Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Teknisesti koulutettujen siirtolaisten tarve lisääntyy Yhdysvalloissa

Pula tietotekniikan ammattilaisista kiusaa yhdysvaltalaisyrityksiä



Uudet siirtolaiset auttoivat Yhdysvaltoja aikoinaan muuttumaan maanviljelykseen tukeutuneesta yhteiskunnasta teollistuneeksi suurvallaksi. Tänä päivänä etenkin Aasiasta kotoisin olevat siirtolaiset ovat yhä tärkeämpiä Yhdysvaltain tekniselle ja taloudelliselle kehitykselle.


Mister Tuaniksi esittäytynyt miesääni auttaa apua kaipaavaa tietokoneen käyttäjää Internet-palveluja tarjoavan America Onlinen ilmaisnumerossa. Verkkosivujen tekemiseen erikoistuneen yrityksen omistajan sukunimi on Patel, ja tietokonejätti IBM:n päätoimipaikka Pohjois-Carolinassa on melkoinen kansallisuuksien sulatusuuni.

Yhdysvaltain ulkopuolella syntyneet siirtolaiset näyttelevätkin yhä merkittävämpää roolia maan tietotekniikkateollisuudessa.

Public Policy Institute of California -tutkimuslaitoksen mukaan kiinalaiset ja intialaiset siirtolaiset johtavat noin kahtakymmentäviittä prosenttia Piilaaksossa toimivista korkean teknologian yrityksistä. Toissa vuonna kyseisten yritysten palveluksessa oli noin 60 000 työntekijää ja yritysten myynti oli yhteensä lähes 17 miljardia dollaria.

Piilaaksossa työskenteleviä siirtolaisia tutkineen Anna Lee Saxenianin mukaan yritysten määrä ei kuitenkaan kerro koko totuutta.

- Korkeasti koulutetut siirtolaiset hyödyttävät Yhdysvaltoja myös siksi, että he luovat ammatillisia ja yrityselämään liittyviä siteitä Yhdysvaltojen ja entisten kotimaidensa välille. He ovat kielitaitoisia ja tietävät, miten yrityselämä toimii eri maissa, aluekehityksen professorina työskentelevä Saxenian University of California, Berkeley -yliopistosta selvittää.

Suuri osa Yhdysvaltain merkittävistä tietotekniikkayrityksistä - kuten Cirrus Logic, Pinnacle Systems ja Sun Microsystems - on uusien siirtolaisten perustamia tai johtamia.

Internet-yritys Yahoon nimen alkuosa tulee yrityksen taiwanilaisen perustajan Jerry Yangin nimestä, ja nykyään Microsoftin omistaman Hotmailin toinen perustaja on intialaista syntyperää oleva Sabeer Bhatia.

Bhatia perusti käyttäjille ilmaisia sähköpostipalveluita tarjoavan Hotmailin kollegansa kanssa 1990-luvun puolivälissä ja myi yrityksen muutama vuosi sitten Microsoftille yli 300 miljoonasta dollarista.


Lähes 270 000 avointa työpaikkaa

Etenkin teknisesti lahjakkaat siirtolaiset ovat Yhdysvalloissa tällä hetkellä esillä myös siksi, että lähes kolmasosa tuotannon kasvusta on korkean teknologian yritysten ansiota. Alan yritysten määrän lisääntyessä, jo olemassa olevien firmojen laajentuessa ja teknologisen kehityksen edistyessä Yhdysvalloissa on jo nyt pula tietotekniikan ammattilaisista.

Äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan pula tietotekniikan ammattilaisista heikentää yhdysvaltalaisyrityksissä työskentelevien ihmisten työpanosta ja maksaa yrityksille yhteensä noin 4,5 miljardia dollaria vuodessa.

Computing Technology Industry Association -järjestön teettämän tutkimuksen perusteella kymmenisen prosenttia tietotekniikan palveluun sekä ylläpitoon liittyvistä työpaikoista on täyttämättä.

Tutkimusta varten haastateltiin noin 900:aa alalla työskentelevää johtajaa, ja lähinnä heiltä kerättyjen tietojen perusteella high tech -alalla on tällä hetkellä lähes 270 000 avointa työpaikkaa.

Computing Technology Industry Association muistuttaa, että palvelu- ja tukihenkilöt muun muassa asentavat ohjelmia, huolehtivat koneiden toimivuudesta, työskentelevät asiakasneuvonnassa sekä ylläpitävät verkkosivuja. Järjestön mukaan useat aikaisemmin julkaistut tutkimukset ovat keskittyneet ohjelmoijiin.

Palvelu- ja tukihenkilöstön riittämättömyys on tekniselle kehitykselle kuitenkin vähintään yhtä merkittävä ongelma kuin ohjelmoijapula, Computing Technology Industry Association väittää. Työvoimapula on saanut useat poliitikot ja järjestöt vaatimaan korkeasti koulutetuille työntekijöille myönnettävien viisumien määrän lisäämistä.

Erään ehdotuksen mukaan siirtolaisviranomaisten tulisi myöntää tulevien kolmen vuoden aikana niin sanottua H1-B -viisumia noin 300 000 nykyistä enemmän.

Edustajainhuoneen siirtolaisasioihin keskittyvän alakomitean mielestä ehdotus, jonka mukaan viisumien määrää tulisi tänä vuonna lisätä 45 000:lla, on kuitenkin sopivampi. Komitean puheenjohtaja Lamar Smith perustelee kantaansa sillä, ettei high tech -yritysten kärsimästä työvoimapulasta ole tällä hetkellä olemassa objektiivista selvitystä.

STT-IA
14.4.2000


Talous -sivulle