Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Sähköpaimen

15.12.2000

Viimeinen rasti



Suuri Suomalainen Valtiomies Johannes Virolainen on tullut viimeiselle rastille. Hänen myötään on mennyt rajan yli paljon suomalaista; suomalaisuutta: patriootti, talonpoika, karjalainen, pyyteetön kansan palvelija ja ennen muuta demokraatti.


Valtioneuvos Johannes Virolainen oli yksi viimeisimmistä politiikan ja kansanvallan ikoneista. Hän oli, aina ja kaikessa, järkähtämättä oikeaksi katsomansa asian takana - oikeammin edessä. Suomalaisia johdetaan edestä, ei takaa.

Politiikka oli Vironperän Isännän koko elämä. Viipurin maalaiskunnan Ylä-Sommeen kylästä, hyvin vaatimattomista oloista, opintielle lähetetty Johannes ei koskaan unohtanut mistä oli taipaleelleen lähtenyt. Eikä miksi.

Oman alansa, maa- ja metsätaloustieteiden, tohtorismiehenä Johannes olisi menestynyt myös akateemikkona, tutkijana. Hän valitsi kuitenkin toisin: Jussilla ei ollut virkoja, saati pakastevirkoja. Hän politikoi - huomattavan menestyksellisesti: pääministerinä ja Suomen pitkäaikaisimpana ministerinä.

Talonpoikainen tausta oli "Virolaisjussin" arkipolitiikan ohje ja nuora. Ennen Euroopan unionin jäsenyyttä Suomessa päätettiin maatalouden tuloista lailla. Sen sisältö oli maa- ja metsätaloudesta elantonsa saavan väestön elinehto - sanan varsinaisessa merkityksessä.

Johannes Virolainen piti huolen, että kun palkansaajan tilipussi lihoi, lihoi myös talonpojan "laari". Maalaisliitto-Keskusta päätti yhdessä demareiden kanssa Suomen asioista vuosikymmeniä. Demarit arvostivat, ja arvostavat, Virolaista: suoranuottinen, järkähtämätön ja etenkin sanastaan kiinni pitävä.

Kepun pitkäaikaisena puheenjohtajana Johannes Virolainen ei edes tiennyt mitä tarkoittaa politiikan termi "iltalypsy". Kun hän sopi jonkun asian, se oli sovittu. Siitä pidettiin kiinni… siihen oli tyytyminen oli päätös hyvä - tai huono.

Sama asenne tuli kuuluisaksi kaikille suomalaisille kun Paavo Väyrynen onnistui kaatamaan Jussin Turun tukahduttavan kuumassa puoluekokouksessa vuonna 1980. "Kansanvalta on puhunut, pulinat pois" oli Jussin kommentti - ääniä ei tarvinnut laskea uudelleen… saati että päätöstä olisi tutkailtu tuomioistuimissa.

Raittiusmies Johannes Virolainen oli varannut kotitilalleen Lohjan Vironperälle pullon hyvää viskiä. Se sai odottaa kotimaakunnan, Karjalan, palauttamista Neuvostoliitto/Venäjältä takaisin osaksi Suomea. Odottaa yhä.

Presidentti Urho Kekkonen, joka oli alan miehiä, mollasi usein Virolaista tämän raittiudesta. Jussi oli käynyt lääkärissä ja tuskitteli Kekkoselle, että "lääkär kiels miult tupakan ja viinan vaik mie en oo koskaa moisii".

- Kyllä ihmisen on niin elettävä, että voi noudattaa lääkärin määräyksiä, tokaisi Kekkonen.

Kunniaa Suurelle Suomalaiselle Valtiomiehelle.

Sähköpaimenelle voi myös lähettää emailia; tyhmyyksissään kun lupautui niitä lukemaan... (Mutta EI vastaamaan).


Kolumnit -sivulle