Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Koreoiden johtajat historialliseen huippukokoukseen



Etelä- ja Pohjois-Korean johtajat pitävät historiallisen huippukokouksen kesäkuussa Pohjois-Koreassa, maat kertoivat maanantaina yhteisessä ilmoituksessaan.


Etelä-Korean presidentin Kim Dae Jungin ja hänen pohjoiskorealaisen virkaveljensä Kim Jong Ilin välinen tapaaminen pidetään 12.-14. kesäkuuta Pjongjangissa.

Huippukokous on samalla Kim Jong Ilin ensimmäinen tapaaminen toisen valtion päämiehen kanssa sen jälkeen, kun hän nousi Pohjois-Koreassa valtaan isänsä Kim Il Sungin kuoleman jälkeen heinäkuussa 1994.

Eteläkorealaisen ministerin mukaan huippukokouksen aiheena on maiden välinen taloudellinen yhteistyö. Tapaamista valmistellaan vielä myöhemmin tässä kuussa sen jälkeen, kun Etelä-Koreassa on torstaina pidetty parlamenttivaalit.

Koreoiden välillä ei ole aiemmin pidetty valtionpäämiesten välistä huippukokousta. Edellinen korkean tason tapaaminen oli vuonna 1991, jolloin maiden edustajat allekirjoittivat ns. perussopimuksen suhteiden parantamisesta. Sopimusta ei ole koskaan pantu täytäntöön.

Kesäkuisen huippukokouksen aiheita ovat mm. Pohjois-Korean taloudellinen avustaminen ja ulkomaisten sijoitusten saaminen Pohjois-Koreaan. Myös Korean sodan erottamien perheiden jälleenyhdistäminen on asialistalla.

Koreat ovat edelleen virallisesti sodassa keskenään, sillä vuosina 1950-53 käydyn sodan päättymisestä ei ole koskaan allekirjoitettu rauhansopimusta.

Yhdysvallat ja Japani ottivat tiedon huippukokouksesta myönteisesti vastaan. Japanin mukaan huippukokous saattaa aloittaa uuden aikakauden Koreoiden välisissä suhteissa.

Myös Kiina ja Venäjä ottivat tiedon tyytyväisinä vastaan. Kiina ilmoitti tukevansa huippukokouksen pitämistä ja sanoi toivovansa, että kokouksessa saadaan aikaan myönteisiä tuloksia. Venäjän ulkoministeriö sanoi puolestaan toivovansa, että kokous vahvistaisi osaltaan Aasian alueen turvallisuutta.


Koreoiden kipeät suhteet

  • 15.8.1945: Toisen maailmansodan voittajavaltiot jakavat Japanin siirtomaana olleen Korean niemimaan kommunistiseksi Pohjois-Koreaksi ja Yhdysvaltojen tukemaksi Etelä-Koreaksi.

  • 25.6.1950: Kolme vuotta kestänyt Korean sota puhkeaa, kun Pohjois-Korea hyökkää Etelä-Koreaan. Sota loppuu heinäkuussa 1953 aselepoon. Maiden välille ei solmittu virallista rauhansopimusta, ja mailla oli keskenään kahakoita seuraavien 40 vuoden aikana.

  • 4.9.1990: Koreoiden pääministerit keskustelevat ensimmäistä kertaa. Vuoden kuluttua molemmista valtioista tulee YK:n jäsenmaita.

  • Kesäkuu 1994: Yhdysvaltojen entinen presidentti Jim Carter vierailee Pohjois-Koreassa. Pohjois-Korean valtiopäämies Kim Il Sung ehdottaa huippukokousta Etelä-Korean presidentin Kim Young Samin kanssa.

  • 8.7.1994: Kim Il Sung kuolee sydänkohtaukseen. Hän toimi Pohjois-Korean päämiehenä 46 vuotta. Hänen poikansa Kim Jong Il jatkoi tehtävässä.

  • Toukokuu 1997: Koreoiden Punaisen Ristin edustajat tapaavat Beijingissä keskustellakseen humanitaarisen avun lähettämisestä nälänhädästä kärsivään Pohjois-Koreaan.

  • 25.2.1998: Etelä-Korean presidentti Kim Dae Jung ehdottaa Koreoiden välille huippukokousta. Pohjois-Korea ei vastaa kutsuun.

  • 18.4.1999: Neuvottelut alkavat neljän vuoden tauon jälkeen. Pohjois-Korea lopettaa neuvottelut perheiden yhdistämistä koskevien erimielisyyksien takia. Myös seuraavat neuvotteluyritykset kariutuvat erimielisyyksiin.

  • 10.4.2000: Molemmat Koreat ilmoittavat sopineensa maiden päämiesten välisestä huippukokouksesta.

* * *


Kim Jong Il - arvoitus eristäytyneen valtion johdossa

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Il on arvoitus kansainväliselle yhteisölle vielä kuusi vuotta valtaantulonsa jälkeen. Pohjois-Korean "Suuren johtajan" Kim Il Sungin poikaa nähdään harvoin julkisuudessa, eikä hän ole vastaanottanut yhtäkään ulkomaista valtionpäämiestä.

Kim nimitettiin Pohjois-Korean asevoimien komentajaksi 1991 ja kommunistisen puolueen pääsihteeriksi 1998. Hän on kuitenkin kieltäytynyt ottamasta vastaan presidentin titteliä.

Kimiä on pidetty isänsä seuraajana kuitenkin jo vuodesta 1980, kun hän nousi puolueen politbyroon jäseneksi. Varsinaisesti Kim nousi Pohjois-Korean johtoon vuonna 1994, kun isä-Kim kuoli.

Pohjois-Korean virallisen lehdistön mukaan Kim syntyi pyhällä Paekdun vuorella 16. helmikuuta 1942. Hänen uskotaan viettäneen Koreoiden välisen sodan - vuodet 1950-53 - Kiinassa.

Myöhemmin hän opiskeli Itä-Saksassa. Kim valmistui vuonna 1963 Kim Il Sungin yliopistosta, jossa hän opiskeli taloutta ja politiikkaa.

Pohjois-Korean eristäytyneen aseman vuoksi tiedot Kimistä ovat pääosin kuulopuhetta ja huhuja. Hänestä on piirtynyt kuva tavallisuudesta poikkeavana ja arvaamattomana miehenä, joka pitää loistokkaasta elämäntyylistä.


Kim Dae Jung - toisinajattelija ja selviytyjä

Etelä-Korean presidentti Kim Dae Jung on entinen toisinajattelija, joka on vuosien varrella selvinnyt salamurha-aikeista, vankeudesta ja kuolemantuomiosta päästäkseen vihdoin maansa johtoon.

Kim syntyi rikkaaseen maanviljelijäperheeseen pienellä saarella Etelä-Korean lounaisrannikolla joulukuussa 1925. Politiikkaan hän ajautui jo 1950-luvun alkuvuosina ja parlamenttiin hänet valittiin vuonna 1961.

Kim oli presidenttiehdokkaana ensimmäisen kerran vuonna 1971, mutta hän hävisi niukasti vaaleissa silloiselle sotilasjohtajalle Park Chung Heelle.

Kim pakeni Japaniin sen jälkeen, kun Park oli julistanut Etelä-Koreaan sotatilalain. Hänet siepattiin Tokiossa 1973 ja tuotiin takaisin kotimaahansa, jossa hän joutui vuosiksi vankilaan ja kotiarestiin.

Park salamurhattiin ja maan johtoon nousi kenraali Chun Doo Hwan, joka pidätytti Kimin uudelleen ja määräsi hänelle kuolemantuomion. Kimiä syytettiin kansannousun lietsomisesta.

Kansainvälisen painostuksen myötä Kim vapautettiin kahden ja puolen vuoden vankeuden jälkeen ja hän pakeni maasta Yhdysvaltoihin. Hän palasi kotimaahansa 1985 ja vuonna 1998 hänet valittiin presidentiksi.

STT-IA
14.4.2000


Ulkomaat -sivulle