Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







A-klinikkasäätiön uutuus: Kännin voi nyt arvioida kännyn avulla



A-klinikkasäätiön uusi reaaliaikainen GSM-puhelimella ja Internetissä toimiva promillemittari tuo helpotusta tuttuun pulmaan: ollako jo ajokunnossa vai eikö olla.


Promille gsm/www -palvelulla saa arvion veren alkoholipitoisuudesta ja alkoholin poistumisajasta tekstiviestillä.

Promillemittariin lähetetään tekstiviestinä tiedot alkoholiannosten määrästä, juomisen aloitusajankohdasta, painosta ja sukupuolesta operaattorikohtaiseen palvelunumeroon. Kyselyajankohdan kellonajan mittari ottaa itse sanomakeskuksen kellosta. Palvelin palauttaa promillearvion muutamassa sekunnissa.

Vastausviesti muistuttaa myös, että verenalkoholissa on voimakasta yksilö- ja tilannevaihtelua ja että arvio perustuu itse annettuihin pohjatietoihin. Vastuu on kuten kuulijalla Savossa, eli asianomaisella itsellään.

Palvelu toimii niin Soneran, Radiolinjan kuin Teliankin tekstiviestipalveluiden kautta. A-klinikkasäätiö ei peri palveluista maksua. Operaattorien välitysmaksu on pari markkaa. Palvelun painettuja käyttöohjeita levitetään mm. ravintoloiden kautta tuopinalusiin painettuna.

Käytännössä palvelu toimii esimerkiksi näppäilemällä viesti PROMILLE M 70 5 1930. Viestissä M tarkoittaa sukupuolta, 70 painoa, 5 alkoholiannosten määrää ja 1930 juomisen aloitusaikaa. Jokaisen tiedon jälkeen painetaan välilyönti.

Tämän jälkeen viesti lähetetään oman operaattorin palvelunumeroon, joka Radiolinjalla on 1515, Soneralla 400 ja Telialla 14 741. Vastaus tulee lähes saman tien. Käyttöohjeet saa tekstiviestillä PROMILLE HELP.

Yksi ravintola-annos vastaa esimerkiksi 4cl:aa viinaa, pulloa keskiolutta, lonkeroa tai siideriä tai lasillista mietoa viiniä. Pullo viiniä vastaa seitsemää annosta ja pullo Koskenkorvaa 13:a annosta.


Kosteat lounaat näpräilyksi

A-klinikkasäätiön tiedotuspäällikön Teuvo Peltoniemen mukaan laskentamalli on sinänsä vanha ja tuttu jo pahvitaulukoista, joiden kanssa näprääminen on kuitenkin monissa tilanteissa hieman hankalaa. Kännykällä asia käy luontevammin.
- Suomi on kännykkämaa, ja tekstiviestien näppäileminen ravintolan pöydässä on sosiaalisesti ihan hyväksyttyä, Peltoniemi sanoo.

Peltoniemi tähdentää, ettei promillemittarin tekemään laskutoimitukseen pidä missään nimessä sokeasti luottaa, vaan oma harkinta on kaiken a ja o.
- Itse olen mies, joka käyttää sekä vyötä että henkseleitä, enkä jo työnikään puolesta uskaltaisi mennä rattiin, vaikka laskuri antaisi 0,4 promillen lukeman, Peltoniemi luonnehtii.

Promille-palvelu toimii myös Internetissä osoitteessa www.paihdelinkki.fi/promille. A-klinikkasäätiö julkisti tiistaina myös suositun Päihdelinkki-nettipalvelunsa ruotsin- ja englanninkieliset versiot. A-klinikkasäätiö kaavailee promillepalvelusta myös WAP-versiota.

STT-MH
14.4.2000


Ajassa -sivulle