Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







AIDS vie yritysten työntekijät Afrikassa



Miehet eivät tule paljon karskimmiksi kuin Napolo Ukana -panimon johtaja Brian Bowler. Brittiarmeijan entisen eliittisotilaan kädenpuristus on kuin ruuvipenkki ja katse suora ja kiertelemätön. Kun Bowler puhuu, matala bassoääni helisyttää laseja pöydällä.


- Oletko koskaan nähnyt kun ihminen kuolee AIDS:iin? Se on hirveää. Henki ikään kuin haihtuu pois. Jäljelle jää vain luut ja nahka, tyhjä ihmisen kuori. Ja sinä seisot siinä vieressä katsomassa ja tiedät, että ei ole mitään, mitä voisit tehdä, Bowler kertaa.

Kuolema sinänsä ei ole Bowlerille vierasta. Hän näki aikoinaan viikatemiehen usein korjaamassa satoaan taistellessaan Falklandinsaarilla, Pohjois-Irlannissa ja Keniassa.

Mutta kun Bowler palasi taannoin liikematkalta Lontoosta, hänelle kiidätettiin tieto, että panimon kakkosmies oli ulkomaanmatkan aikana joutunut sairaalaan. Miehen hi-virus oli kehittynyt AIDS:ksi.

- Kun pääsin sairaalaan, hän oli enää pelkkä kuori. Hän jaksoi juuri ja juuri kääntyä ja sanoa: Pomo. Kiiruhdin käytävään etsimään lääkäriä kysyäkseni, mitä voisin tehdä. Kun palasin lääkärin kanssa, hän oli jo kuollut, Bowler muistelee.


Kuolema korjaa satoa

Brian Bowler on syntynyt Malawissa, mutta opiskellut Britanniassa. Nuoruusvuosiin mahtui myös pitkä pesti brittiarmeijan leivissä, ennen paluuta takaisin kotimaahan.

Napolo Ukana -panimo on sukuyritys, jonka perusti aikoinaan Brian Bowlerin isä. Nykyään panimoa johtaa Brian yhdessä veljensä kanssa.

Malawin suurin panimo työllistää suoraan 600 työntekijää ja epäsuorasti kymmenen kertaa enemmän. Nyt panimo on ajautumassa vaikeuksiin. Syynä ei kuitenkaan ole tuotteiden menekin lasku tai kannattavuuden romahtaminen.

- Yrityksemme on menettänyt jo yli 300 työntekijää, jotka ovat kuolleet AIDS:iin. Joka päivä joku käy pyytämässä vapaata osallistuakseen hautajaisiin. Vaikka käänne parempaan tapahtuisi heti, tulemme menettämään 70 prosenttia työntekijöistämme.

Bowler nousee ylös ja käy hakemassa Malawin kartan. Hän osoittaa sormellaan maan pohjoisosaa:
- Välillä tunnen oloni pyöveliksi. Kun palkkaan firmaan uuden myyntimiehen tai rekkakuskin, joka käy maan pohjoisosissa, se on yhtä kuin kuolemantuomio.

- Alle kahden vuoden he ovat kaikki kuolleita. Ja huomaa, minä tarkoitan todella kaikkia. En 80 prosenttia, 90 prosenttia tai 99,9 prosenttia. Kaikki kuolevat, joka ainoa, Bowler jyrisee ja paiskaa kartan pöydälle.

Syykin on yksinkertainen. Rutiköyhässä Malawissa maan pohjoisosa on kaikista surkeinta aluetta, jossa prostituutio kukoistaa. Myyntimiehet ja olutrekkojen kuljettajat vierailevat tuhkatiheään baareissa ja ravintoloissa, joten yhtälö on yksinkertainen ja lopputulos pomminvarma.

Bowler ei syytä maan johtoa. Hän sanoo, että nykyisen presidentin Bakili Muluzin hallinto on suhtautunut ongelmaan todella vakavasti.

Maassa on menossa mittava valistuskampanja radiossa, televisiossa ja jättimäisissä tienvarsimainoksissa. Kouluissa, sairaaloissa ja valtion virastoissa tehdään jatkuvasti valistustyötä.

- Minä perään vastuuta yksityisiltä yrityksiltä. Me voisimme tehdä paljon enemmän. Katso tuota parkkipaikkaa: Mitä näet? Näet hienoja autoja: Mersuja, Bemareita, komeita japanilaisia maastoautoja.

- Minä voin myöntää kiertelemättä, että en eläisi näin hyvin Euroopassa. Afrikka on ollut meille hyvä. Nyt on meidän vuoromme tehdä jotain Afrikan hyväksi, Bowler perustelee.


Nuorissa ainut toivo

Tilanteen vaikeus selviää lopullisesti, kun Bowler ottaa esille kasan muutama kuukausi sitten tehtaalta otettuja valokuvia. Jokaiseen kuvaan on merkitty pieniä punaisia nuolia. Jokainen nuolen osoittama henkilö on kuollut AIDS:iin.

Sama toistuu tehdasta kiertäessä. Koneita ja panimolaitteita ylpeinä esittelevistä työntekijöistä suurella osalla on AIDS.

- Ei ihmisiä voi laittaa pois töistä sen vuoksi, että he ovat sairaita. Minne he menisivät? Täällä he saavat ainakin ruokaa ja pystyvät ansaitsemaan rahaa perheilleen siihen asti kunnes ovat liian sairaita työskennelläkseen. Me hoidamme myös hautaamisen ja annamme perheelle pienen rahasumman, Bowler selvittää kun palaamme takaisin konttoriin.

Vaikka Bowler onkin menettänyt suuren osan työntekijöistään, toivoaan hän ei ole vielä menettänyt.
- Tämä sukupolvi on jo menetetty, kuoleman sukupolvi. Nuorissa on ainut toivo. Alle 10-vuotiaista 90 prosenttia on terveitä. Siihen meidän on keskityttävä. Minä haluan hukuttaa nämä nuoret valistukseen ja kondomeihin, Bowler jyrähtää.

Tutkimme vielä hetken valokuvia. Bowler muistaa taas hiljattain kuolleen apulaisjohtajansa ja hänen tummat silmänsä kostuvat.
- Ostin hänelle Lontoosta uuden, komean puvun. Ajattelin, että hän olisi varmasti pitänyt siitä. Nyt hänet haudattiin siinä.


Malawi

  • Asukkaita: 9,8 miljoonaa
  • Suurimmat kaupungit: Blantyre (487 000 as.), Lilongwe, (436 000 as.) ja Mzuzu (87 000 as.)
  • Kielet: Chichewa ja englanti
  • Valuutta: Kwacha, joka jakautuu sataan tambalaan
  • Parlamentti: 193-paikkainen, valitaan joka viides vuosi. Seuraavat vaalit 2004.
  • Presidentti: Bakili Muluzi
  • Bruttokansantuote: 940 dollaria henkeä kohti. Kuuluu maailman kymmenen köyhimmän maan joukkoon
  • Inflaatio: 83,4 %

    STT-HANNU AALTONEN-IA
    15.12.2000


    Ulkomaat -sivulle