Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Nörttien Robin Hood

Linuxin tarina kirjaksi



Linus Torvaldsin ja hänen luomansa ja vapaasti kehitettäväksi lahjoittamansa Linux-käyttöjärjestelmän tarina on nyt koottu kovien kansien väliin.


Kuningasnörtti Linus Torvalds saattaa nykyisin olla Mika Häkkisen jälkeen maailmalla tunnetuin suomalainen. Tuula Nikkasen kirjoittama Linuxin tarina julkistettiin Helsingissä torstaina.

Kirjan painopiste on vuosikymmen sitten syntyneen käyttöjärjestelmän historiassa ja tulevaisuudennäkymissä, mutta osuutensa saa myös itse keksijäpersoona.

Torvaldsin saavuttamaa kulttimainetta nörttien Robin Hoodina ei voi sivuuttaa. Vaikka kadulla vastaantulevista ihmisistä kohta joka toinen on jossain tietotekniikkayrityksessä töissä, naamaltaan tavallisille suomalaisille ovat tietotekniikan maailmasta tuttuja vain ohjelmistojätti Microsoftin inhottu pääjohtaja Bill Gates ja Linus Torvalds.

Torvalds arvelee kirjassa, ettei hänellä ja Gatesilla olisi tavattaessa paljonkaan keskusteltavaa.

- En pystyisi antamaan hänelle hyviä liiketaloudellisia neuvoja eikä hän minulle hyviä neuvoja teknologiassa, Torvalds toteaa.


Kilpailua käyttöjärjestelmäbisnekseen

Linus Torvaldsista on tehty julkisuudessa jonkinlaista messiasta, joka laittaa Microsoftin ja Gatesin polvilleen. Näissä odotuksissa on tietenkin mukana rutkasti liioittelua ja toiveajattelua, mutta mahdotonta ei suinkaan ole, että mr. Gatesin puntti tutisisi tulevaisuudessa ainakin hiukan.

Torvalds itse arvelee muutoksen käyttöjärjestelmäbisneksessä tapahtuvan väistämättä.

- Oli se sitten 5 tai 15 vuotta, niin joka tapauksessa näin tulee käymään. Muutos ei tapahdu yhdessä yössä suurella kohulla. Ensin Microsoftin markkinat laskevat 90 prosenttiin, sitten 75:een ja kun tilanne alkaa olla 50-60 prosenttia, niin kaikki ovat jo tottuneet siihen, että kilpailua on olemassa ja Microsoft ei ole se ainoa, Torvalds pohtii.

Nikkasen mukaan Torvalds ei kuitenkaan miellä itseään uhaksi ja kilpailijaksi Microsoftille. Hänen tavoitteenaan on ollut vain tarjota käyttäjille vaihtoehtoinen käyttöjärjestelmä ja toisenlainen esimerkki kehittämistyöstä.

Linuxin vahvuutena Windowsiin verrattuna on muun muassa se, että Linux on teknisesti hyvin vakaa järjestelmä, joka ei "kaadu" helposti. Linux saa myös tietokoneet toimimaan tehokkaammin, eli se vaatii itse laitteistolta huomattavasti vähemmän kuin Windows.

Nikkasen kirjassa käydään melko monelta kantilta läpi se, miksi Linuxin tulevaisuus näyttää ruusuiselta ja myös se, mitkä seikat saattavat rajoittaa käyttöjärjestelmän leviämistä.

Aluksi Linux oli lähinnä yliopistojen ja ohjelmoijien käytössä. Yliopistot ja tietotekniikan opiskelijat ovat edelleen Linuxin suurin käyttäjäryhmä.

Useiden isojen valmistajien siipiensä suojaan ottama Linux on kuitenkin alkanut kaupallistua ja levitä entistä nopeammin myös yrityksiin. Linuxin käyttäjiin kuuluvat jo mm. Yhdysvaltain postilaitos, NASA, eräät lentoyhtiöt ja IBM.

International Data Corporationin tutkimuksen mukaan Linux on tällä hetkellä markkinoiden nopeimmin leviävä käyttöjärjestelmä. Ennusteen mukaan Linux-toimitusten määrä kasvaa 25 prosenttia joka vuosi vuoteen 2003 asti, kun muiden käyttöjärjestelmien vastaavat luvut ovat 10 prosentin luokkaa.


Linux pysyy ajan hermolla

Linus Torvaldsin mukaan yksi Linuxin vahvuuksista on sen pysyminen ajan tasalla.

- Linux kehittyy sitä mukaa, kun sen aktiivisimmat käyttäjät ympäri maailmaa sitä kehittävät. Ja kun käyttäjiä on miljoonia, kehitystyö on nopeaa, Torvalds toteaa.

Avointa kehittämismallia on tosin myös kritisoitu. On kyselty myös, miten tulevaisuudessa hoidetaan käyttöjärjestelmän tekninen tuki keskusorganisaation puuttuessa.

Bill Gates on julkisesti vähätellyt Linuxia, ja todennut sen olevan kilpailija Microsoftille vain opiskelija- ja harrastelijapuolella, kun kaupallinen puoli taas on Microsoftin.

Microsoftin kannanotoista ja sen käynnistämistä mustamaalauskampanjoista voi kuitenkin päätellä, että yhtiö on tosissaan huolissaan Linuxista.

Viime lokakuussa yhtiö julkaisi virallisen dokumentin "Linuxin myytit", jossa esitetään viisi "myyttiä" Linuxista ja niihin annetaan vastineeksi Microsoftin näkemys totuudesta.

Linuxin maailmanvalloitus on kuitenkin vielä kesken, ja lähivuosina nähdään, kuinka käyttöjärjestelmän - ja Microsoftin - käy. Nikkasen kirjan on julkaissut Satku/Kauppakaari Oyj.

STT-IKK
14.4.2000


Ajassa -sivulle