Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Merimuseon muutto toisi Korkeasaareen yleisölle avoimen eläinsairaalan



Suomen merimuseon suunniteltu muutto Helsingin kantakaupunkiin mahdollistaisi yleisölle avoimen eläinsairaalan perustamisen Korkeasaaren eläintarhaan.


Helsingin kaupunki ja valtio suunnittelevat vaihtokauppaa, jossa merimuseo saisi kiinteistön Hernesaaren täyttömaarannasta Munkkisaaren kärjestä.

Merimuseon nykyinen alue Hylkysaaressa vapautuisi eläintarhalle, joka on havitellut naapurisaartaan jo pitkään.

Suunnitelmien mukaan Helsinki saisi vaihdossa mahdollisesti myös Aleksanterin teatterin. Helsinki on kiinnostunut teatterista, koska kaupungin kulttuuriasiainkeskus toimii siellä jo nyt vuokralaisena. Suojellun rakennuksen hinnasta ei kuitenkaan ole päästy yksimielisyyteen.

Mitään päätöksiä ei ole lyöty lukkoon, mutta Helsinki, opetusministeriö ja Museovirasto neuvottelevat vaihtokaupoista.

Museoviraston työryhmä on esittänyt, että merimuseon suunnittelusta järjestettäisiin ensi vuonna arkkitehtuurikilpailu.


Eläinten hoitoa pääsisi katsomaan

Korkeasaaren yleisölle avoin eläinsairaala olisi Suomessa ensimmäinen laatuaan. Maailmalta vastaavia löytyy jonkin verran.

Sairaalassa hoidettaisiin lähinnä luonnosta löydettyjä eläimiä kuten lintuja ja nisäkkäitä. Tällä haavaa vastaavaa hoitoa ei ole tarjolla lainkaan, eläintarhan johtaja Seppo Turunen kertoo.

- Nykyään löytöeläimet viedään yliopiston pieneläinklinikalle, jossa ne käytännössä lähinnä lopetetaan, Turunen toteaa.

Pieni osa Hylkysaaresta rajattaisiin yleisöltä suljetuksi karanteenialueeksi, mutta tarkoitus on, että eläinten hoitoa pääsee seuraamaan. Turusen mukaan merimuseon nykyinen konservointihalli olisi muunnettavissa eläinsairaalaksi vähäisin muutoksin.

Löytöeläinten lisäksi Hylkysaareen sijoitettaisiin suunnitelmien mukaan rajavalvonnan kiinni ottamat eläimet. Lainvastaisesti maahantuodut eläimet vietäisiin sinne odottamaan, kunnes niille löytyy paikka esimerkiksi jostain eläintarhasta.


Esille museolaivoja, jopa Vrouw Maria

Merimuseo haluaa pois Hylkysaaresta, koska nykyään vain harvat Korkeasaaren kävijät tulevat piipahtaneeksi museossa.

Hernesaareen on tarkoitus luoda elävä museo, jonne sijoitettaisiin myös kaksi uivaa museolaivaa, vuonna 1901 valmistunut majakkalaiva Kemi ja vuodelta 1907 peräisin oleva jäänmurtaja Tarmo.

Lisäksi on mahdollista, että museoon sijoitetaan näytille jokin arvokas hylky. Tämä voisi olla esimerkiksi vuonna 1771 uponnut "aarrelaiva" Vrouw Maria, jos se joskus nostetaan ylös Saaristomeren pohjasta.

Merimuseolle on jo varattu paikka Munkkisaaren kärjen asemakaavaluonnoksessa. Kaavaluonnos on menossa Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn mahdollisesti jo tänä syksynä, mutta lopullisesti kaava lyötäneen lukkoon vasta arkkitehtuurikilpailun ratkettua.

Merimuseo on yksi osa Munkki- ja Hernesaarta koskevista suunnitelmista, joiden tarkoitus on uudistaa nykyisellään kovin karun teollisuusalueen ilme.

Niemen kärkeen johtaisi rantabulevardi ja merimuseon lisäksi sinne sijoittuisi purjehduskeskus ja puistoa. Niemen tyvi puolestaan aiotaan kaavoittaa asuinalueeksi.

STT-IA
15.9.2000


Ajassa -sivulle