Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Zimbabwen korkein oikeus määräsi poliisin häätämään tilanvaltaajat

Maakiista horjuttaa Zimbabwea



Zimbabwen presidentin Robert Mugaben kannattama viljelysmaan uusijako on ajamassa maan sen 20-vuotisen itsenäisyyden kenties vakavimpaan poliittiseen ja taloudelliseen kriisiin.


Zimbabwen parlamentti hyväksyi viime viikolla lain, joka oikeuttaa hallituksen takavarikoimaan korvauksetta maata valkoihoisilta tilanomistajilta sen jakamiseksi maattomalle mustaihoiselle väestölle.

Sitä ennen maan itsenäistymissodan veteraanien johtamat joukot olivat jo parin kuukauden ajan hyökkäilleet laittomasti tiloille ottaakseen niitä haltuunsa ja karkottaakseen entiset omistajat.

Kahakoissa on kuollut useita ihmisiä. Valtaajien hallussa on eri arvioiden mukaan 500-1 000 tilaa. Zimbabwen korkein oikeus on julistanut valtaukset laittomiksi, mutta poliisi ei ole ryhtynyt väkivaltaisuuksien pelossa häätämään valtaajia tiehensä.

Mugabe on perustellut operaatiota sillä, että 12-miljoonaisen maan parhaista pelloista noin 70 prosenttia on 4 500 valkoihoisen suurmaanomistajan hallussa. Hän on myös uhannut sodalla entistä siirtomaaisäntää Britanniaa, jos se pitää kiinni vaatimuksestaan tilojen palauttamisesta alkuperäisille omistajilleen.


Britannia tarjonnut apua

Zimbabwen levottomuudet ovat herättäneet huolta naapurimaissa ja maailmalla. Nigerian presidentti Olusegon Obasanjo on tarjonnut sovitteluapua, ja Britannia on pyytänyt Brittiläistä kansainyhteisöä puuttumaan konfliktiin.

Britannia on myös valmistautunut ottamaan vastaan Zimbabwesta 20 000 brittipassin haltijaa, jos hyökkäykset valkoisia vastaan yltyvät. Myös EU on tuominnut laittomat tilojenvaltaukset.

Arvostelijat varoittavat Mugaben joutuvan korjaamaan katkeraa satoa, jos käsillä olevat kylvötyöt jäävät tekemättä levottomuuksien takia.

Maata uhkaisi ruokapula, riippuvuus tuontiviljasta kasvaisi, ja talousahdinkoon ajautuvien viljelijöiden ongelmaluotot horjuttaisivat pankkijärjestelmää. Valtion kassaa rasittaa ennestään osallistuminen Kongon sotaan.

Talouden arvioidaankin olevan jo nyt pahemmin kuralla kuin koskaan sitten vuoden 1980, kun silloinen Britannian siirtomaa Rhodesia itsenäistyi. Inflaatio laukkaa valtoimenaan, ja työttömyysprosentti hipoo 50:tä.


Verinen vaalikamppailu

Oppositio pitää Mugaben läpiajamaa maanjakoa kyynisenä vaalitemppuna, jonka turvin hän pyrkii pönkittämään Zanu-puoleensa asemaa alunperin toukokuuksi suunniteltujen parlamenttivaalien edellä.

Oppositio muistuttaa, että Mugabe on vitkutellut uudistuksen kanssa 20 vuotta ja varoittaa sekasorron saattavan johtaa veriseen vaalikamppailuun. Mugaben arvellaan lykkäävän vaalien ajankohtaa.

- Zanulla on edessään ankara taistelu (hiljattain perustettua) Demokraattinen muutos -liikettä (MDC) vastaan, jonka suosio on kasvussa, Hararessa ilmestyvä Zimbabwe Independent -sanomalehti kirjoitti taannoin.

Zanun asemaa nakertaa myös se, että moni sen riveistä irtautunut parlamentaarikko on ilmoittanut tavoittelevansa uudelleenvalintaa riippumattomana ehdokkaana. Zanulla oli 147 paikkaa maan 150-paikkaisessa parlamentissa, joka hajaantui tällä viikolla.

Mugabe, 76, on hallinnut Zimbabwea sen itsenäistymisestä lähtien, viimeiset 13 vuotta presidenttinä. Hän koki helmikuussa karvaan poliittisen tappion, kun hän hävisi kansanäänestyksen valtaoikeuksiensa kasvattamisesta. Mugaben nykyinen presidenttikausi päättyy vuonna 2002.

Mugabea ylistettiin esimerkilliseksi johtajaksi vuonna 1980, kun hän nousi Zimbabwen johtoon monivuotisen siirtomaaisäntiä vastaan käydyn sodan jälkeen. Nyt oppositio moittii häntä mielenvikaiseksi itsevaltiaaksi, ja jopa Etelä-Afrikan piispa Desmond Tutu on arvioinut häntä kovin sanoin.

- Hän on liki karikatyyri siitä, mitä ihmiset kuvittelevan mustien afrikkalaisten tekevän. Hän näemmä haluaa tehdä itsestään sarjakuvahahmon, Tutu valitti.



Zimbabwen korkein oikeus määräsi poliisin häätämään tilanvaltaajat

Zimbabwen korkein oikeus määräsi torstaina, että valkoihoisten tiloille hyökänneet valtaajat on häädettävä. Korkein oikeus ilmoitti, että poliisin on pantava täytäntöön aiempi päätös, jonka mukaan tilanvaltaukset ovat laittomia.

Oikeuskansleri Patrick Chinamasa oli ilmoittanut maanantaina, ettei poliisilla ole voimavaroja häätää valtaajia tiloilta ja että yritys voisi johtaa sisällissotaan.

Arviolta tuhat valkoihoisten omistamaa maatilaa on joutunut Zimbabwen 1970-luvun itsenäisyyssodan veteraanien johtamien joukkojen valtaamiksi viime kuukausien aikana.

Hyökkäykset valkoisten omistamille maatiloille lisääntyivät keskiviikon ja torstain välisenä yönä erityisesti Karoin alueella, joka sijaitsee noin 150 kilometriä länteen pääkaupunki Hararesta, sanoivat maanviljelijät.

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe sanoi Britannian hallituksen olevan syypää maansa vaikeuksiin. Ilman avustusta Britanniasta tilansa menettäneet viljelijät eivät voi saada täysiä korvauksia, sanoi Mugabe Havannassa, missä hän osallistui ryhmä 77:n huippukokoukseen.

Mugabe vaati ihmisiä pysymään rauhallisina.
- Tämä ei ole hyökkäys valkoihoisia vastaan ylipäätään; tämä on hyökkäys tiettyä maataomistavien valkoisten ryhmää vastaan, Mugabe sanoi.

STT-IKK
14.4.2000


Ulkomaat -sivulle