän asettuu ehdolle, niin kyllä siitä linjavaali tulee.

Lehtomäen mukaan Ahon virkavapaus on puolueen kannalta ongelmallinen. Hänen mielestään puolueelle pitäisi nimetä selkeä johtaja jos sijaisjärjestelyyn mennään. Lehtomäki pitää mahdollisena myös sitä, että kesäkuun puoluekokouksessa valitaan Esko Ahon tilalle uusi puheenjohtaja.


Puheenjohtajavaihdos mahdollinen?

Keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kaikkonen ei ryhdy vielä erottelemaan ehdokasjoukosta poliittisia painotuksia. Se kuka milläkin kampanjoi, on vielä avoinna.

Kaikkonen ei usko, että oppositiotaival olisi tuonut sellaisia paineita, jotka näkyvät varapuheenjohtajakisassa. SDP tai Kokoomussympatiat sen paremmin kuin antipatiatkaan tuskin pääsevät näkyvään rooliin. Kaikkonen itse painottaa asiallisia suhteita muihin puolueisiin ja etujärjestöihin.

- Itse haluaisin viedä Keskustaa vihreämpään suuntaan, painottaa tervettä kumppanuutta luonnon kanssa, realistista vihreyttä.

Keskustanuoret ovat ottaneet varsin kriittisen kannan Ahon sapattivuoteen. NKL korostaa, että itsensä kehittäminen on kannatettavaa, mutta keskusta tarvitsee motivoituneen puheenjohtajan, joka toimii puheenjohtajana vähintään 100 prosentin teholla.

Keskustanuoret pitäisivät hyvänä, että Esko Aho arvioisi uudelleen joko Harvardin lähtönsä ajoituksen tai jatkamisensa keskustan puheenjohtajana.

Kaikkosen mukaan kannanotosta on tullut positiivista palautetta, vaikka hän arvioikin, että enemmistö keskustaväestä on valmis hyväksymään Ahon ratkaisun.

Hän pitää kuitenkin aivan mahdollisena sitäkin, että kesäkuun puoluekokouksessa valitaan myös uusi puheenjohtaja Ahon tilalle. Tilanteeseen vaikuttanee olennaisesti se millaiselle kannalle eduskunta virkavapausasiassa päätyy.

- Lähiviikkojen aikana tilanne selkiytyy, Ahoa tuskin kukaan lähtee haastamaan, Kaikkonen arvioi. Varteenotettavia uusia puheenjohtajanimiä hänen mukaansa ovat muun muassa Olli Rehn, Maria Kaisa Aula ja Matti Vanhanen.


Ahon jälkeen Rehn?

Kansanedustaja Petri Neittaanmäki sanoi helmikuussa, että monia keskustan kansanedustajia on taivuteltu Rehnin valinnan kannalle. Rehnin valintaa on perusteltu keskustan nyt saavuttaman kaupunkikannatuksen säilyttämisellä ja Rehnin hyvillä suhteilla muihin puolueisiin.

Rehn itse luonnehti huhtikuun alussa Helsingin Sanomien haastattelussa Keskustan elämän etsikkoaikaa. Rehnin mielestä on riski, ellei puolueella ole selkeää puheenjohtajaa etsikkoaikana, jona puolueen politiikkaa pitäisi arvioida uudelleen.

Hän ymmärtää, että virkavapaa on puheenjohtaja Esko Ahon kannalta erinomaista intellektuaalista tankkausta, josta maa ja puolue voivat hyötyä.

- Keskustalle se aiheuttaa ongelmia. Erilaiset vt-järjestelyt ontuvat, koska keskustan johtajalla pitää olla selvä mandaatti puoluekokoukselta, hän muistuttaa haastattelussa.

Rehnin näkemyksen mukaan keskustan tilanne on hyvin samankaltainen kuin SDP:n tilanne vuonna 1963, jolloin SDP:n välit olivat poikki Kekkoseen, maalaisliittoon ja kommunisteihin. Yleiset syyt estivät SDP:n osallistumisen hallitukseen.

Varapuheenjohtajuus ei Rehniä kiinnosta, ei myöskään istuvan puheenjohtajan haastaminen. Sen sijaan hän myöntää pohtineensa, että kun Esko Aho joskus luopuu puheenjohtajan tehtävästä, niin pitäisikö jättää työhakemus sisään ja katsoa onko kannatusta.

PETE PAKARINEN
14.4.2000

Keskustan varapuheenjohtajaehdokkaat, suluissa ehdokasta tukeva piirijärjestö:

  • Maria Kaisa Aula, 38 (Peräpohjola)
  • Anneli Jäätteenmäki, 45 (Etelä-pohjanmaa)
  • Antti Kaikkonen, 26 (Uusimaa, NKL)
  • Juha Korkeaoja, 50 (Satakunta)
  • Seppo Kääriäinen, 52
  • Paula Lehtomäki, 27 (Kainuu)
  • Antti Rantakangas, 36
  • Hannu Takkula, 36 (Lappi)
  • Matti Vanhanen, 44 (Uusimaa)

Mahdollisia varapuheenjohtaehdokkaita ovat lisäksi nykyinen varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila sekä kansanedustajat Olavi Ala-Nissilä, Tanja Karpela, Mari Kiviniemi, Petri Neittaanmäki, Mirja Ryynänen ja Jukka Vihriälä. Peräpohjolan piiri on esittänyt Paavo Väyrystä, joka kertoo kantansa myöhemmin.


Politiikka -sivulle