Verkkouutiset

Sisältö
Etusivu
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Gore ja Bush sovinnollisina - "Kansakunta eheytettävä"



Yhdysvaltain tuleva presidentti, republikaanien George W. Bush ja hänen kilpakumppaninsa, demokraattien Al Gore vetosivat sovinnon ja "kansakunnan eheyttämisen" puolesta varhain torstaiaamuna Suomen aikaa pitämissään puheissa, kun Gore ilmoitti luopumisestaan.


Yhdysvaltain varapresidentti Al Gore ilmoitti kello 4 Suomen aikaa luopuvansa presidenttikamppailusta. Näin republikaanien ehdokkaasta, Texasin kuvernööri George W. Bushista tulee maan 43:s presidentti.

Tunteikkaassa mutta lyhyessä puheessaan toisti useampaan otteeseen kansakunnan eheyttämisen merkitystä 36 päivää kestäneen repivän oikeussalipolitikoinnin ja kiistelyn jälkeen.

- Puoluepoliittiset kiistat on nyt jätettävä syrjään, kilpailu ja taistelu ovat ohi. Kunnioitan ja kannustan Bushin yritystä koota kansakunta, Gore sanoi.

Gore ilmoitti olevansa täysin eri mieltä USA:n korkeimman oikeuden päätöksestä, mutta sanoi kunnioittavansa sitä.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi tiistaina Floridan korkeimman oikeuden päätöksen äänten käsin laskusta. Tämä vei Gorelta viimeisenkin oljenkorren taistelussa Valkoisen talon herruudesta.

Niin ikään presidentti Bill Clinton kehotti torstaina amerikkalaisia unohtamaan pitkittyneen vaalitaistelun aiheuttaman "katkeruuden" ja tukemaan tulevaa presidenttiä.

Clinton ylisti samalla varapresidentti Gorea tavasta, jolla tämä tunnusti tappionsa. Hänen mukaansa Yhdysvaltain kansa on Gorelle kiitollisuudenvelassa kehityksestä ja vauraudesta, joiden luomisessa Gore on ollut mukana.

- Meidän on mielestäni käytettävä nyt tilaisuus hyväksi, jotta maa voisi jälleen yhdistyä, ja annettava uudelle hallitukselle mahdollisuus hyvään alkuun, Clinton sanoi.
- Lupaan Bushille omat ja hallitukseni parhaimmat ponnistelut, jotta siirtyminen sujuisi joustavasti ja menestyksellisesti.


Myös Bush sovinnollisena

Bush esiintyi niin ikään sovinnollisena puhuessaan kotiosavaltiossaan Texasissa. Hän vetosi paljolti samoin sanankääntein kuin kilpakumppaninsa Gore kansakunnan eheyttämisen puolesta.

- Meillä molemmilla on takana pitkä ja koetteleva ajanjakso, ja annoimme kaikkemme. Tiedän, että tämä on vaikea paikka Al Gorelle ja hänen perheelleen, Bush sanoi.

Bush ilmoitti, että hän tapaa Goren ensi viikon alussa keskustellakseen tämän kanssa kansakunnan eheyttämisestä. Bushin mukaan tähän on hyvät edellytykset, koska ehdokkaiden tavoitteet olivat monilta osin lähellä toisiaan.

Bush puuttui myös hallituskautena ensimmäisiin haasteisiin, jotka olivat myös esillä hänen vaalikampanjassaan. Hänen mukaansa tärkeimmät kysymykset ovat koulujen ja sosiaaliturvan kehittäminen, verojen alentaminen ja armeijan vahvistaminen. Nämä olivat myös Gorelle läheisiä kysymyksiä - joskin erilaisin painotuksin ja keinoin.

Bush käytti esimerkkinä demokraattien ja republikaanien yhteistyöstä kotiosavaltiotaan Texasia, missä demokraattien ja republikaanien kompromissipolitiikalla on pitkät perinteet.

Samaa yhteistyötä ja sovinnollisuutta hän toivoi nyt myös valtakunnan tasolla.
- Kunnioittakaamme toisiamme ja toistemme mielipide-eroja. Sekä republikaanit että demokraatit toimivat Amerikan parhaaksi, hän sanoi.

Eri asia on, pystyykö hän siirtämän tämän texasilaisen konsensus-politiikan Washingtonin ainakin pari astetta kovempaan poliittiseen maailmaan. Kommentaattorit ovat jo ehtineet tätä laajasti epäillä.

Yhtenä mahdollisena eheyttävänä tekijänä ja sovinnoneleenä on mm. kyselty, ottaako Bush hallitukseensa mukaan myös demokraattiministereitä. Aika näyttää, nieleekö voimantunnossaan pullisteleva republikaanipuolue tällaista menettelyä.

Republikaaneilla on nyt hallussaan sekä Valkoinen talo että edustajainhuone ja senaatissa paikat ovat tasan 50-50. Mitenkään välttämätöntä Bushin hallinnolle demokraattien mukaanotto ei näin ole.


Suuri häviäjä

Paitsi kisan voittaja, myös kaksi suurta häviäjää on selvillä. Gorelle luopuminen pakon edessä oli katkera kalkki, sillä hän sai enemmän ääniä kuin Bush, mutta hän sai taakseen vähemmän valitsijamiehiä.

Vähintään yhtä suureksi häviäjäksi tuli USA:n korkein oikeus. Korkeimman oikeuden päätös on herättänyt melkoisen keskustelun sen selkeästi puoluepoliittisesta jakautumisesta ja siitä, kuinka riippumaton se loppujen lopuksi on.

Korkeimman oikeuden äänestyksessä tappiolle jäänyt tuomari John Paul Stevens totesi jo tiistaina, että "vaikka emme koskaan saa täydellisellä varmuudella tietää kumpi todella voitti presidentinvaalit (äänestyskopeissa), häviäjän henkilöllisyys on selvä. Se on kansankunnan luottamus puolueettomaan tuomioistuinlaitokseen".

Varsin monet - etenkin mustat demokraattien äänestäjät - ovat samaa mieltä. Bushilla tuleekin olemaan varsin vaikea presidenttikausi, sillä laajalle levinnyt käsitys on, että Valkoiseen taloon muuttaa väärä mies.


George W. Bush

Bush (54) julistautui vaalikampanjassaan uudenlaiseksi, myötätuntoiseksi konservatiiviksi (compassionate conservative), joka korostaa sosiaalisten uudistuksia ja pehmeitä arvoja. Hän lupasi uudistaa mm. sairausvakuutusturvaa, mutta hän haluaa turvautua yksityiseen sektoriin, ei liittovaltioon eli päinvastoin kuin demokraatit.

Bush lupasi myös hulppeita veronkevennyksiä, joista demokraattien mukaan hyötyvät vain rikkaat.

Ulkopolitiikkaa pidetään Bushin heikoimpana kohtana ja sisällöllisesti hän on siinä eri linjoilla kuin demokraatit. Hän vastustaa Yhdysvaltain joukkojen levittämistä ympäri maailmaa eri kriisipesäkkeisiin. Hän haluaa puuttua muiden maiden sisäisiin asioihin vain silloin, kun Yhdysvaltain etu niin vaatii.

Ulkopolitiikassa häntä voi ohjata ja opastaa varapresidentti Dick Cheney, joka on entinen puolustusministeri ja pitkän linjan poliitikko.

Cheney on ollut mukana sekä presidentti Richard Nixonin että presidentti George H.W. Bushin hallinnossa. Cheney oli isä-Bushin puolustusministerinä vuodesta 1989 ja hän johti Yhdysvaltojen joukkoja Persianlahden sodassa.

Bush myös puoltaa kiisteltyä ohjuspuolustusjärjestelmää, jota monet maat, mm. Kiina ja Venäjä, ovat vastustaneet. Armeijalle onkin tiedossa avokätisemmät ajat hänen hallintonsa aikana.

George W. Bush on poliittinen eläin jo toisessa sukupolvessa, ja monet pitäväkin häntä vain kuuluisan poliittisen suvun kunnianhimon tuotteena. Isä-Bush oli kahdeksan vuotta varapresidenttinä ja neljä vuotta presidenttinä. Suvussa on ollut aiemmin myös senaattori ja hänen veljensä on Floridan kuvernööri.

Politiikkaan Bush lähti vuonna 1978 ja pyrki edustajainhuoneeseen, mutta epäonnistui. Vuonna 1994 hän pääsi Texasin kuvernööriksi ja valittiin toiselle kaudelle vuonna 1998.

Bushin vastustajat sanovat hänen olevan rikkaan poliitikkosuvun hemmoteltu kakara, jota on potkittu eteenpäin isän ja tämän avustajien tuella. Myös Bushin älynlahjoja on epäilty. Oli kuinka tahansa: hän pääsi maailman mahtavimman valtion päämieheksi.

ILKKA AHTOKIVI
Miami
15.12.2000


Ulkomaat -sivulle