Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Suljettavan Tshernobylin ydinvoimalan synkkä historia



Tshernobylin surullisenkuuluisa ydinvoimala suljetaan vihdoin ja viimein perjantaina. Turmavoimala on yksi Ukrainan viidestä ydinvoimalasta. Vuodenajasta riippuen se on tuottanut 4-8 prosenttia Ukrainan tarvitsemasta sähköstä.


Neuvostoliiton hallitus päätti 1970-luvun puolivälissä rakentaa voimalan Tshernobyliin, joka sijaitsee 110 kilometriä pohjoiseen pääkaupungista Kiovasta.

Voimalaan tuli kaikkiaan kuusi reaktoria. Ensimmäinen, neuvostovalmisteinen RBMK-1000 -tyyppiä ollut reaktori käynnistettiin elokuussa 1977.

Kun onnettomuusreaktori, neljäs järjestyksessä, otettiin käyttöön huhtikuussa 1984, tyypistä RBMK-1000 oli kehitetty jo toisen sukupolven malli, jonka kapasiteetti oli 950 megawattia entisen 925 megawatin sijasta.

Jo seuraavana vuonna voimalan ykkösreaktorissa sattui onnettomuus, joka alensi reaktorin maksimitehon 75 prosenttiin. Neuvostoviranomaiset olivat vaitonaisia onnettomuudesta, mutta eräät asiantuntijat arvioivat reaktorin vaurioituneen pahasti turmassa.


26. huhtikuuta 1986

Huhtikuun 26:ntena aamuyöstä - tarkalleen ottaen kello 01.26 - tapahtui maailman tähän asti tuhoisin ydinvoimalaonnettomuus, jonka seurauksena arviolta 15 000-30 000 ihmistä on kuollut altistuttuaan säteilylle.

Voimalan henkilökunta oli tuolloin poikkeuksellisesti sulkenut nelosreaktorin turvajärjestelmän testatessaan sen maksimikapasiteettia.

Reaktorissa tapahtunutta räjähdystä seurasi vielä ylikuumenneen höyryn aiheuttamia räjähdyksiä itse reaktorin sisällä. Ne tuhosivat täydellisesti voimalayksikön ja taivaalle nousi valtava, radioaktiivinen saastepilvi, joka ulottui Ukrainasta Valko-Venäjälle, Venäjälle, Baltiaan, Pohjoismaihin ja pitkälle läntiseen Eurooppaan.

Marraskuussa 1986 voimalan kakkosreaktori käynnistettiin uudelleen turman jälkeen. Sadat sotilaat ryhtyivät rakentamaan betonista sarkofagia, jolla onnettomuusreaktori peitettiin. Saman vuoden lopulla käyttöön otettiin myös ykkös- ja kolmosreaktorit.

Vuoden 1991 lokakuussa viranomaiset päättivät sulkea kakkosreaktorin sen jälkeen kun tulipalo oli vaurioittanut lähes kaikkia reaktorin turpiineja. Ykkösreaktori suljettiin viisi vuotta myöhemmin, marraskuussa 1996.

Tämän vuoden keväällä Ukrainan presidentti Leonid Kutshma ilmoitti, että viimeinenkin Tshernobylin reaktoreista suljetaan ennen vuoden vaihdetta. Kesällä päätettiin, että kolmosreaktori suljetaan 15. joulukuuta.

STT-VT
15.12.2000


Ulkomaat -sivulle