Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Putin - Venäjän presidentinvaalien ennakkosuosikki



Venäjän parlamentin ylähuone eli liittoneuvosto päätti presidentti Boris Jeltsinin eron jälkeen, että presidentinvaalit pidetään 26. maaliskuuta. Erotessaan Jeltsin päätti, että ero astuu voimaan heti ja että virkaa tekevänä presidenttinä toimii vaaleihin saakka Vladimir Putin.


Putin ei nimittänyt uutta pääministeriä, vaan päätti hoitaa myös pääministerin tehtävät.

Vaalien ennakkosuosikki on vt. presidentti Putin, jota myös Jeltsin on itse ilmoittanut kannattavansa seuraajakseen. Hän on ollut mielipidetiedustelujen selvä ennakkosuosikki, jota yli puolet kyselyihin vastanneista on ilmoittanut tukevansa.

Putinin kannatus kehittyi hyvin nopeasti Tshetshenian sodan aloittamisen myötä ja saattaa olla, että se myös hupenee nopeasti mikäli sodassa koetaan vastoinkäymisiä, kuten suuria tappioita. Aivan viime aikoinahan sotaonni ei ole ollut venäläisten puolella.

On myös merkkejä siitä, että Venäjän tiedotusvälineissä vallitseva sotamyönteinen ja pääministeriä ihaileva ilmapiiri on muuttunut. Omista tappioista uutisoidaan yhä avoimemmin ja sotaa on jo alettu verrata aiempaan epäonniseen Tshetshenian sotaan.

Putin, jonka kannatus on nyt 55 %, on reagoinut huonoon sotaonneen vaihtamalla rintamakomentajia. Myös sotaa koskevaan tiedotukseen on kiinnitetty alati kasvavaa huomiota.

Putinin päähaastajana on pidetty Jevgeni Primakovia. Lyhyen aikaa pääministerinä 1998-99 ja sitä ennen ulkoministerinä toiminut Primakov ilmoitti taktisesti jo duumanvaalien alla asettuvansa ehdolle presidentinvaaleissa. Tämä entinen vakoilupäällikkö noudatti pääministerinä varovaista talousuudistuslinjaa.

Hänen johtamansa Isänmaa-Koko Venäjä -puolue menestyi duuman vaaleissa odotettua heikommin. Mahdollisuuksia presidenttikisassa saattaa heikentää ehdokkaan korkea ikä, 70. Uusimmat tiedot kuitenkin kertovat, ettei Primakov sittenkään olisi lähdössä ehdolle, vaan tähtäisi esimerkiksi duuman puhemiehen paikalle.

Venäjän kommunistien ja yhtyneen vasemmisto-opposition ehdokas on Gennadi Zjuganov. Tämä Venäjän kommunistipuolueen KPRF:n puheenjohtaja on menestynyt myös hyvin presidenttigallupeissa, ja puolue on uuden duuman toiseksi suurin.

Hän on valtaeliitin korruptoitumisen ahkera arvostelija, mikä vetoaa varsinkin vanhempiin, talouskaaoksessa köyhtyneisiin äänestäjiin. Tätä entistä matematiikanopettajaa, 55, ei pidetä karismaattisena johtajana, mutta hän menestyi varsin hyvin vuoden 1996 presidentinvaaleissa.

Sosiaalidemokraattisen Jabloko-puolueen puheenjohtaja Grigori Javlinski on puolueensa todennäköinen ehdokas. Javlinski on 90-luvulla useaan otteeseen kieltäytynyt hänelle tarjotuista hallituspaikoista, ja duuman vaaleissa hänen puolueensa Jabloko menestyi odotettua heikommin.

Neuvostopresidentti Mihail Gorbatshovin talousneuvonantajana politiikan eturiviin noussut Javlinski, 47, on sanavalmiina ja kielitaitoisena ollut suosittu lännessä.

Äärikansallisten ehdokkaana on "Suomi-syöjänäkin" mainetta saanut Vladimir Zhirinovski. Rajupuheinen äärikansallisen liberaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja nousi kansainväliseen kuuluisuuteen jo Neuvostoliiton loppuaikoina uhkaamalla länttä ydinaseiskuilla.

Duuman vaaleissa Zhirinovskin, 53, vaaliliitto nousi äänitilastossa kuudenneksi, ja mies itse ilmoitti olevansa matkalla Kremliin.

Maaliskuun 26. päivänä pidettäviin vaaleihin ovat jo ilmoittaneet osallistuvansa vt. presidentti Putin, Primakov, Zhirinovski ja Javlinski. Kenelläkään heistä ei kuitenkaan ole tarvittavaa määrää rekisteröityneitä kannattajia.

Presidentti Boris Jeltsin allekirjoitti joulukuun viimeisenä päivänä, samana päivänä jolloin hän erosi, uuden presidentinvaalilain. Sen mukaan ehdokkaitten on virallisesti rekisteröityäkseen mm. hankittava 500 000 ihmisen tuki ehdokkuudelleen.

Presidentinvaalien ehdoton ennakkosuosikki on vt. presidentti Putin, joka on nostanut kannatustaan tukemalla tiukasti venäläisjoukkojen hyökkäystä Tshetsheniaan. Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä maaliskuussa, pidetään toinen vaalikierros kahden parhaiten menestyneen kesken 16. huhtikuuta.

TIMO KERVINEN
14.1.2000


Ulkomaat -sivulle