Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kilpailuvirasto: Juomapakkausvero vääristää kilpailua



Kilpailuvirasto puuttui jälleen maanantaina ympäristösyistä perittävän juomapakkausveron kilpailua vääristäviin vaikutuksiin.


Viraston mukaan pakkausten uudelleenkäytön ja kierrätyksen tuotevastuu koskee tätä nykyä käytännössä vain yhtä tuoteryhmää eli juomapakkauksia.

Lisäksi pakkausvero vääristävää eri juomien keskinäistä kilpailua, koska pakkauksen sisältö vaikuttaa ratkaisevasti verokohteluun.

Jos on olemassa kierrätysjärjestelmä, pakkausveroa ei peritä. Jos pakkausta voidaan käyttää raaka-aineena ja se kuuluu pantillisen kierrätysjärjestelmään vero on markan litralta.

Markan vero koskee alumiinitölkkeihin pakattuja juomia. Korkeimmillaan vero on neljä markkaa litralta.

Tuotteista pulmallisin on kivennäisvesi. Erikoistutkija Sinikka Loikkanen kilpailuvirastosta pitää sen verotusta suorastaan järjettömänä. Kivennäisveden veroihin vaikuttaa ensinäkin veden laatu.

Lisäksi pienten valmistajien on mahdoton rakentaa koko maan laajuista kierrätysjärjestelmää, ja panimoiden hallitsemiin kierrätysjärjestelmään pääsy on Loikkasen mukaan vaikeaa, ellei mahdotonta.


Vero muuttuu sisällön mukaan

Jos luonnon kivennäisvedessä on yli 500 milligrammaa kivennäisiä litrassa, juomasta peritään valmistevero ja pakkausvero. Jos niiden määrä jää alle 500 milligrammaan, juoma jää kaikkien verojen ulkopuolelle, Loikkanen selvitti.

Loikkasen mukaan yhtä lailla yhdenmukaisen kohtelun kannalta on ongelmallista, että pakkauksen sisältö muutoinkin vaikuttaa veroon.

- Kaikkia pakkauksia olisi kohdeltava täysin samalla tavalla riippumatta siitä, mitä sisällä on. Jos maito pakataan tetraan, juomapakkausveroa ei peritä.

- Jos sen sijaan tetraan pistetään esimerkiksi viiniä, vero peritään, koska viinin tapauksessa pakkauksen olisi oltava kierrätettävä, hän jatkoi.


Jatkuvasti valituksia

Loikkasen mukaan virasto saa verosta jatkuvasti valituksia, mutta se voi vain moittia ympäristöministeriötä. Jos vääristymien aiheuttaja olisi yksittäinen yritys, sille voitaisiin hakea rangaistuksia.

Virasto on toistuvasti esittänyt juomapakkausverojärjestelmän purkamista. Uusin muistutus esitettiin samalla, kun virasto antoi lausuntonsa ympäristöministeriön kaavailemaan muutosesitykseen.

Ympäristöministeriön pyrkimyksenä on vapauttaa pienet pakkausten tuottajat uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen liittyvästä tuotevastuusta mm. siksi, että valvontaa on vaikeaa hoitaa. Kilpailuvirasto kannattaa ehdotettua lievennystä, mutta se ei vielä riitä.

- Jos juomapakkausverosta ja siihen liitetystä panttijärjestelmästä ei voida kokonaan luopua, on tuottajanvastuusta vapautuvat juomapakkausten tuottajat vapautettava myös pakkausverosta, virasto katsoo.

Kantaansa se perustelee sillä, että pakkausveron tuottoa ei ole kohdennettu ympäristölle aiheutuvien haittojen korvaamiseen. Myös verokertymän huomautetaan olevan pieni.


Kauppiaat haluavat eroon tölkkiverosta

Joulun alussa myös ruokakauppaa edustava Päivittäistavarakauppa esitti alumiinitölkeiltä perittävän veron poistamista. Sekin vetosi kilpailuun.

Kaupan mielestä vero vähentää keinotekoisesti tölkkijuomien kilpailukykyä, kun ne leimataan verolla lasipulloja ympäristöä enemmän rasittaviksi.

Tölkkejä puolustavien mielestä lasipullojen ympäristövaikutuksia arvioitaessa olisi otettava huomioon niiden kuljetuksesta - pullorallista - syntyvät ympäristöhaitat.

Kauppiaiden pulmana on, että tyhjille pulloille pitää löytyä tilaa ennen kuin ne jatkavat takaisin valmistajille eli panimoihin.

STT-IA
17.1.2000


Talous -sivulle